MiQ 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Czerwiec 2010 witam, jestem w trakcie zakładania 400L i mam do dyspozycji akwarium 50x25x50(h). Do zbiornika głównego chce wsadzić 40kg skały. i teraz pytanie: w sumpie2 (to małe akwa) chce zrobić osobny zbiornik z DSB i glonami wyższymi - zbiornik byłby oświetlany w nocy (żeby dodatkowo pH stabilizować) czy taka filtracja wystarczy ? ten mały zbiornik ma dość małą powierzchnię i obawiam się że DSB będzie po prostu za mało. czy jest sens wsadzać do tego jeszcze peletki (w sumpie głównym) ? z tego co czytam jednym te peletki dobrze działają innym gorzej imoże u mnie by tylko wspomagały LR (do sumpa też dołożę pewnie z 10LR) i to glonarium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomiooo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Czerwiec 2010 ja bym odpuścił DSB bo w sumpie się nie sprawdza, po za tym może być niebezpieczne dla początkującego użytkownika. Ja bym zrobił tak: - ver1 - filtr glonowy w sumpie - glony wyższe dobrze wyciągają fosforany i azotany, - do tego dorzuciłbym filterek z polimerami - ver2 - dorzucić kilka kilo skały do sumpa i do tego polimery PozdrT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Czerwiec 2010 A ja uważam że DSB w sampie jak najbardziej, z możliwością wymiany na przeminie piasku co jakiś czas, nad piasek można glony wrzucić, pamiętając o cyrkulacji bo dużo syfu się zbiera przy wolnym przepływie. Jeśli chodzi o wspomagacze filtracji to bym poczekał aż system dojrzeje, 3 -5 miesięcy i dopiero kombinować, oczywiście jeśli zajdzie taka potrzeba. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MiQ 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Czerwiec 2010 no niby DSB w sumpie się nie sprawdza, ale właśnie dlatego chce tam wsadzić skałę i glony i zrobić z tego mini akwarium (taki zieleniak), cyrkulację oczywiście jak najbardziej i wtedy nie będzie to takie typowe DSB tylko dodatkowe akwarium z bardzo wydajnym systemem filtracji, które wyciągnie azotany i fosforany z głównego zbiornika Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KIDULT 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Czerwiec 2010 ja polecam filtr glonowy typu ATS - wiecej na www.algaescrubber.net ja nie wiem czemu to nie jest wogole spopularyzowane. wad nie ma zad nych, zaleta taka zy goli po4 i no3 do zera. przy odpowiedniej powierzchnni poradzi sobie bez odpieniacza. u mnie jest w duecie z KZsem i po4 waha sie w okolicach zera. biokulki dolozylem tylko na wszelki wypadek. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lionfish 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Czerwiec 2010 No to jak, radzi sobie nawet bez odpieniacza a ty masz z odpieniaczem i kulkami??? Panowie, moim zdaniem w filtracji trzeba sie na cos zdecydowac a nie-kazdego po trochu. Miq, jak biopellets to odpusc sobie cala reszte, oprocz skaly oczywiscie, a jak glonowy i dsb to odpusc sobie biopellets. W akwarium z kilkoma roznymi rodzajami filtracji jest poprostu bardzo trudno kontrolowac parametry. Chcesz np. zwiekszyc ilosc no3, wywalasz troche kulek ale i tak no3 usuwaja nadal glony i dsb. Moim zdaniem bez sensu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MiQ 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Czerwiec 2010 no tylko tak czytam o tych peletkach i w niektórych przypadkach nie udaje się uzyskać odpowiednio niskiego poziomu PO4 czy NO3. w zasadzie jestem zwolennikiem tego DSB i glonów w mniejszym akwa ale czy taki mały zbiornik da radę wszystko dobrze przefiltrować - akwa główne ma około 350-400L a to małe 56L, powierzchnia małego to około 20% powierzchni dużego i boję się że samo DSB nie da rady KIDULT: poczytałem trochę i sorry ale po co mi coś co muszę czyścić co 4-7 dni i się męczyć wolałbym coś wygodniejszego i takie zadanie spełni mi akwa glonowe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
blue.wave 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Lipiec 2010 MiQ, posłuchaj Lionfish, musisz się zdecydować. Moim zdaniem najbezpieczniejsze są pelki, ale bez glonów i dsb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MiQ 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Luty 2011 no dobra trochę czasu minęło tak więc jest 65kg LR, do tego 18kg LS, glony w osobnym zbiorniku oświetlane w nocy, podmiany raz na miesiąc 30L, leję też 30ml SPECIAL BLEND raz na tydzień no i pytanie: co dołożyć ? NO3 na poziomie 5-10, PO4 nie mierzone, woda nie jest super tzn. pływa w niej sporo różnego rodzaju cząsteczek itd co psuje efekt. myślę o chemi pure elite i purigen i ewentualnie węglu. co byście doradzili ? może wszystkie 3 środki a może tylko jeden z nich - potrzebuję coś co będzie w miarę bezobsługowe i skuteczne Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piona 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Luty 2011 Ja bym na twoim miejscu poszukał przyczyn ,bo skutki już opisałeś .Zweryfikował bym cyrkulacje ,może pod spływem jakieś gabki podłożył ..Nie wczytywałem sie co i jak masz zrobione .Poprostu tak na odległośc nie widząc systemu ci podpowiadam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Luty 2011 Podmieniaj 10% co tydzień, nie co miesiąc i zacznij używać węgla, ale nie w żadnej skarpecie tylko w filtrze przepływowym. Pozdrawiam seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach