brzydzi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Lipiec 2010 Mam pytanko, czy czyścicie swoje odpieniacze?? Mój od roku nie był czyszczony, tzn wewnątrz - rura reakcyjna. Widzę w niej algi wapienne, rurówki i takie tam. Czy ma to wpływ na jego prace?? Brązowieją mi korale i nie wiem czy to nie jest jednym z problemów. Odpieniacz bardzo słabiutko odpienia i nie wiem czy ma co ospieniacz, czy nie. Grzegorz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Lipiec 2010 Ja też nie czyszczę odpieniaczy częsciej niż niż raz do roku :good:.Raz w miesiącu jak mi się przypomni myję kubek. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Lipiec 2010 Wszystko zależy od tego czy odpieniacz jest przewymiarowany czy nie . Jeśli jest dobrany na styk to nawet mały spadek ilości zasysanego powietrza i wody będzie miał zły wpływ na baniak. Przy dużym odpieniaczu nie będzie chyba takiego problemu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Lipiec 2010 Wyczyść odpieniacz może te glony wapienne troszkę Ci średnice przepływu zmniejszyły najlepiej octem a to że Ci rosną glony wapienne w odpieniaczu to zasługa światła które pada na odpieniacz. A normalnie ja też raz na rok czyszczę odpieniacz a syfek z kubka raz na 2-3 miesiące Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Lipiec 2010 Wyczyść odpieniacz może te glony wapienne troszkę Ci średnice przepływu zmniejszyłynajlepiej octem a to że Ci rosną glony wapienne w odpieniaczu to zasługa światła które pada na odpieniacz. A normalnie ja też raz na rok czyszczę odpieniacz a syfek z kubka raz na 2-3 miesiące o to malo syfku ci wywala skoro czyscisz co 3 miesiace Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Lipiec 2010 miałem małą obsadę teraz troszkę wzrosła zobaczymy jak będzie dalej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Lipiec 2010 a odpieniacz masz na mokro czy na sucho? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Lipiec 2010 Wyczyściłem i powiem, że różnica jest dość spora. Zobaczę jak to będzie dalej. Syfku trochę było, rurówki i takie tam. Grzegorz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
blue.wave 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Lipiec 2010 Kubek należy czyścić przed każdą podmianą lub częściej, a komorę co 2-3 miesiące, to oczywista oczywistość i nie ma to nic wspólnego ze zmniejszeniem przepływu, czy pojemności odpieniacza:smile: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Lipiec 2010 Ja czyszcze kubek po kazdym napelnieniu,czyli co 4-5 dni.Niewiem jak mozna czyscic kubek zadziej,u mnie rura reakcyjna jest cala zasyfiona rybia kupa,fuj. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
blue.wave 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Lipiec 2010 Masz rację, ale w moich odpieniaczach jest przyłącze do kanalizacji i nie trzeba wylewać, jednak przed podmianą czyszczenie to konieczność. Jak tego nie zrobisz to cała kupa trafi z powrotem do zbiornika . Jednak jak mogę, to czyszczę jak najczęściej, wtedy mam pewność, że nic się nie cofnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach