Skocz do zawartości
Geralt

400 litrów Indopacyfiku

Rekomendowane odpowiedzi

Zbiornik wykonany ze szkła OptiWhite trzy szyby 140x60x50h

57,5 kg żywej skały

36 kg żywego piasku

Hydraulika 25 i 20 mm Effast

Odpieniacz Blau Aquaristic 110 NW

Sump ~76 litrów 100x23x45h

Oświetlenie HOPAR 6x54W 2 rury aktyniki, 4 białe załączane i gaszone w 3 fazach

Oświetlenie nocne 1m diody niebieskie (30 szt.)

Pompa obiegowa Atman 104 o wydajności 2000l/h – niebawem zmiana na NewJet-a 4500

Cyrkulacja JVP 202 (12000 l/h) i JVP 102 (5000 l/h)

Automatyczna dolewka 30 litrów DIY z pompą Atman 101 (300 l/h)

RO z DI

Podmiana wody akwarium ~40 litrów 80x12x45h

Akwarystyką interesuję już dobre 30 lat. Piszę interesuję nie fascynuję, moją fascynacją jest lotnictwo i tak już chyba zostanie. W każdym razie akwarium w moim życiu było zawsze wiernym towarzyszem. Na początku lat dziewięćdziesiątych pierwszy raz zetknąłem się z akwarystyką morską i zaraziłem się nią bardzo poważnie. Książek o tej tematyce nie było wiele, a Internetu wtedy w ogóle. Dopiero w 1997 roku udało mi się dostać książkę wydaną przez Amber „Morskie akwarium†Nick-a Dakin-a. Piszę dostać bo wtedy nie było mnie stać na kupowanie książek. Tym bardziej po lekturze książki i analizie kosztów akwarium morskie odeszło do marzeń, które mogę teraz powiedzieć, że po 9 miesiącach intensywnego czytania forów internetowych: polskich i amerykańskich zostało zrealizowane.

Wybaczcie dałem taki długaśny opis, ale chciałbym być dobrze zrozumiały. Akwarystyka zajmuje w moim życiu ważne miejsce, ale nie do tego stopnia bym życie swoje ustawiał z prądem wody płynącej w akwarium. Jednocześnie mam świadomość, że nie może ona być słomianym zapałem, ale moje poprzednie akwaria, modelarsko - lotnicza pasja wskazują, że tak nie będzie.

Zaczęło się od likwidacji starego zbiornika, całość życia i wyposażenia rozdałem znajomym, z wyjątkiem samego zbiornika, który przejął funkcję sumpa. Mieszkanie mam małe tylko 38 m2 więc jedynym miejsce gdzie może stać akwarium jest ściana rozdzielająca przedpokój z kuchnią. Kilkanaście lat temu specjalnie pod to powstała ścianka. Jedyną wadą tego rozwiązania jest wysokość umieszczenia akwarium, ale wada ta daje znać tylko w czasie gdy wykonać trzeba pracę wewnątrz zbiornika. Dla oglądających nie ma to znaczenia.

Kiedyś było tak.

picture.php?albumid=67&pictureid=517

Akwarium w stosunku do mieszkania to duży mebel.

picture.php?albumid=67&pictureid=518

Czas remontu.

picture.php?albumid=67&pictureid=519

Gotowe

picture.php?albumid=67&pictureid=520

Ze skałą miesiąc temu

picture.php?albumid=67&pictureid=521

I teraz po miesiącu dojrzewania

picture.php?albumid=67&pictureid=522

picture.php?albumid=67&pictureid=523

picture.php?albumid=67&pictureid=524

picture.php?albumid=67&pictureid=525

picture.php?albumid=67&pictureid=526

Z koralami na razie nie ma tego za wiele, ale to co jest czuje się dobrze, rośnie i rozmnaża.

Celem moim na razie jest akwarium z rybkami i jakimiś łatwymi koralami. Podstawą wypełniającą akwarium będzie życie z okolic Indopacyfiku z drobnymi odstępstwami. Później się zobaczy, może będzie coś trudniejszego, bardziej absorbującego.

Obecne życe:

Parazoanthus sp. 01

Parazoanthus sp. 02

Zoanthus sp. 08

Zoanthus sp. 16

Discosoma sp. 12

Stelletta clavosa

Mnóstwo ślimaków osiadłych, wężowideł, rureczników, kilka białych małych rozgwiazd, kiełży i innego drobnego robactwa, dwie małże (małe na razie nie wiem co to), no i trochę małych wieloszczetów (siedem już capnąłem).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kłaniam,

Setup pełna profeska i jak wygoda - szacunek. Niech się fajnie buja ;)

Mam pytanie o odpieniacz, bo planuje taki zakupić (choć litraż mniejszy) czy dobrze się sprawuje?

Pozdrawiam.

Victor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Victor Odpieniacz pierwsza klasa. Jedno co bym chciał to żeby bąbelki nie szumiały:biggrin:, ale to chyba nie jest możliwe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
@Victor Odpieniacz pierwsza klasa. Jedno co bym chciał to żeby bąbelki nie szumiały:biggrin:, ale to chyba nie jest możliwe.

Dzięki za odpowiedź. Wszyscy mnie tu hałasem straszą ;)

Pozdrawiam.

Victor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładnie przygotowany zestaw. Dbasz o detale, a to się w tym hobby przydaje :D Na jakiej wysokości jest akwarium? Plusem trudniejszego dostępu jest to, że będziesz rzadziej wkładał ręce do akwarium "bo coś tam chyba warto przestawić". Ja mam chyba manię przestawiania, a to zły nawyk :sad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dno akwarium jest na wysokości ok 140 cm. Więc nawet niska osoba ma na wysokości głowy. Wysokość ścianki była podyktowana wysokością lodówki. Na całe szczęście większej nie potrzebuję :D

Setup jest teraz rozbudowany o dwa zbiorniki dolewkę i podmianę. Zrobię zdjęcie i wrzucę. Całość będzie zabudowana przy okazji zmiany mebli w kuchnii.

.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obiecane zdjęcie.

picture.php?albumid=67&pictureid=527

Przed sumpem jest zbiornik do podmiany, normalnie służy jako graciarnia na wszelki sprzęt nie tłukący się a potrzebny by był pod ręką:D

Na zbiorniku na dolewkę przechowuję informacje co kiedy mam podmieniać i uzupełniać, itd.

Teraz w sumpie jest węgiel i wata filtracyjna. Początkowo w sumpie miałem mieć skałę i coś np. niewielkie DSB, ale skończy się chyba na Pelletach bo jak na razie ten system filtrowania wygląda zachęcająco.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy to po lewej nad sumpem (obok kontaktow) to zegary do sterowania? Gdzie to cudo kupiles?

Fajnie wszystko sobie poukladales!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czy to po lewej nad sumpem (obok kontaktow) to zegary do sterowania? Gdzie to cudo kupiles?

Fajnie wszystko sobie poukladales!

Tak to po lewej w skrzynce to zegary. Pięć kupiłem na allegro używanych, ostatni szósty w sklepie z elektroniką - nowy. Koszt jednego zegara to ok 30 zł, plus skrzynka chyba 18, trochę drutów, wiedzy ja to podpiąć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mała aktualizacja. Jest coraz lepiej, ale jeszcze nie jest tak jak bym chciał.

post-759-044386900 1284669724_thumb.jpg

post-759-061614700 1284670013_thumb.jpg

post-759-072467300 1284670035_thumb.jpg

post-759-091406900 1284670046_thumb.jpg

post-759-090045700 1284670052_thumb.jpg

post-759-061274900 1284670084_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam pytanko do ciebie w sprawie odpieniacza Skimz Monzter E-Series SM161

Napisz proszę jak sprawia się ten odpieniacz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi