Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Maj 2010 Nie lubię pisać w tym dziale ,ale cóż muszę!! Co może być przyczyną odklejania się tkanki miękkiej euphyli od szkieletu? Kurcze od pewnego czasu obserwuje takie same objawy u calustrei ,tkanka się odkleja chociaż cały czas się pompuje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Maj 2010 znasz jakieś parametry ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Maj 2010 Praktycznie od startu baniaka parametry takie jak Ca,Kh,Mg w normie i bez większych wahań . Myślałem że powodem problemów jest brak karmienia koralowców , wiec zacząłem trochę karmić 4/6kostek dziennie. N03 od około 2 tygodni 5/10m/l ,P04 prawie nie wykrywalne przedtem te parametry były zerowe.Podmiana wody co dwa tygodnie 70lit.(w obiegu ok750l) Do wody dodaje tylko bakterie reefboster 1ampułka co tydzień i spirytus 4ml dziennie ,od pojawienia sie No3 daje 6ml. .Obsada to same korale miękkie oprócz trzech lps-ów które nie mają się zbyt dobrze. Na szybach których nie czyszczę jest zielonkawy nalot. Nie wiem jakie jest Ph , ciągle zapominam o kupnie tego testu:rolleyes: testy oczywiscie salifert. Węgiel aktywny 200 g. wymiana co miesiąc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Maj 2010 Przyczyną utraty tkanki może być też zbyt silna cyrkulacja w niejscu gdzie znajdują się korale. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Maj 2010 Mam tylko dwie pompy po 5tyś i waveboxa . Żadna z pomp nie dmucha prosto w koralowce. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chodi 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Maj 2010 Piotr, mialem u siebie dokladnie to samo. Trzy korale opuscily swoj szkielet i pompowaly sie na piasku jeszcze nawet przez kilka dni. Okazalo sie, ze mialem walniety test na kh i przeklety termometr. Mialem 27 st w akwarium non stop a kh w okolicy 5. Nie wiem czy to wina jednej z tych rzeczy, czy obu razem, ale po usuniuciu i korektach kolejne euphylie i lobophylie juz nie zanotowaly takich wyprowadzek. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysztof_piotr 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Maj 2010 Chodi, miałem identyczną sytuację przy KH w okolicy 7. Czy mógłbyś wyjaśnić wątek temperatury? " Mialem 27 st w akwarium non stop " Pozdrawiam Krzysztof Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chodi 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Maj 2010 A coz tu wyjasniac ? :-) Po prostu po ugotowaniu 800l akwarium z paletkami nigdy w zyciu wiecej nie mam zamiaru ufac grzalkom z wbudowanym termostatem. Chocby je bmw produkowalo :-) A poniewaz teraz ciezko kupic grzalke 'bez ermostatu' zawsze ustawiam na max i podlaczam do zewnetrznego termoregulatora. Uzywalem przemyslowego kontrolera, z funkcja ustawiania temperatur granicznych, czyli sterowania grzania i chlodzenia. I wszystko bylo pieknie, gdyby nie drobny szczegol. Sterownik, jak wieszkosc sprzetu, znajdowal sie w szawce pod akwarium. Okazalo sie, ze w gniadku przylacza czujnika temperatury zaczela zbierac sie sol a sam zlaczka zaczela korodowac. Poniewaz sensor to zwyczajny termistor, zwiekszajacy sie opor przeplywu pradu przez skorodowane zlacze spowodowal blad odczytu temperatury. Kontroler mial za zadanie utrzymac temperature miedzy 24.5 a 25.5 st zalaczajac grzalke, lub poszczegolne grupy wentylatorow. Po masowych zejsciach lps zaczalem rozpaczliwiec szukac przyczyny. Moja zonka wyciagajac z wody szkielet jednego ze zmarlych, powiedziala "dlaczego w naszym morzu ta woda nie moze byc taka ciepla''. I normalnie mnie mysl napadla, ze przeciez ja wlasciwie nigdy nie probowalem nawet kalibrowac termometrów bo niby jak? Wydobylem wszystkie termometry jakie mialem a moj faworyt, stary, szklany juwel, pokazal prawie 28 st. Pozyczylem wiec termometr z pracy, z pokoju kalibracji przyrzadow pomiarowych - jedyny pewniak jaki mi przyszedl do glowy :-) Blad odczytu na czujniku termoregulatora wynosil 2,2st, po usunieciu nalotu ze zlaczki 0,4 st. Po raz kolejny najbardziej banalne wyposazenie akwarium jakim jest grzalka, zalatwila mi zwierzaki. Teraz jade na dwoch termoregulatorach a dodatkowo jeden termometr mam na zewnatrz. A Wy ? Kiedy ostatni raz zastanawialiscie sie jaka faktycznie macie temperature w akwarium ? :-) :-) :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysztof_piotr 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Maj 2010 U siebie stwierdziłem że różnica wskazań różnych termometrów które posiadam dochodzi do 2 stopni. Pytałem bo nie miałem jasności czy temperaturę 27 uznajesz za zbyt niską czy zbyt wysoką. Mam nastawiony termoregulator na 25 stopni. W moim zbiorniku było 25 więc tajemnica emigracji euphylli na piasek wciąż czeka na wyjaśnienie. Do weryfikacji termometrów zastosowałem ten w spławiku AquaMedica. Uznałem go za najbardziej wiarygodny z posiadanych. Dzięki za odpowiedź Pozdrawiam Krzysiek. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lionfish 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Maj 2010 Ja zawsze w lato utrzymuje temp ok 28 stopni i wszystko gra. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AdamB 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Maj 2010 Ja mam grzalke z termostatem nastawiona na 27 st i podlaczona do Skalara ustawionego na 25 st. Do tego szklany termometr. Ale zastanawiam sie nad szybkoscia dzialnia Skalara. Zdazalo mi sie wyciagnac czujnik z akwa a alarm sie nie wlanczal. Musze to przetestowac jeszcze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Maj 2010 Czy przyczyną problemów z lps-ami mogą być koralowce miękkie? Ma ktoś z Was w zbiorniku duże sarco razem z lps?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
parman 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Maj 2010 Ja mam sarco i LPS-y. Nie sądzę, żeby miękkie były problemem. Sprawdź jeszcze zasolenie. Mam spławik AM i obawiam się, że zasolenie jest kosmiczne. Ostatnio moje 3 eyphyllie potraciły część głów i może to być problemem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach