Skocz do zawartości
maxym

z akwarium 54l na 450l !!!! juchu

Rekomendowane odpowiedzi

:Dzień dobry.

Jestem nowy na tym forum ale na innych nie. chce tu pokazywać jak powstaje mój kawałek rafy. Diś jadę po akwarium 450l, bo skała przyszła wczoraj, a miała przyjść w przyszłym tygodniu i myślę że po południu wstawię fotki.:good:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie. Hehehe :good: 'przyszla skala to jade po akwarium ' :D a jutro kolega napisze :

'korale w akwarium wiec jade kupic lampe' :)

hehehe

zartuje rzecz jasna :)

czekamy na fotki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wodę masz? Jakby nie było to ponad 24h sączenia się RO :good: Gartki baniaka życzę bezbolesnego startu, zimą stawiam nieco większe także z chęcią będę sledził topic, wstawiaj dużo zdjęć. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nareżcie wruciłem do domu z akwarium i zaraz zaczne go zalewać. Narazie będzie stało na podłodze ale za 2 tygodnie na szafce. szkoda tylko, że żarówka t5 blue okazała się uszkodzona, ale nic myślę, że panowie z iquitosa mi wymienią. Dziękuję za odpowiedzi :good:, ale jakby co to wrzystko mam.

a oto fotka

3641_thumb.attach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, czy Ty aby napewno to dobrze przemyślałeś? bo widze ze zaczynasz zupełnie od końca. Tak od początku to ile tej skały przyszło i gdzie ją trzymałeś do tej pory? Kupiłeś baniak bez komina, czy panela jak masz zamiar rozwiązać filtrację w baniaku 450L? I jeszcze to zalewanie na podłodze....Masz tyle pojemników żeby to potem poprzelewać i ustawić baniak na szafce?

Wybacz tyle pytań ale ciekaw jestem jak to wszystko chcesz pogodzić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale chyba narazie to tylko włożę skałe

mam narazie 40kg skały i trzymałem ją w dużych zbiornikach z posolonom osmozą. komina ani panelu nie będe robił tylko zamontuję filtr kasadowy, który będzie przelewał wodę z akwarium do sumpa. Tak i mam potem wystarczająco pudełek i zbiorników żeby to potem przenieść. Przepraszam, że popełniam dla niektórych tyle błędów ale dopiero za 7 dni skończę 14lat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli jak to póżniej

jakto póżniej

do jutra .

jutro wstawię fotki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no jak wlejesz wodę i wrzucisz skałę to jak przeniesiesz akwa na szafkę?? :good: będziesz wszystko wywalać?

Napisz szczegółowo jaki masz plan działań po kolei, co masz ze sprzętu, jakie światło, cyrkulacja, odpieniacz itd. co chcesz trzymać. Zrób plan my go skorygujemy i wtedy ruszasz z galopem :D

PozdrT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym tą skałe zostawił w tych pojemnikach do czasu aż bedziesz miał szafkę i ustawisz akwarium tam gdzie jego miejsce. Póżniej zalał baniak wodą z osmozy i posolił by po jakimś czasie przełorzyć skałę do nowego akwarium. W tym czasie skupił bym sie na ewentualnym sumpie i połączeniu go z akwarium głównym. Potem cyrkupacja, oświtlenia i cała reszta...

Co do filtra kaskadowego to nie specjalnie sie nada do połączenia akwarium z sumpem, poczytaj o pudełku przelewowym...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem czytałem na temat tego wszystkiego i wogule ale takie rozwiązanie z sumpem niejest złe. co do sprzęty to narzie mam belkę z dwiema t5 ale za miesiąc będe miał drugom, odpieniacz będzie ale ten skimer aquaela do 350l zbiorników, pompy to tu jest taki sobie sprzęt ale widziałem jak działa w 600l akwarium i byłem zadowolony ( pompa jvp-102, pompa cr. 1400l/h i za miesiąc dołożę jeszcze jedną jvp-102 ), grzałka EHEIM JAGER 250W , filtr ro/di

i to tyle. dziękuję za uwagi napewno mi się przydadzą w tej całej przygodzie :good:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na takim odpieniaczu nie pociągniesz tej bańki, jeśli planujesz sporo ryb... pompy cyrkulacyjne za słabe.... pomyśl nad kominem, masz jeszcze czas to jest dzień roboty a spokój na lata. Widać w gorącej wodzie jesteś kompany, światło dołóż jak najszybciej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

<ale takie rozwiązanie z sumpem niejest złe> nie bardzo zrozumiałem. Czy to znaczy że bedziesz robił sumpa czy nie?

<ten skimer aquaela do 350l zbiorników> myślę ze to nie najlepsze rozwiązanie bo bedzie trudno utrzymać baniak przy takim odpieniaczu...

Pompy jvp na początek są ok. Myślę jednak że przede wszystkim powinieneś jeszcze doczytać o filtracji w zbiornikach morskich....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A na nano-reefie wprowadzili obowiązek poprawnej polszczyzny w postach :). Tez by się przydał.

wiem czytałem na temat tego wszystkiego i wogule ale takie rozwiązanie z sumpem niejest złe. co do sprzęty to narzie mam belkę z dwiema t5 ale za miesiąc będe miał drugom, odpieniacz będzie ale ten skimer aquaela do 350l zbiorników, pompy to tu jest taki sobie sprzęt ale widziałem jak działa w 600l akwarium i byłem zadowolony ( pompa jvp-102, pompa cr. 1400l/h i za miesiąc dołożę jeszcze jedną jvp-102 ), grzałka EHEIM JAGER 250W , filtr ro/di

i to tyle. dziękuję za uwagi napewno mi się przydadzą w tej całej przygodzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś postanowiłem, że kupię do tego odpieniacz weipro 2014.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten odpieniacz tez bedzie za maly na akwarium 450l,szukaj uzywanego Delteca AP -APF600

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi