Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

witam serdecznie w akwa pojawiły się takie glony jak włosy i na końca są takie bombelki i jeszcze jedno pytanie wpusciłem do akwa chomisi 4 ztuki i 2 tak jakoś dzinie pływają jeden sie chowa a drugi jest osowiały chyba zasolenie za wysokie dzisiaj zauwazyłem 1025 tak ze trzeba bedze wody ro dolać ale nie wiem czy solanki toche upuścić ? pozdrawiam .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Glony to po prostu następna faza dojrzewania zbiornika. Złe samopoczucie chromisów to raczej nie wina za dużego zasolenia , jak długo je masz w akwarium?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
witam serdecznie w akwa pojawiły się takie glony jak włosy i na końca są takie bombelki i jeszcze jedno pytanie wpusciłem do akwa chomisi 4 ztuki i 2 tak jakoś dzinie pływają jeden sie chowa a drugi jest osowiały chyba zasolenie za wysokie dzisiaj zauwazyłem 1025 tak ze trzeba bedze wody ro dolać ale nie wiem czy solanki toche upuścić ? pozdrawiam .

1. Jakie miałeś zasolenie wody w woreczku ? Jak długo i w jakim czasie aklimatyzowałeś rybki ? Normalnie przy aklimatyzacji rybek nic nie powinno sie dziać.

2. Jak długo masz akwarium i co w nim masz ?

3. Chromiski to delikatne rypki pisałem że potrafią zejść na zawał jak pampiętam jeszcze dzisiaj w innym poście

pozdrawaiam :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

akwa mam jakies 3 miesiące mam w nim euphylie sarco i zao 2x z rby to 2 błazenki scopas salarias 2 decory no i były 4 chromisi aklimatyzowałem jakieś 45 minut powoli dolewając wody z akwa do worka ?? pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
no i były 4 chromisy

Możliwe że trafiłeś na ryby które były w nie najlepszej kondycji. Niestety zdarza się ,że nie wszystko układa się po naszej myśli:pardon: , ja też miałem podobne przygody z rybami kupionymi w AM.:lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no w sumie to wszystkie ryby mam jak narazie z am ale wiesz reszta ma się*dobrze tylko te przeklete chromisi są jakieś dziwne . a powiedzcie mi ile ich trzeba mieś w akwa bo wiem że są rybami stadnymi nie wiem może miałem ich za mało w akwa ??reszta naprawde miewa się nieżle . A SŁUCHAJCIE ILE KARMICIE SWOJE RYBY BO MAM ICH 9 I DAJE 2 KOSTKI 2 RAZY DZIENNIE NIE WIEM MOZE ZA MAŁO JE KARMIE ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

małymi to ile dawać im jedzenia całą kostke na raz ?? czy moze 2 bo kurde nie wiem jak wzuce kostke to chwila i niema to nie wiem czy dawać im po kostce co 3-4 godziny ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karm tak, żeby ryby nie były wychudzone - to chyba najlepszy sposób ustalenia ilości pokarmu. U mnie na dwa pokolce, dwa błazenki, dwie babki, mandaryna i osiem apogonów są to ~dwie kostki dziennie plus jedno karmienie płatkami ( spirulina - ładnie tuczy ryby, podstawa dla osłabionych nowych ryb, ale uwaga bo jak wszystkie płatki mocno zanieczyszcza wodę). Całość rozbita na dwa-trzy razy. Jak mam czas to jeden z tych razów rozbijam na godzinne karmienie małymi porcjami - mamy wtedy czas zauważyć czy ze wszystkimi rybami OK i czy wszystkie dostają dostatecznie dużo pokarmu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki ocelocik musze jutro wypróbować tą metodę B) zobaczymy a słuchaj mam pytanie bo widzę że masz mandaryna w akwa trudna w utrzymaniu to rybka ?? ja mam spiruline tylko mrozona nie wiem zabardzo jak to podać . bo kurde jak rozgniote to nic nie zostaje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężko będzie Ci wypróbować jednorazowo taką metodę, bo to bardziej długofalowe podejście :) Hm, chyba mam też w lodówce spirulinę mrożoną, taką galaretkę, ale ryby u mnie niezbyt chętnie ją jedzą. Polecam małe opakowanie płatków spiruliny np. Tropical'a. Kilka złotych, a jako dodatkowa karma niczego sobie :)

Mój mandaryn jest nauczony jeść mrożonki ( artemia) z ręki lub pipety. W takim wypadku staje się jedną z najmniej wymagających ryb.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi