Skocz do zawartości
brzydzi

czyszczenie

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanko, czy czyścicie swoje odpieniacze?? Mój od roku nie był czyszczony, tzn wewnątrz - rura reakcyjna. Widzę w niej algi wapienne, rurówki i takie tam. Czy ma to wpływ na jego prace?? Brązowieją mi korale i nie wiem czy to nie jest jednym z problemów. Odpieniacz bardzo słabiutko odpienia i nie wiem czy ma co ospieniacz, czy nie.

Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też nie czyszczę odpieniaczy częsciej niż niż raz do roku :good:.Raz w miesiącu jak mi się przypomni myję kubek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko zależy od tego czy odpieniacz jest przewymiarowany czy nie . Jeśli jest dobrany na styk to nawet mały spadek ilości zasysanego powietrza i wody będzie miał zły wpływ na baniak. Przy dużym odpieniaczu nie będzie chyba takiego problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyczyść odpieniacz może te glony wapienne troszkę Ci średnice przepływu zmniejszyły

najlepiej octem a to że Ci rosną glony wapienne w odpieniaczu to zasługa światła

które pada na odpieniacz. A normalnie ja też raz na rok czyszczę odpieniacz a syfek

z kubka raz na 2-3 miesiące

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wyczyść odpieniacz może te glony wapienne troszkę Ci średnice przepływu zmniejszyły

najlepiej octem a to że Ci rosną glony wapienne w odpieniaczu to zasługa światła

które pada na odpieniacz. A normalnie ja też raz na rok czyszczę odpieniacz a syfek

z kubka raz na 2-3 miesiące

o to malo syfku ci wywala skoro czyscisz co 3 miesiace

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyczyściłem i powiem, że różnica jest dość spora. Zobaczę jak to będzie dalej. Syfku trochę było, rurówki i takie tam.

Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kubek należy czyścić przed każdą podmianą lub częściej, a komorę co 2-3 miesiące, to oczywista oczywistość i nie ma to nic wspólnego ze zmniejszeniem przepływu, czy pojemności odpieniacza:smile:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja czyszcze kubek po kazdym napelnieniu,czyli co 4-5 dni.Niewiem jak mozna czyscic kubek zadziej,u mnie rura reakcyjna jest cala zasyfiona rybia kupa,fuj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz rację, ale w moich odpieniaczach jest przyłącze do kanalizacji i nie trzeba wylewać, jednak przed podmianą czyszczenie to konieczność. Jak tego nie zrobisz to cała kupa trafi z powrotem do zbiornika :lol: . Jednak jak mogę, to czyszczę jak najczęściej, wtedy mam pewność, że nic się nie cofnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi