brzydzi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Czerwiec 2010 Mam problem, dziś z mojej lampy http://www.erybka.pl/product_info.php?cPath=1_20_127_129&products_id=458 poszedł lekko mówiąc dymek :sad:. Nie wiem co mogło być przyczyną, żarniki i świetlówki świeciły do końca, jedynie wyłączyłem napięcie. Jeszcze nie rozkręcałem lampy, czekam aż wystygnie. Ale wolę wiedzieć zawczasu, gdzie kupię balast do takiej lampy. Druga sprawa jak sprawdziłem dziś probówką zasilanie to na bolcach od listew przy akwa i nie tylko, mam napięcie - lampka probówki świeci. Proszę o pomoc bo elektryk ze mnie żaden Grzegorz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Czerwiec 2010 Nikt nie wie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fal 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Czerwiec 2010 pierwsze kroki skierowałbym do producenta lampy , AM jest w Bogucinie Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Czerwiec 2010 Rozebrałem lampę.......i wsio oki. Nic nie jest przepalone, jedynie lekki smrodek. Zaryzykowałem i odpaliłem lampę - działa, wszystko. Zauważyłem wyciek izolacji na układzie zapłonowym - prawdopodobnie trzeba go będzie niedługo wymienić, ale lampa świeci. Mój błąd, że zadymiło się. Włączałem ją kilka razy, co chwilę aby sprawdzić ustawienia zegara sterującego i chyba to było przyczyną :/. Grzegorz ps. na tym mam trochę izolacji http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_c=51e7f5956c65&UID=bd9e9f71b499&UID_p=072e63ba45d8 dzięki fal Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Czerwiec 2010 Hm, podłączyłem lampę przez zegar elektroniczny do gniazda gdzie nie ma prądu szczątkowego i du...a. Dalej zegar nie działa, tzn. lampa świeci cały czas, nie reaguje na ustawienia zegara?? Zna ktoś przyczynę?? Grzegorz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pavilon 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Czerwiec 2010 zmień zegar Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Czerwiec 2010 na innych urządzeniach działa. Jedynie na lampie jest ten problem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Czerwiec 2010 Kurcze, nadal mam problem z lampą. Nie wiem co jest. Myślałem, że udało się zrobić- kolega podłączył mi akwa pod osobna linię, ale niestety dalej jest . Jak podłączam przewód od samego HQi pod zegar sterujący to wszystko jest oki, ale jak tylko wepnę przewód do listwy od świetlówek to zegar przestaje spełniać swoją funkcję. Żarniki świecą non stop. Co jest? Chyba pozostanie mi kupić mechaniczne zegary . Tak mam podłączona lampę: Lampa była połączona z komputerem, a ja przerobiłem ją na wtyczki. I tak niebieski przewód jest wspólny dla wszystkich obwodów HQI, T8 i nocnego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Czerwiec 2010 Co to jest za zegar ? I drugie nie możesz świetlówki podłączyć na inny zegar ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Czerwiec 2010 Jest to elektroniczny - taki zwykły zegar sterujący. http://allegro.pl/item1080176186_lcd_czasowy_programator_wylacznik_wlacznik_timer.html . Nic nie daje, że świetlówki włącze w inny zegar. Jak tylko zapalają się świetlówki to w tym momencie włączają się żarniki, bez względu na to jak są ustawione, a powinny później. Tak jakby coś zamykało obwód. Pozostanie mi chyba zakupienie mechanicznych programatorów:( Grzegorz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Czerwiec 2010 Nie wiem czy dobrze wyjaśniłem jak jest ta lampa podłączona. O tym, że była pod komputer sterujący to pisałem. Lampa posiada 5 przewodów. Niebieski jest wspólny dla trzech źródeł światła - HQI, T8 i księżycowego. Żółty to uziemienie, a biały czerwony i brązowy to odpowiednio do źródeł światła. Nie wiem czy zmiana przewodów jednego ze źródeł, tzn. np. HQI jak zamienię niebieski z białym ale od wtyczki to czy nie będzie problemów - spięcia? Efendi mi pisał, że zamienił po prostu przewody w wtyczce, ale ja mam nierozbieralne wtyczki. Czy jak zamienię te przewody na kostce to nic nie będzie?? Pytam bo jeden przewód jest wspólny dla wszystkich obwodów. Grzegorz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Czerwiec 2010 To tak eklektykiem nie jestem :-) Ale jestem pewny na 90 % że wymiana na mechaniczne sterowniki nic Ci nie da . I czy nie jest tak że odwrotnie podłączasz ? I czy pod ten wspólny podpiąłeś fazę ? Masz miernik ? lepsza byłaby próbówka. Jeśli źle myślę to proszę mnie poprawić . Jeszcze mi przychodzi do głowy czy czasami gdzieś nie ma zmostkowanych przewodów w lampię. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Czerwiec 2010 Słuchajcie, bo nie mam już siły :spiteful:. Nie mogę nadal sterować ta lampą za pomocą zegarów. Elektroniczny jak podłączam to lampa świeci cały czas, nie wyłącza ani nie włącza, po prostu lampa cały czas świeci. To samo jest z mechanicznym, normalnie nie wierzyłem, podłączam wtyczkę od HQI lub T8 do listwy, a drugą od w/w (albo T8 do listwy bez zegara, albo HQI do listwy bez zegara, a druga wtyczka w zegar) i .......lampa cały czas świeci, zegar nie spełnia swojej funkcji nawet MECHANICZNY. Druga sprawa na obudowie lampy mam prąd, nie wiem jaki bo nie mam miernika, ale dioda probówki świeci. Zamieniałem juz przewody w gniazdku do którego podłączam listwę - nic, odłączyłem uziemienie - nic. Skończyły mi sie pomysły...... co zrobić aby było dobrze????? Grzegorz ps. jeszcze jedno, jak podłącze samo HQI lub T8 po zegar to wszystko jest oki, ale jak podłączę drugą wtyczkę (np. gdy HQI jest na zegarze a ja podłącze wtyczkę od T8) to wtedy jest d...a, wszystko cały czas świeci......... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gregor.gg 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Czerwiec 2010 hej.jesli masz jakis prad na obudowie wiec gdzies masz przebicie najprawdopodobniej na tym zaplonniku o ktroeym pisales ze sie zakopcilo z niego ,jesli smierdzi z niego spalenizna to moze byc tak ze w srodku izolacja sie przepalila i robi niewielkie zwarcie i jakis prad idzie przez uziemnienie na obudowe i moze to jest przyczyna.masz jakis miernik?? grzegorz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach