enigma17 7 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Maj 2010 Witam. Mam straszny problem z cyjano. A mianowicie problem zaczął się po zmianie soli na TM Pro Reef. Na początku pojawiało się w małych ilościach, na dzień dzisiejszy jest tego strasznie dużo, na piachu, na szybach, w niektórych miejscach na skale. Parametry wody z wczoraj to (testy robione zestawem Red Sea): ph - ok 8,1 nh3/nh4 - ok 0,1 (choć nie wiem czy test nie przekłamuje) no2 - 0,05 (też nie jestem pewien) no3 - 0 kh - 7,28 mg - 1240 ca - 425 Trochę mnie te testy zastanwiają, tzn., że no2 i nh3/nh4 jest wykrywalne, a no3 nie. Gdzie może być przyczyna?? Na początku myślałem, że to sprawa cyrkulacji, dołożyłem dodatkową pompę (dziś będzie nowa 3000l/h, więc docelowo będzie tunze 6025, jvp 3000l/h (która będzie dmuchała za skały, więc na 100% wyeliminuję martwe strefy) i dwie z zestawu po 550l/h każda), w tej chwili mam ponad 4000l na 130l wody , wciąż nie pomaga. Podmiany wody co 2 tygodnie 10%. Zmieniłem prefiltry i żywicę. Czekam też na nowe świetlówki (będą 1x14k i 1x aktynika). Gdzieś słyszałem, że może to być spowodowane oświetleniem o barwie 10k (poprawcie mnie jeśli się mylę). Nic nie dozuję. Karmię też nie za obficie. Obsada to 2x a.ocellaris, 1x p. packagnelle i 1x e.bicolor do tego 2 krewetki, 4x turbo, 3x strombus 1x rozgwiazda kopiąca, głównie zoa, LPS i na próbę 2 szczepki SPS. Zauważyłem, że szczyt wykwitu następuje około godz 14, a cofanie można zauważyć po godzinie 21. Święcę od 10 rano do 22:30 (zastanawiam się czy nie skrócić czasu oświetlenia, gdyż do południa mam dużo światła dziennego padającego bezpośrednio w akwa, może to być przyczyną?) Nic nie padło, jedynie caulustrea odchodzi na wieczną rafę, nie mam pojęcia dlaczego. Pozostałe LPS`y mają się dobrze, nawet SPS`y mają przyrosty. Myślę, że opisałem wszystko co może pomóc w rozwiązaniu problemu. Bardzo proszę o pomoc, gdyż już nie mogę sobie z tym dziadostwem poradzić (co nie ukrywam jest bardzo zniechęcające, ale chcę walczyć i poradzić sobie, bo jest to dla mnie naprawdę pasja, z której nie chcę rezygnować). Z góry dzięki za wszelkie porady. pozdro dla wszystkich posolonych Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Maj 2010 Mam wrazenie ze zbiornik jeszcze nie dojrzal,dlugo juz funkcjonuje akwarium? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
daimen 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Maj 2010 ja myślę ze za duże podmiany robisz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
parman 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Maj 2010 Dlaczego duże? Niektórzy robią podmianki co tydzień 10%. Może warto zainteresować się jakością wody RO? Masz żywicę DI po RO? W jakim stanie są prefiltry, żywica? W tym może tkwi przyczyna (tak naprawdę nikt nie wie dlaczego się pojawia cyjano :shocked:)? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Maj 2010 Zbiornik ma około 1 roku :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
enigma17 7 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Maj 2010 Panowie, baniak ma około jak mój przedmówca podpowiedział:shocked:, prefiltry i żywica zmienione na nowe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
daimen 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Maj 2010 u mnie się pojawiło po przejściu z preisa na tm bio activ i już mogę powiedzieć ze na 100% przyczyna była za bogata sól, moje szczepki nie pobierały tyle ile dawałem za pomocą samej podmianki około 9% tygodniowo, pojawił się meszek na skale tak jak od przedawkowania preparatów,a potem wywaliło cyjano, teraz robię podmiany co 2 tygodnie po 5 litrów i myślę że będzie akurat już widzę ze jest mniej cyjano i skałki tez się czystsze robią, więc dlatego mój post wyżej jest taki, a nie inny :shocked: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
enigma17 7 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Maj 2010 Czyli ograniczę podmiany (bo wg mnie coś w tym jest, że problem zaczął się po zmianie soli) i czekam na rozwój sytuacji Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chodi 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Maj 2010 Po pierwsze i najwazniejsze zidentyfikuj przeciwnika. Cyjanobakterie nie sa organizmami fotosyntezujacymi wiec swiatlo nie ma dla nich zadnego znaczenia i nie ma wplywu na ilosc. Co innego dino.... Z rana zawsze prawie nic, narasta za dnia, wieczorem masakra i przez noc schodzi... Ale dino to glon. Potrzebuje swiatla. Tak jak okrzemki i cale stada innych brunatnic czy sinic. Takze przedewszystkim - rozpoznanie, kolego :shocked: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
enigma17 7 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Maj 2010 No właśnie tu mam mały problem, bo znalazłem coś takiego na http://pl.reeflex.net/tiere/2286_Cyanobakterien_..htm, co wygląda dokładnie jak na focie nr 1, ale zachowuje się dokładnie jak @chodi napisał narasta od rana, a na wieczór schodzi. Już sam nie wiem gdzie szukać przyczyny, i jak z tym walczyć. Czy szukać przyczyny w oświetleniu (które idzie na dniach do wymiany, będzie zamiast 10k 14k+aktynika). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach