Skocz do zawartości
Mariusz

Magnez na 1800

Rekomendowane odpowiedzi

Skończyły mi się pomysły wiec postanowiłem napisać na forum. Od jakiegoś czasu miałem Mg na 1500 z tym ze nigdy nie dozowałem mg jedyne co dozowałem to Ca i KH z Fauna Marin używałem przy tym soli Tropic marin reef pro. Jakis czas temu sprawdziłem ze magnez podskoczył mi na 1800 wiec zaczolem szukać. Zmieniłem sol na korallen zucht i balinga z fauna marin na tropic marine ABC. Minął już ponad miesiąc czasu i nic Mg w dalszym ciągu na 1800, co robić ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podobny problem. Używam soli TM BA i Mg mam na poziomie 1500. Nie dozuję Mg, a jedynie jak Ty Ca i Kh z Fauna Marin. Zastanawiam się właśnie czy to wina soli czy specyfików FM. Wcześniej miałem sól Preiss i Mg dozowałem bo spadało. W akwa nic złego się nie dzieje, ale Mg powinno spadać, a nie rosnąc. Chyba, że Mg jakoś się wytrąca z wody???

Grzegorz

ps. Mariuszu czy wcześniej stosowałeś inną sól czy cały czas jechałeś na TM??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mariusz, zmień sól na ubozszą, markową ale taką bazową, biedną w dodatki i jeśli możesz to rób mniejsze podmiany, regularne ale mniejsze. Takie moje zdanie :D

Pozdrawiam

seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podlaczam sie do pytania grzesia - generalnie czy mozna przedwkowac magnez i jakie sa objawy - skutki??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Skończyły mi się pomysły wiec postanowiłem napisać na forum. Od jakiegoś czasu miałem Mg na 1500 z tym ze nigdy nie dozowałem mg jedyne co dozowałem to Ca i KH z Fauna Marin używałem przy tym soli Tropic marin reef pro. Jakis czas temu sprawdziłem ze magnes podskoczył mi na 1800 wiec zaczolem szukać. Zmieniłem sol na korallen zucht i balinga z fauna marin na tropic marine ABC. Minął już ponad miesiąc czasu i nic Mg w dalszym ciągu na 1800, co robić ?

Taką samą sytuację miałem po przejściu na TM i dodawaniu suplementów

1. Zmienić na sól IO jest ona uboga

2. Robić podmiany co dwa tygodnie albo jak seb pisze mniejsze

3. Jest to proces długotrwały po 2 miesiącach zbiłem o 100

4. Jakiś złych objawów nie widzę wysokiego poziomu magnezu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mam podobny problem. Używam soli TM BA i Mg mam na poziomie 1500. Nie dozuję Mg, a jedynie jak Ty Ca i Kh z Fauna Marin. Zastanawiam się właśnie czy to wina soli czy specyfików FM. Wcześniej miałem sól Preiss i Mg dozowałem bo spadało. W akwa nic złego się nie dzieje, ale Mg powinno spadać, a nie rosnąc. Chyba, że Mg jakoś się wytrąca z wody???

Grzegorz

ps. Mariuszu czy wcześniej stosowałeś inną sól czy cały czas jechałeś na TM??

Czy w czasie kiedy używałeś sol pries i miałeś niedobór Mg używałeś Ca I KH z Fauna marin ?

Z tym co slawomirdyl napisal wychodzi ze to wina soli TM.

Mi najbardziej chodzilo o to zeby zwalczyc przyczyne, a z objawami juz jakos sobie rade dam :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po testach z tą solą praktycznie nie trzeba nic dodawać. Oczywiście jest to specyficzna

sprawa baniaku i zawartości ale w niewielkim stopniu korygujemy skład wody, ja

ballinga nie leję już ok 2 miesięcy tylko koryguję Mg, Ca no i dla świętego spokoju troszkę Jodu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co powiecie aby do podmian używać np. soli TM z IO lub inną uboższą? Tak aby wartości CA i MG były w normie (eksperymentalnie dobrać stosunek jednej do drugiej) myślę, że ograniczyłoby to lanie balinga itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wręcz przeciwnie :ok: będziemy musieli lać więcej. Oczywiście jak ktoś ma mało korali i zapotrzebowania na Ca i Mg to inna sprawa ale IO to sól dla samych rybek i miękasów. To tylko moje zdanie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wręcz przeciwnie :ok: będziemy musieli lać więcej. Oczywiście jak ktoś ma mało korali i zapotrzebowania na Ca i Mg to inna sprawa ale IO to sól dla samych rybek i miękasów. To tylko moje zdanie :D

hymm... ale jak zmieszamy Tropic Marin z Instant Ocena do podmiany np. w proporcji 1:1 to nie będziemy mieć stabilniejszego CA i MG ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
hymm... ale jak zmieszamy Tropic Marin z Instant Ocena do podmiany np. w proporcji 1:1 to nie będziemy mieć stabilniejszego CA i MG ?

Nie :D będziemy mieć mniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli nie ma sensu stosować takiej mieszanki i np. wybrać coś ze średnio "nafaszerownych" np. Kent ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Się wtrącę... TM to dobra sól, bardzo dobra, tyle że, w młodym baniaku, albo w takim który z racji obsady mało pobiera, może się okazać solą zbyt "bogatą" więc ja osobście odstawiłbym ką na półkę, zaczęł solić np. IO lub inną uboższą solą, a do TM wróciłbym wtedy kiedy baniak bedzie już "buzował".

Pozdrawiam

seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi