Skocz do zawartości
slawomirdyl

Temperatura

Rekomendowane odpowiedzi

Zaczyna się robić problem. Jak sobie radzicie ? Ja zamroziłem kostki wody Ro wyłączyłem dolewkę i dodaję do sumpa. No i oświetlenie zmnieszyłem.:angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wentylator pokojowy który bez przerwy na niewielkich obrotach skierowany między oświetlenie a tafle wody:) widoczny lekki ruch na powierzchni spowodowany strumieniem powietrza. Temperatura 25,5-26,5 stopnia trzyma. Jak trzeba to butelki z zmrożoną wodą na zmianę.. ale akwarium to na razie 112+43l :)

bez nawiewu spokojnie leci do 28-29 na więcej nigdy nie pozwoliłem, ale skoro w pomieszczeniu jest czasem ponad 30;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie niewielkie wentylatory daja radę utrzymać tem w granicach 25.5 , ale klima w mieszkaniu pracuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czlowiek leniwy jest i nie chce mu sie martwic kwestiami oczywistymi :-)

chlodziarka to tak .... 3-4 okazy wiekszych acropor, w tamtym roku stracilem 7 wiec.... sie nie oplaca zagotowac wody :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A u mnie w sumpie 50 metrów wężyka i temp max 26,6 , w nocy spada do 25.

Koszt całej imprezy 50 pln ( system bezawaryjny )

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie wentylator od wczoraj bo wieczorem patrze a tam 31;/ masakra teraz jest 27 dodaje jeszcze co 4 godziny 5 litrową butelkę z zamrażalnika na zmianę, w celu chłodzenia i dolewam ubytki też zimną wodą bo filtry mam w piwnicy więc jest lodowata, teraz na szczęście zaczęło padać i temperatura na dworze odczuwalnie spadła

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak napisałem w sumpie mam 50m wężyka 6mm , przez który przepływa woda z kranu , koniec wężyka skierowany jest do kanalizy , i to wszystko :). Mam to u siebie podlączone pod IKS , chodzi mi też o to żeby za mocno nie schłodzić wody.

System totalnie bezawaryjny , jedynie co to pobiera wodę z rurociagów i to jest jedyny koszt tej zabawy.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeden wentylator 120 mm i temperatra 26,5 - 27*C

i parowanie 4-5 l dziennie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi