parman 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Czerwiec 2010 Witam! Mam pytanie odnośnie solanki. Mam sól Reef Crystals. Pierwsza solanka do podmianki wyszła super (klarowna itp.), ale już następna wyszła mętna (sól w worku się zbryliła, zapomniałem, że sól jest silnie higroskopijna). I teraz pytanie: woda się po jakimś czasie wyklaruje? Oprócz efektu estetycznego nie będzie raczej przykrych następstw? Na przyszłość mam nauczkę, że po otwarciu worka należy go szczelnie zamknąć (albo do pustego wiadra po zużytej soli wsadzić). Z góry dziękuję za pomoc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Czerwiec 2010 Po jakimś czasie woda powinna wrócić do normy.Nic złego nie powinno się dziać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
parman 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Czerwiec 2010 Uff! To dobrze. Już dziś woda jest bardziej klarowna. Dzięki Bigwalker! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Czerwiec 2010 Sóll najlepiej przechowywać w zamykanym szczelnym wiadrze i worku. Bardzo fajnie sprawdzają się wiaderka po soli TM. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Czerwiec 2010 Może nastąpić też problem utleniania sie np jodu oraz innych pierwiastków przy zawilgoceniu i sól nie będzie już taka bogata, do następnej podmiany zastosuj moim zdaniem właśnie sól TM co pozwoli na wyrównanie zawartości pierwiastków. Ale pogadaj z Bigwalkier pewnie Ci doradzi on zna sie lepiej. pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach