Skocz do zawartości
slawomirdyl

LED w filtrze glonowym

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie czy ktoś jest zainteresowany takim zestawem. Jutro kupuję diody cree i robię sobie, jak ktoś jest zainteresowany to proszę o info mogę zrobić więcej zastosowałem połączenie Led cree w przedziale 5 - 8 000 K

co najbardziej odpowjada glonom, są użyte trzy diody co zastępuje ok 20 W PC. Cena OK 220 zł, zdjęcia w piątek bo muszę to zrobić długość zestawu to 30 cm ale mogę zrobić jaki kto chce. Przez majówkę zrobię i pewnie wtorek, środa mogę wysłać

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 W PC. Cena OK 220 zł,

Kompakt 14W 6500K kosztuje 12 PLN. Gdybyśmy użyli dwóch, mamy 24 PLN na rok (powiedzmy, że co rok wymieniamy oświetlenie w glonowym). Zatem, 216 PLN pozwala nam oświetlić filtr glonowy przez 9 lat, zostaje jeszcze kasa na piwko i 8W więcej niż na diodach :pardon:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie że masz rację. Tylko zastanów się jakiego spektróm glony potrzebują, nie robie tego na 1 diodzie tylko na trzech aby uzyskać temp 5 - 8 000 K i to jest różnica. A nie policzyłeś jeszcze prądu.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Glony w filtrze glonowym zazwyczaj należą do zielenic (chaeto, czasem caulerpy) i najlepiej rosną w barwie właśnie 6500 czyli dziennej (tzw. stratyfikacja pionowa):

PION.jpg

Jaka będzie moc Twojej lampy? (prąd zaraz policzymy)

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się z Tobą że najlepiej rosną przy 6 500 ale z tego co mi wiadomo potrzebują

spektrum w zakresie 5 - 8 można to zrobić na 1 diodzie np citizena 6 300 K i będzie o połowę tańsze. To tak samo jak z lampami LED są drogie bo są nowe a ja jestem fanem LED zresztą cały dom mam na LED-ach i oczywiście wybór należy do wszystkich, robię więc napisałem jak ktoś chce to mogę zrobić jak robię dla siebie. Te trzy diody pobierają

3,5 W

a to coś co znalazłem

Najlepiej zastosować źródło światła o pełnym spektrum barw

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3*3,5 czy suma to 3?

"a to coś co znalazłem

Najlepiej zastosować źródło światła o pełnym spektrum barw"

Mógłbyś podać źródło? (interesuję się glonami i to cenna informacja może być :pardon:

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

suma to 3,5 W na trzy diody

Dla osiągnięcia najlepszych wyników polecamy oświetlenie o pełnym spektrum światła (temperatura barwowa między 5000K a 10000K) Moc od 2 do 4 watów na galon [czyli 0,53 do 1,06 wata na litr] wystarczy, by hodować większość gatunków makroglonów (jednak niektóre trawy morskie mogą wymagać intensywniejszego oświetlenia). Zazwyczaj intensywność źródła światła mierzona jest w lumenach, często jednak łatwiej porównywać ze sobą źródła światła pod względem mocy.

http://reefcleaners.org/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale zauważ, że dotyczy to wszystkich glonów- a mówimy w tym konkretnym przypadku tylko o zielenicach (swoją drogą to ja tłumaczyłem ten tekst ^^) Co do prądu: przy założeniu że świecimy 12h/dobę a cena kWh = 0,4 PLN to: koszt eksploatacji Twojej lampy po roku to 226 PLN, po 2 latach 232 PLN, po 3 latach 238 PLN. Koszty kompaktów: po roku 72 PLN, po 2 latach 144, po 3 latach 216 PLN- dopiero po 4 latach opłaca się zakup lampy opartej na diodach. Nie uwzględniłem kosztów utylizacji świetlówek kompaktowych, które przecież zawierają pary rtęci a więc obciążają środowisko ;-)

Wyliczenia wyliczeniami ale jak diody potanieją jeszcze trochę, na pewno wymienię oświetlenie w swoich zbiornikach :pardon:

Pozdrawiam!

Paweł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sarco, liczysz z mocy LEDow czy z zasilaczem? U mnie 2 x 15W LED na osobnych zasilaczach typu "laptrok" bierze dokladnie 40W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Diody kupione :pardon: jutro praca, pewnie wieczorkiem przedstawię

efekt. Troszkę inaczej podszedłem do sprawy i uzyskam z 3 sztuk

ok 30 - 35 W ale to śię zobaczy.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sarco ale w kalkulacjach zapomniales o dosc istotnym czynniku jakim jest wydzielane cieplo przez wszystkie zrodla swiatla. To cieplo magazynuje woda a my, musimy sie starac jakos je odprowadzic. U siebie w akwarium mam wmontowane w korone dwa dosc mocne (45W) wentylatory podlaczone pod termostat. Zawsze wlaczaly sie 4-5 godz po zapaleniu sie owietlenia glownego i wylaczaly ok pol godz po zgasnieciu swiatel.

Wiesz jakie bylo moje zdziwienie ( i nocne frustracje) gdy po zamontowaniu nad refugium 4 zarowek kompaktowych wiatraki dymia cala dobe? szok. Cztery glupie 18w zarowki !

Diody oszczedzaja nam po niekad tego problemu. A napewno na taka skale.

moim zdaniem dobry pomysl. Choc nadal podziwiam slawka, ze dlugi, wolny weekend chce spedzic w garazu. Hehehehe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodi Ale to jest właśnie odpoczynek, to grzebanie przy akwarium, psychicznie się odpoczywa, to często więcej warte niż leżenie na trawce.

3szt. i 30W ? czyli 10W moduły czy LED MOCY 10W ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3szt. i 30W ? czyli 10W moduły czy LED MOCY 10W ?

nie, żle mnie zrozumiałeś lampa ma świecić jak PC np 24 W. ale już wiem że będzie miała większą moc ok 30-35W Już odpaliłem zaraz dam fotki

ledy2.jpg

ledy1.jpg

ledy3.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te ledy to są MX-6 bo fota taka mało wyraźna...??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak zastosowałem MX6AWT-A1-0000-000D51 muszę Ci powiedzieć że pierwszy raz je

miałem ale całkiem fajnie świecą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi