Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, czy ten zarnik da mi na tyle niebieskiego swiatla zeby mozna bylo zrezygnowac z suplementacji swietlowkami aktynicznymi? Lub jesli ktos wie jaki zarnik bylby na tyle niebieski to bardzo prosze o info.

Prosze nie pisac ze samo HQI to kwestia gustu i takie tam, pytanie dotyczy samej barwy swiatla, czy macie doswiadczenie z jakims zarnikiem ktory nawet bez t5 ladnie wybarwia spsy.

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Światło z BLV 20kk jest bardzo ładne i lekko niebieskie , super wybarwia korale .Jednak jesli chcesz zostawoć sam żarnik to będziesz musiał długo świecić . W naturze swiatło się zminia w ciągu dnia i prostopadle tylko swieci 6 godzin , tutaj bedzie jednolite 10-12 godzin . Druga sprawa to grzanie wody . Osobiscie dalbym świetlówkę.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie teraz mam 400watt reeflux 12000 plus jedna swietlowka aktyniczna.

HQI swieci sie po 6 godzin dziennie. W sumie to chyba najbardziej zblizone do natury rozwiazanie.

Chcialem zmienic na 250watt zeby swiecic po 10-12 godzin poniewaz 6 godzin to dla mnie troche za malo do obserwacji akwarium w pelnym swietle;).

Ewentualnie druga opcja jest taka ze doloze 1-2 swietlowki ktore beda swiecic w czasie gdy hqi jest wylaczone, podoba mi sie jednak ogolny wyglad akwarium z jednym reflektorem wiszacym nad nim. Akwarium mam odkryte, bez wzmocnien wiec jest to dosc efektowne gdy nie ma zadnych dodatkowych kabli i swietlowek przyslaniajacych widok na powierzchnie wody.

No nic, zobaczymy, chyba musze sprawdzic zeby sie przekonac. W kazdym razie juz wiem ze z blv20000 mozna sprobowac. Czy ktos uzywal moze zarnikow radium?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam BLV 2000K. Wlasnie niedawno podlaczylem w jednej lampie zarnik 14000K i wlasnie BLV 20000K 400W. Roznica jest spora, 20000K swieci "na oko" ciemniej (co jest jedynie zludzeniem, gdyz nasze oczy sa bardziej wrazliwe na barwy "cieplejsze") ale swiatlo jest bardzo bardzo przyjemne, te 14000K wydaja sie wrecz zolte w porownaniu z 20000K. Subiektywnie korale wygladaja na lepiej wybarwione, natomiast otwieraja sie podobnie pod oboma zarnikami, chociaz Plerogyra otwiera sie jakby pelniej pod 20000K. Reasumujac: bardzo przyjemne swiatlo, korale tez je chyba lubia, jednym slowem polecam :sad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co z przyrostami korali ? Czy pod tym światlem koale rosną też tak szybko jak np pod 14K ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja aktualnie uzywam XM 20K, daja białe światło z domieszką niebieskiego , zbedne jest przy nich dawanie T5 actinic, czy bardzej cieplejszej świetlówki.

Jesli chodzi o wzrost korali jest wolniejszy niż przy poprzednich moich zarnikach AM 10000K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za opinie, gdzie moge kupic XM? Wiem ze skiba je mial ale pozniej zniknely.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nad zbiornikiem też obecnie świecę żarnikiem XM 20000K i jak dla mnie jest ok

Wczoraj dla sprawdzenia zamontowałem żarnik ReefLux 20000K i napewno ten żarnik daje przynajmniej optycznie więcej światła ale za to mniej niebieskiego i powiem że lekko przebija zółty kolor - porównanie do XM

Dopiero jak doświetliłem T5 blue plus plus fiji purple było ok

Mam jeszcze ochote sprawdzic żarniki XM 15000K

Lionfish żarniki trzeba by ściągnąć z US

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi