seb 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Czerwiec 2010 Witajcie:dance3: Czas jakiś temu zbliżała się nieuchronnie chwila w której musiałbym zlikwidować zbiornik, a w sumie to ca z niego zostało, ze względu na to że jesteśmy w trakcie zmiany mieszkania, wykończenia nowego itd. Jako że w domu w którym teraz mieszkamy na samej górze jest kilka wolnych pomieszczeń, przeznaczonych na tzw. graciarnie, postanowilem jedno z nich zaadoptować na taki tylko swój, prywatny, osobisty pokoik:cool: taki w którym nikt nie będzie mi truł że akwarium za dlugo się pali, że znow zachlapalem podlogę, że dolewka się przelała, że odpieniacz smierdzi, że pompa hałasuje bardziej niż wczoraj itd. No i od pomyslu do realizacji wpuściłem tam mojego fachowca od wszystkiego, pseudo "Stachu" ktory w dość krótkim czasie odgracił pomieszczenie, ocieplil, położyl plyty, pomalował, położył kafelki i wstawił drzwi. Najlepsza beka byla jak kazałem mu zamontować brodzik prysznicowy w łazience na wysokości 1,20 metra, bo tak sobie wymyśliłem że jakakolwiek umywalka zawsze jest za mała do umycia odpieniacza czy czegoś takiego, zawsze robimy to pod prysznicem, tyle że schylać się trzeba, więc kazałem sobie zamontować brodzik na wysokości umywalki i teraz jest mega funkcjonalnie i wygodnie no więc mówię Stachowi - na takiej wysokości mi go zamontuj, a on na mnie patrzy jak na czuba i mówi - a jak ty tam k@rwa bedziesz właził? Potem już przyszla kolej na mnie, więc mierzenie, planowanie, kupno materialów no i do roboty. Plan jest taki żeby kiedyś było tam zbiorników tyle żeby ciężko było wejść, bo chciałbym kiedyś z tego żyć, nie ukrywam tego, bo i po co, myślę że to dobry trend i w tym kierunku powinniśmy dażyć. Póki co stoi jeden zbiornik, szczepkowy, w którym żyją sobie korale, a w sumie to co zostalo z mojego zbiornika, no i kilka korali kupionych od kolegów i szczepki z nich. W tej chwili to tylko przechowalnia, ale i tak cieszy, zadowolony jestem że przez tą calą przeprowadzkę nic nie padlo, mimo połowy swieżej wody i dojrzewania z całym jego kolorytem. W tej chwili już sprawa glonów definitywnie zakończona, udało mi sie doprowadzić baniak do równowagi w ktorej już mogę sterować sobie w którą stronę chcę. Rownież z tego powodu zmienilem sól, na mniej bogatą, żeby móc sterować sobie kolorami, eksperymentować, poza tym używanie bogatej soli w baniaku który startuje kończy się dlugą walką z glonami, a tego nie lubimy:no: Wstawię fotki z budowy stelarza z drewna, klejenia baniaka, sumpa, no i kilka fotek korali sprzed jakichś dwoch miesięcy, a w miarę możliwości i oczywiście jak będzie zainteresowanie wątkiem będę uaktualniał zaczęlo się od sterty belek z Leroy i innych "pomocy naukowych" potem docinanie, łaczenie na takie lączniki i na dlugie wkręty trzy warstwy lakieru okrętowego i powstal taki oto stojaczek po stercie belek przyszla kolej na stertę szyb i odpowiednie kolejne "pomoce naukowe" no i po kolei powstaly - zbiornik główny, sump i komin Pozdrawiam seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomiooo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Czerwiec 2010 no Seb-ciu nie bądź taki skromny dawaj dalej PozdrT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Czerwiec 2010 Czekamy na efekty ale bagnem bym tego nie nazwał Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Czerwiec 2010 Kilka fotek korali sprzed dwóch miesięcy i ryb, komentarze sobie daruję, może tylko zwróćcie uwagę jaka Z. scopas jest fotogeniczna:dance3: Widać na niektórych fotkach z jakich skrawków odbijają korale, fajnie tak patrzeć jak ratuje się coś co chce żyć, jak tworzy się coś z niczego:smile: kiedyś będą z nich duże kolonie, zobaczycie Pozdrawiam seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Czerwiec 2010 Piękne:),ale na zywo wygląda to jeszcze lepiej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Czerwiec 2010 Dzięki chlopaki pojutrze przy świetle dziennym cykne fotki całości, łącznie z szubienicą do zawieszenia lampy którą w przyplywie twórczości po kilku piwach popelniliśmy ostatnio z Tomkiem. Pozdrawiam seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bangan 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Czerwiec 2010 Siemanko! Widać, że zwierzaki będą miały jeszcze lepsze warunki, niż dotychczas, więc całość będzie jeszcze bardziej "cukierkowa". pzdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lionfish 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Czerwiec 2010 Super korale, szczegolnie podoba mi sie pocillopora. Z takim miejscem odosobnienia to super pomysl, tez mam dosyc ciaglego gadania, chcialem tez sobie jakis kacik zrobic ale wtym mieszkaniu sie nie udalo... no chyba ze uda mi sie przejac garderobe:) Mi tez sie wyjatkowo podoba scopas, mialem ja ale juz plywa u Mariusza, u mnie sie jej za ciasno zrobilo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Czerwiec 2010 Tak, scopas jest ładna i pracowita i nie kłapie dziobem - idealny materiał na żonę Pozdrawiam seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zako 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Czerwiec 2010 Seb dużo się zmieniło od mojej ostatniej wizyty? Następna wizyta w grudniu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Czerwiec 2010 Siemanko!Widać, że zwierzaki będą miały jeszcze lepsze warunki, niż dotychczas, więc całość będzie jeszcze bardziej "cukierkowa". pzdr Napewno będą miały lepiej niż w reef ........ masz rację Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Czerwiec 2010 Jak ja lubię Żubra:tongue:. Brawo, z takim podejściem będzie super zbiornik . Powodzonka życzę no i fotecki Panie pozdro Grzegorz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Czerwiec 2010 Żako, trochę się zmieniło, specjalnie dla Ciebie cyknę fotki monti które od Ciebie brałem Sławek, pleeeeeease, nie w moim tamacie ok? Grzechu, to nie jest docelowy zbiornik, to szczepkarium, docelowy póki co leży se na boku i czeka aż się zbiorę w sobie i go w końcu wyczyszczę i poskladam od nowa, ale obiecuję, kiedyś to zrobię Pozdrawiam seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Czerwiec 2010 Ooooooo to czekam na ten zbiorniczek. Na pewno będzie "siekiera" pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Czerwiec 2010 Bedę się starał, jakąś tam wizję mam w głowie, dużo czasu przede mną, jakie bedą efekty - zobaczymy wszystko bedę tu opisywał i wzloty i upadki, może dzięki temu ktoś nie popełni moich błędów... Póki co, siedzę sobie na bagnie, drink mi się kończy, więc się zawijam do cywilizacji piętro niżej, bo tutaj ciężko mi wleźć pod prysznic Pozdrawiam seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Czerwiec 2010 Dobra, zanietrzeźwiłem sie, idę lulu Pozdrawiam seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LukaszKur 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Czerwiec 2010 Super fotka Z.scopas , czasem szkoda że w atlasach super ryby mają najgorsze fotki. A ja wracam do czyszczenia domowych zbiorników pozdrawiam Łukasz Kur Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Czerwiec 2010 Dzięki Łukasz tutaj po zmniejszeniu już trochę straciły na jakości, w pelnej rozdziałce są fajne ona super wychodzi jak jest oświetlona od góry oświetleniem baniaka i do tego od przodu światłem naturalnym, no i trzeba się napolować żeby ją ustrzelić bo ruchliwa małpa. Pozdrawiam seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach