Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kłaniam,

Ponieważ obok toczy się dyskusja jak rozruszać forum, no to ruszajmy :).

UWAGA! Tego nie zobaczysz na NR :)

Chciałbym pokazać etapy pracy oraz założenia konstrukcyjne mojej lampy LED.

Lampa składa się z 28 ledów Cree XR-E: 2 blue, 16 RB i 10 CW, podzielona na 3 obwody: 1-8RB, 2-4RB i 4 CW, 3-reszta. Zasilane zasilaczami MeanWell LPC 700mA odpowiednia 20W i 35W bez sterowania. Chłodzenie zapewniają poasta termoprzewodząca zwykła jakaś, radiator oraz wentylator 12mm.

Na początku był radiator zakupiony w firmie Piekarz na wagę.

dscf1717pk.jpg

o wymiarach 35x19cm.

Następnie zostały wywiercone otwory po 4 na gwiazdkę pod śrubki i przeloty na kable: 2xM3 i 2x3.

dscf1720.jpg

Gwiazdki zostały pomaziane pastą i przykręcone śrubkami:

dscf1723g.jpg

Następnie załość została polutowana, poskręcana i zabezpieczona lakierem elektroizolacyjnym.

p1000599k.jpg

Zasilacze przykręciłem do boków radiatora. Kable poszły górą.

p1000602r.jpg

Obudowa wykonana został z 3mm PCV spienionego. Każda ścianka dla zapewnienia większej sztywności został sklejona z 2 warstw i dodatkowo wzmosniona:

dscf1739.jpg

Powycinałem także wszystkie niezbędne otwory:

dscf1737t.jpg

W miejscach połączeń obudowa została poszpachlowana i zeszlifowana:

dscf1740c.jpg

W środku został zamontowany wentylator, zasilacz do niego oraz kostka przyłączeniowwa.

p1000596.jpg

Miała być pomalowana na srebrno, jednak po malowaniu wyglądała jak kupa g... więc została oklejona okleiną meblową, jedynie spodnia część ostała się srebrna.

Końcowy efekt przedstawia się tak:

Góra z przodu:

dscf1853s.jpg

Spód od przodu:

dscf1835h.jpg

Bok:

dscf1838y.jpg

Całość:

dscf1852g.jpg

Ponieważ diody mocno świeciły na boki i przeszkadzały rodzinie bezstresowo poruszać się po przedpokoju założyłem soczewki 80st.

dscf1837w.jpg

Ponieważ sekcja 8xRB zapala się pierwsza i gaśnie ostatnia pod nią podłączony został zasilacz wentylatora.

Zawieszki zrobione są z ozdobne srebrnego łańcuszka dla psów rasowych. Podwieszony został radiator, a obudowa spoczywa swobodnie na nim i nie przenosi żadnych obciążeń.

No i to już wszystko chyba. Można się pastwić.

Pozdrawiam.

Victor

PS.A zapomniałbym przy okazji powstała też lampa do refugium.

2xXP-G@350mA na takim samym radiatorze.

dscf1714g.jpg

dscf1844ob.jpg

dscf1849b.jpg

No teraz to już wszystko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

coz mozna powiedziec :-) cud, miod i orzeszki :-) gratulacje i czekamy na opinie mieszkancow ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super super super,

Napisz jeszcze jak tam z temperaturą LEDów, radiatora - jakoś monitorujesz? mocno się grzeje?

Gdzie kupowałeś elektronikę?

Przydałby się jeszcze jakiś kosztorys :)

PozdrT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temperaturę monitoruję w ten sposób, że sprawdzam jakie powietrze dmucha przez boczne otwory :) - zawsze jest chłodne. Radiator jest potężny a ledy chodzą na 700mA, więc IMHO nie ma strachu.

Jeśli chodzi o koszty, to tak mniej więcej 1100-1200zł poszło na pewno. Trudno to tak policzyć, bo, np. musiałem kupić puszkę szpachli, czy lakier elektroizolacyjny i poszło z tego może 5-10% i reszty nie wykorzystam, to jak to policzyć?

Najważniejsze ceny można sobie policzyć ze sklepów:

Ledy: http://www.rgblighting.pl/RGBshop/index.php?cPath=21_52

Zasilacze: http://www.rgblighting.pl/RGBshop/index.php?cPath=31

Ledy i zasilacze 775zł

Radiator: http://www.piekarz.pl/index.php?page=offer&item=2117 128zł

Soczewki: http://www.maritex.com.pl/pl/shop/productInfo/ggid/0/pid/15741/page/1/backurl/shop%2Fsearch%3Ffind%3DAO80L-M1%26page%3D1 117

PCV: ok. 30zł za 0,5m kw. poszły niecałe 2 arkusze

Łańcuszek 16zł za 1m czyli 32zł za 2 metry

Kabelki, przełączniki, okleina itp. nie pamiętam

Wentylator: 18zł

Kratka 5zł

Zasilacz do wentylatora chyba 30zł

Pewnie można znaleźć tańsze części - ja z lenistwa nie szukałem.

Pozdrawiam.

Victor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pogratulowawszy :)

Technicznie bez zarzutu, chłodzenie na wyrost, zasilanie fabryczne, ledy pierwsza liga - lampka poskładana jak z klocków lego ale za to z najwyższej półki.

Najtrudniej było jak mniemam wykonać obudowę i to jest w mojej ocenie najsłabszy punkt tej lampki. Po prostu ta "paka" mi się nie podoba ale o gustach nie ma co deliberować. Reasumując - obudowa do świecenia nie służy, zatem nota całkowita za projekt punktów 8/10 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kłaniam,

Skończyłem właśnie dniówkę, loccutus mnie pochwalił, to chyba zasłużyłem co najmniej na piwo :ok:.

Ta paka to wyszła z chytrości, bo miałem trochę ścinków PCV i chciałem je zużyć, a że się pi...łem z nią przez miesiąc no to już moja głupota. Poza tym wysokość dość pokaźna bo musiałem to wszystko pomieścić - nie wiem czy dobrze kombinowałem, ale chciałem, żeby wentylator wisiał nad radiatorem, a nie leżał na nim, aby owiewał całą szerokość radiatora a nie tylko swoje 12cm.

Dzięki wszystkim za zainteresowanie wątkiem.

PZdr.

Victor

Aha, śrubki tam, gdzie radiator - u Piekarza (se chłop firmę elektroniczną nazwał :lol:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
nie wiem czy dobrze kombinowałem, ale chciałem, żeby wentylator wisiał nad radiatorem, a nie leżał na nim, aby owiewał całą szerokość radiatora a nie tylko swoje 12cm

Założenie przyjąłeś złe :lol:, ale rezultat osiągnąłeś optymalny - dlaczego?

Generalnie wentylator kładziemy na radiatorze, żeby jak najwięcej powietrza wtłoczyć między żebra profilu. Inaczej strugi odbijają się i tracisz na efektywności. Zauważ jak są robione systemy chłodzenia procesorów PC. Tam wentylator jest tak mocowany żeby był jak najbliżej lamelek radiatora. Oczywiście radiator jest profilowany po to żeby jak najefektywniej wykorzystać strumień powietrza.

W Twoim jednak przypadku nie ma to zbytnio znaczenia bo wentylator jest mniejszy niż powierzchnia radiatora, no i lamelki masz jednakowej wysokości.

Co do paki - wiedziałem że też nie jesteś z niej zadowolony, no czułem to w gnatach:). Nic nie stoi na przeszkodzie żebyś teraz to przerobił na spokojnie i powolutku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rewelka ;] masz jeszcze jakieś fotki z budowy np. łączenie led :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
rewelka ;] masz jeszcze jakieś fotki z budowy np. łączenie led :D

Mam, ale nie mogę znaleźć drugiego aparatu :ok:

Po niedzieli dodam (i wtedy loccutus sobie pojeździ po mnie :lol:)

@loccutus

No właśnie podniosłem wentylator, bo jest węższy niż radiator. A co do "paki", to mam ciągoty do pak, oto moje HQI z przed 4 lat:

dscf1571e.jpg

PZdr

Victor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

elegancka lampka:) gratulacje!!!

pytanko, ledy RB (domyślam się ze Royal Blue) to które dokładnie dałeś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Sławku jakbyś szukał testerów to daj znać B)

PozdrT

Pogadamy B) bo siedzę teraz nad nową tzw. świetlówką a kandydat do testów się nie odzywa, napisał że wstyd przynoszę :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi