Gość Muniek Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Czerwiec 2010 Mam pytanie jak rozwiązujecie problem przykrycia akwarium przy ledach. Ja osobiscie przykrywam akwarium szybą ( musze bo mam 850l bez przykrycia parowanie ze 35l dzienie i piekne podgrzybki na scianch w pokoju) Na szybe swieca hqi. Nagrzanie szyby przez hqi powoduje ze woda nie skrapla sie na szybie i promienie swobodnie przechodza. Niestety diody nie grzeja szyby zatem jak bym zmienil oswietlenie na ledy to krople na szybie rozpraszalyby swiatlo. Czy ktos ma patent jak rozwiazac ten problem z gory dziekuje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mike 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Czerwiec 2010 @Muniek może lepiej było by zastanowić się nad usprawnieniem wentylacji pomieszczenia w którym masz baniak niż przykrywać akwarium szybą. Wymiana gazowa też jest istotna Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Czerwiec 2010 @Muniekmoże lepiej było by zastanowić się nad usprawnieniem wentylacji pomieszczenia w którym masz baniak niż przykrywać akwarium szybą. Wymiana gazowa też jest istotna To prawda wentylacja pomaga sporo u mnie to ok 5 L dziennie a też mam spore akwarium a różnicy pomiędzy odparowywaniem wody a zamianą na lampy LED z HQI nie widzę żadnej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach