Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam straszny problem z cyjano. A mianowicie problem zaczął się po zmianie soli na TM Pro Reef. Na początku pojawiało się w małych ilościach, na dzień dzisiejszy jest tego strasznie dużo, na piachu, na szybach, w niektórych miejscach na skale.

Parametry wody z wczoraj to (testy robione zestawem Red Sea):

ph - ok 8,1

nh3/nh4 - ok 0,1 (choć nie wiem czy test nie przekłamuje)

no2 - 0,05 (też nie jestem pewien)

no3 - 0

kh - 7,28

mg - 1240

ca - 425

Trochę mnie te testy zastanwiają, tzn., że no2 i nh3/nh4 jest wykrywalne, a no3 nie. Gdzie może być przyczyna??

Na początku myślałem, że to sprawa cyrkulacji, dołożyłem dodatkową pompę (dziś będzie nowa 3000l/h, więc docelowo będzie tunze 6025, jvp 3000l/h (która będzie dmuchała za skały, więc na 100% wyeliminuję martwe strefy) i dwie z zestawu po 550l/h każda), w tej chwili mam ponad 4000l na 130l wody , wciąż nie pomaga. Podmiany wody co 2 tygodnie 10%. Zmieniłem prefiltry i żywicę. Czekam też na nowe świetlówki (będą 1x14k i 1x aktynika). Gdzieś słyszałem, że może to być spowodowane oświetleniem o barwie 10k (poprawcie mnie jeśli się mylę). Nic nie dozuję. Karmię też nie za obficie. Obsada to 2x a.ocellaris, 1x p. packagnelle i 1x e.bicolor do tego 2 krewetki, 4x turbo, 3x strombus 1x rozgwiazda kopiąca, głównie zoa, LPS i na próbę 2 szczepki SPS. Zauważyłem, że szczyt wykwitu następuje około godz 14, a cofanie można zauważyć po godzinie 21. Święcę od 10 rano do 22:30 (zastanawiam się czy nie skrócić czasu oświetlenia, gdyż do południa mam dużo światła dziennego padającego bezpośrednio w akwa, może to być przyczyną?) Nic nie padło, jedynie caulustrea odchodzi na wieczną rafę, nie mam pojęcia dlaczego. Pozostałe LPS`y mają się dobrze, nawet SPS`y mają przyrosty.

Myślę, że opisałem wszystko co może pomóc w rozwiązaniu problemu. Bardzo proszę o pomoc, gdyż już nie mogę sobie z tym dziadostwem poradzić (co nie ukrywam jest bardzo zniechęcające, ale chcę walczyć i poradzić sobie, bo jest to dla mnie naprawdę pasja, z której nie chcę rezygnować). Z góry dzięki za wszelkie porady.

pozdro dla wszystkich posolonych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam wrazenie ze zbiornik jeszcze nie dojrzal,dlugo juz funkcjonuje akwarium?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja myślę ze za duże podmiany robisz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego duże? Niektórzy robią podmianki co tydzień 10%. Może warto zainteresować się jakością wody RO? Masz żywicę DI po RO? W jakim stanie są prefiltry, żywica? W tym może tkwi przyczyna (tak naprawdę nikt nie wie dlaczego się pojawia cyjano :shocked:)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, baniak ma około jak mój przedmówca podpowiedział:shocked:, prefiltry i żywica zmienione na nowe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie się pojawiło po przejściu z preisa na tm bio activ i już mogę powiedzieć ze na 100% przyczyna była za bogata sól, moje szczepki nie pobierały tyle ile dawałem za pomocą samej podmianki około 9% tygodniowo, pojawił się meszek na skale tak jak od przedawkowania preparatów,a potem wywaliło cyjano, teraz robię podmiany co 2 tygodnie po 5 litrów i myślę że będzie akurat już widzę ze jest mniej cyjano i skałki tez się czystsze robią, więc dlatego mój post wyżej jest taki, a nie inny :shocked:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli ograniczę podmiany (bo wg mnie coś w tym jest, że problem zaczął się po zmianie soli) i czekam na rozwój sytuacji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze i najwazniejsze zidentyfikuj przeciwnika. Cyjanobakterie nie sa organizmami fotosyntezujacymi wiec swiatlo nie ma dla nich zadnego znaczenia i nie ma wplywu na ilosc. Co innego dino.... Z rana zawsze prawie nic, narasta za dnia, wieczorem masakra i przez noc schodzi... Ale dino to glon. Potrzebuje swiatla. Tak jak okrzemki i cale stada innych brunatnic czy sinic.

Takze przedewszystkim - rozpoznanie, kolego :shocked:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie tu mam mały problem, bo znalazłem coś takiego na http://pl.reeflex.net/tiere/2286_Cyanobakterien_..htm, co wygląda dokładnie jak na focie nr 1, ale zachowuje się dokładnie jak @chodi napisał narasta od rana, a na wieczór schodzi. Już sam nie wiem gdzie szukać przyczyny, i jak z tym walczyć. Czy szukać przyczyny w oświetleniu (które idzie na dniach do wymiany, będzie zamiast 10k 14k+aktynika).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi