maxym 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Lipiec 2010 :Dzień dobry. Jestem nowy na tym forum ale na innych nie. chce tu pokazywać jak powstaje mój kawałek rafy. Diś jadę po akwarium 450l, bo skała przyszła wczoraj, a miała przyjść w przyszłym tygodniu i myślę że po południu wstawię fotki.:good: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Lipiec 2010 Witamy i czekamy foto relacje!!:good: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomiooo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Lipiec 2010 czekamy na foty :good: PozdrT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chodi 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Lipiec 2010 Fajnie. Hehehe :good: 'przyszla skala to jade po akwarium ' a jutro kolega napisze : 'korale w akwarium wiec jade kupic lampe' hehehe zartuje rzecz jasna czekamy na fotki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr_Garden 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Lipiec 2010 A wodę masz? Jakby nie było to ponad 24h sączenia się RO :good: Gartki baniaka życzę bezbolesnego startu, zimą stawiam nieco większe także z chęcią będę sledził topic, wstawiaj dużo zdjęć. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maxym 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Lipiec 2010 Nareżcie wruciłem do domu z akwarium i zaraz zaczne go zalewać. Narazie będzie stało na podłodze ale za 2 tygodnie na szafce. szkoda tylko, że żarówka t5 blue okazała się uszkodzona, ale nic myślę, że panowie z iquitosa mi wymienią. Dziękuję za odpowiedzi :good:, ale jakby co to wrzystko mam. a oto fotka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtesu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Lipiec 2010 Witam, czy Ty aby napewno to dobrze przemyślałeś? bo widze ze zaczynasz zupełnie od końca. Tak od początku to ile tej skały przyszło i gdzie ją trzymałeś do tej pory? Kupiłeś baniak bez komina, czy panela jak masz zamiar rozwiązać filtrację w baniaku 450L? I jeszcze to zalewanie na podłodze....Masz tyle pojemników żeby to potem poprzelewać i ustawić baniak na szafce? Wybacz tyle pytań ale ciekaw jestem jak to wszystko chcesz pogodzić? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maxym 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Lipiec 2010 Ale chyba narazie to tylko włożę skałe mam narazie 40kg skały i trzymałem ją w dużych zbiornikach z posolonom osmozą. komina ani panelu nie będe robił tylko zamontuję filtr kasadowy, który będzie przelewał wodę z akwarium do sumpa. Tak i mam potem wystarczająco pudełek i zbiorników żeby to potem przenieść. Przepraszam, że popełniam dla niektórych tyle błędów ale dopiero za 7 dni skończę 14lat. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomiooo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Lipiec 2010 a co zrobisz później? PozdrT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maxym 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Lipiec 2010 czyli jak to póżniej jakto póżniej do jutra . jutro wstawię fotki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomiooo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Lipiec 2010 no jak wlejesz wodę i wrzucisz skałę to jak przeniesiesz akwa na szafkę?? :good: będziesz wszystko wywalać? Napisz szczegółowo jaki masz plan działań po kolei, co masz ze sprzętu, jakie światło, cyrkulacja, odpieniacz itd. co chcesz trzymać. Zrób plan my go skorygujemy i wtedy ruszasz z galopem PozdrT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtesu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Lipiec 2010 Ja bym tą skałe zostawił w tych pojemnikach do czasu aż bedziesz miał szafkę i ustawisz akwarium tam gdzie jego miejsce. Póżniej zalał baniak wodą z osmozy i posolił by po jakimś czasie przełorzyć skałę do nowego akwarium. W tym czasie skupił bym sie na ewentualnym sumpie i połączeniu go z akwarium głównym. Potem cyrkupacja, oświtlenia i cała reszta... Co do filtra kaskadowego to nie specjalnie sie nada do połączenia akwarium z sumpem, poczytaj o pudełku przelewowym... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maxym 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Lipiec 2010 wiem czytałem na temat tego wszystkiego i wogule ale takie rozwiązanie z sumpem niejest złe. co do sprzęty to narzie mam belkę z dwiema t5 ale za miesiąc będe miał drugom, odpieniacz będzie ale ten skimer aquaela do 350l zbiorników, pompy to tu jest taki sobie sprzęt ale widziałem jak działa w 600l akwarium i byłem zadowolony ( pompa jvp-102, pompa cr. 1400l/h i za miesiąc dołożę jeszcze jedną jvp-102 ), grzałka EHEIM JAGER 250W , filtr ro/di i to tyle. dziękuję za uwagi napewno mi się przydadzą w tej całej przygodzie :good: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr_Garden 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Lipiec 2010 Na takim odpieniaczu nie pociągniesz tej bańki, jeśli planujesz sporo ryb... pompy cyrkulacyjne za słabe.... pomyśl nad kominem, masz jeszcze czas to jest dzień roboty a spokój na lata. Widać w gorącej wodzie jesteś kompany, światło dołóż jak najszybciej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtesu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Lipiec 2010 <ale takie rozwiązanie z sumpem niejest złe> nie bardzo zrozumiałem. Czy to znaczy że bedziesz robił sumpa czy nie? <ten skimer aquaela do 350l zbiorników> myślę ze to nie najlepsze rozwiązanie bo bedzie trudno utrzymać baniak przy takim odpieniaczu... Pompy jvp na początek są ok. Myślę jednak że przede wszystkim powinieneś jeszcze doczytać o filtracji w zbiornikach morskich.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zenon 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Lipiec 2010 A na nano-reefie wprowadzili obowiązek poprawnej polszczyzny w postach . Tez by się przydał. wiem czytałem na temat tego wszystkiego i wogule ale takie rozwiązanie z sumpem niejest złe. co do sprzęty to narzie mam belkę z dwiema t5 ale za miesiąc będe miał drugom, odpieniacz będzie ale ten skimer aquaela do 350l zbiorników, pompy to tu jest taki sobie sprzęt ale widziałem jak działa w 600l akwarium i byłem zadowolony ( pompa jvp-102, pompa cr. 1400l/h i za miesiąc dołożę jeszcze jedną jvp-102 ), grzałka EHEIM JAGER 250W , filtr ro/di i to tyle. dziękuję za uwagi napewno mi się przydadzą w tej całej przygodzie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maxym 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Lipiec 2010 Dziś postanowiłem, że kupię do tego odpieniacz weipro 2014. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Lipiec 2010 Ten odpieniacz tez bedzie za maly na akwarium 450l,szukaj uzywanego Delteca AP -APF600 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach