Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Czerwiec 2010 Skończyły mi się pomysły wiec postanowiłem napisać na forum. Od jakiegoś czasu miałem Mg na 1500 z tym ze nigdy nie dozowałem mg jedyne co dozowałem to Ca i KH z Fauna Marin używałem przy tym soli Tropic marin reef pro. Jakis czas temu sprawdziłem ze magnez podskoczył mi na 1800 wiec zaczolem szukać. Zmieniłem sol na korallen zucht i balinga z fauna marin na tropic marine ABC. Minął już ponad miesiąc czasu i nic Mg w dalszym ciągu na 1800, co robić ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Czerwiec 2010 Mam podobny problem. Używam soli TM BA i Mg mam na poziomie 1500. Nie dozuję Mg, a jedynie jak Ty Ca i Kh z Fauna Marin. Zastanawiam się właśnie czy to wina soli czy specyfików FM. Wcześniej miałem sól Preiss i Mg dozowałem bo spadało. W akwa nic złego się nie dzieje, ale Mg powinno spadać, a nie rosnąc. Chyba, że Mg jakoś się wytrąca z wody??? Grzegorz ps. Mariuszu czy wcześniej stosowałeś inną sól czy cały czas jechałeś na TM?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Czerwiec 2010 Mariusz, zmień sól na ubozszą, markową ale taką bazową, biedną w dodatki i jeśli możesz to rób mniejsze podmiany, regularne ale mniejsze. Takie moje zdanie Pozdrawiam seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Czerwiec 2010 A jaki negayywny wplyw ma zawysoki poziom Mg? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Luksus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Czerwiec 2010 podlaczam sie do pytania grzesia - generalnie czy mozna przedwkowac magnez i jakie sa objawy - skutki?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Czerwiec 2010 Skończyły mi się pomysły wiec postanowiłem napisać na forum. Od jakiegoś czasu miałem Mg na 1500 z tym ze nigdy nie dozowałem mg jedyne co dozowałem to Ca i KH z Fauna Marin używałem przy tym soli Tropic marin reef pro. Jakis czas temu sprawdziłem ze magnes podskoczył mi na 1800 wiec zaczolem szukać. Zmieniłem sol na korallen zucht i balinga z fauna marin na tropic marine ABC. Minął już ponad miesiąc czasu i nic Mg w dalszym ciągu na 1800, co robić ? Taką samą sytuację miałem po przejściu na TM i dodawaniu suplementów 1. Zmienić na sól IO jest ona uboga 2. Robić podmiany co dwa tygodnie albo jak seb pisze mniejsze 3. Jest to proces długotrwały po 2 miesiącach zbiłem o 100 4. Jakiś złych objawów nie widzę wysokiego poziomu magnezu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Czerwiec 2010 Mam podobny problem. Używam soli TM BA i Mg mam na poziomie 1500. Nie dozuję Mg, a jedynie jak Ty Ca i Kh z Fauna Marin. Zastanawiam się właśnie czy to wina soli czy specyfików FM. Wcześniej miałem sól Preiss i Mg dozowałem bo spadało. W akwa nic złego się nie dzieje, ale Mg powinno spadać, a nie rosnąc. Chyba, że Mg jakoś się wytrąca z wody???Grzegorz ps. Mariuszu czy wcześniej stosowałeś inną sól czy cały czas jechałeś na TM?? Czy w czasie kiedy używałeś sol pries i miałeś niedobór Mg używałeś Ca I KH z Fauna marin ? Z tym co slawomirdyl napisal wychodzi ze to wina soli TM. Mi najbardziej chodzilo o to zeby zwalczyc przyczyne, a z objawami juz jakos sobie rade dam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
blue.wave 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Czerwiec 2010 w końcu mamy dobrą sól:smile: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Czerwiec 2010 w końcu mamy dobrą sól:smile: Zdecydowanie tak Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Czerwiec 2010 w końcu mamy dobrą sól:smile: Zdecydowanie tak :ok: O co kaman ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Czerwiec 2010 Po testach z tą solą praktycznie nie trzeba nic dodawać. Oczywiście jest to specyficzna sprawa baniaku i zawartości ale w niewielkim stopniu korygujemy skład wody, ja ballinga nie leję już ok 2 miesięcy tylko koryguję Mg, Ca no i dla świętego spokoju troszkę Jodu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr_Garden 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Czerwiec 2010 a co powiecie aby do podmian używać np. soli TM z IO lub inną uboższą? Tak aby wartości CA i MG były w normie (eksperymentalnie dobrać stosunek jednej do drugiej) myślę, że ograniczyłoby to lanie balinga itp. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Czerwiec 2010 Wręcz przeciwnie :ok: będziemy musieli lać więcej. Oczywiście jak ktoś ma mało korali i zapotrzebowania na Ca i Mg to inna sprawa ale IO to sól dla samych rybek i miękasów. To tylko moje zdanie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr_Garden 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Czerwiec 2010 Wręcz przeciwnie :ok: będziemy musieli lać więcej. Oczywiście jak ktoś ma mało korali i zapotrzebowania na Ca i Mg to inna sprawa ale IO to sól dla samych rybek i miękasów. To tylko moje zdanie hymm... ale jak zmieszamy Tropic Marin z Instant Ocena do podmiany np. w proporcji 1:1 to nie będziemy mieć stabilniejszego CA i MG ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Czerwiec 2010 hymm... ale jak zmieszamy Tropic Marin z Instant Ocena do podmiany np. w proporcji 1:1 to nie będziemy mieć stabilniejszego CA i MG ? Nie będziemy mieć mniej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr_Garden 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Czerwiec 2010 Czyli nie ma sensu stosować takiej mieszanki i np. wybrać coś ze średnio "nafaszerownych" np. Kent ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Czerwiec 2010 Na początku nie. Zacznij od TM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Czerwiec 2010 Się wtrącę... TM to dobra sól, bardzo dobra, tyle że, w młodym baniaku, albo w takim który z racji obsady mało pobiera, może się okazać solą zbyt "bogatą" więc ja osobście odstawiłbym ką na półkę, zaczęł solić np. IO lub inną uboższą solą, a do TM wróciłbym wtedy kiedy baniak bedzie już "buzował". Pozdrawiam seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach