Skocz do zawartości
Gość to1mas

Oswietlenie led w akwarium morskim

Rekomendowane odpowiedzi

Gość to1mas

Witam wszystkich

jestesm tu nowy i wlasnie jestem w trakcie zakładania akwarium morskiego, tz odkupiłem od kolegi 1,5 roczne. Duzo czytałem o ledach jest wiele opini na ten temat i mam kolege który założył oswietlenie led i jak narazie to korale maja niesamowity przyrost ale straciły barwe. Wiec mam pytanie - chce zrobić lampe LED do mojego akwarium (430l wym. 120x60x60) ile musze mieć LED i jakie barwy.

Mój plan jest taki:

oprawa lampy wymiary 120x60

wentylatory do chłodzenia LED-ów

70 żarówek LED firmy SYSTEMLED z LEDami SMD (o mocy 4.7w i okło 250lm 19 LED SMD jedna żarówka)

z tego 40 bedzie koloru niebieskiego, 20 biały zimny, 15 czerwony.

Nie jestem pewny doboru kolorów wiec jeżeli może mi ktoś pomóc to bardzo prosze, zależy mi na czasie ponieważ został mi tylko tydzien na zbudowanie tej lampy potem musze już przenieść zakupione akwarium a wolałbym zamontowac cały sprzęt przed przeniesieniem zbiornika. Jest tyle opini na różnych forach że sam już nie wiem czy zostać przy oświetleniu T5 czy zrobić jednak to LED (większa oszczędność) ale z drugiej strony zbirnik ma już 1,5 roku i jest dość dużo fajnych korali i szkoda by było żeby padły ze względu na złe oświetlenie. Więc jeszcze raz prosze o szybka pomoc i wyrozumiałość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie to co planujesz moim zdaniem może skończyć się co najwyżej bardzo mizerną lampą, a te czerwone diody po co hmm ? Chcesz zastosować jakieś żarówki LED, które mają mizerną sprawność świetlną ok. 53lm/W podczas gdy obecnie LED dochodzą do sprawności 100-130lm/W znaczy to, że możesz zastosować o połowę słabszą mocowo lampę na dobrych ledach i uzyskać tyle samo światła co z Twojej i to jest wtedy 2x bardziej ekonomiczne światło z punktu widzenia poboru energii ;) Poza tym jaką temp. barwową mają te żarówki ? Zapewne białe nie przekraczają 6500K oczywiście można dać takie i do tego dużą przewagę niebieskich, ale nie wiem czy efekt wizualny będzie dobry.

Generalnie jeśli Cię stać to lampa DIY LED jak najbardziej, ale na PORZĄDNYCH ledach (np. Cree) inaczej to będzie tylko marna imitacja lampy do tego możesz dołożyć ze 2 świetlówki T5 i światełko może być naprawdę fajne, ale musisz sobie zdać sprawę, że koszty inwestycji będą dosyć wysokie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wiec mam pytanie - chce zrobić lampe LED do mojego akwarium (430l wym. 120x60x60) ile musze mieć LED i jakie barwy.

Mój plan jest taki:

oprawa lampy wymiary 120x60

wentylatory do chłodzenia LED-ów

70 żarówek LED firmy SYSTEMLED z LEDami SMD (o mocy 4.7w i okło 250lm 19 LED SMD jedna żarówka)

z tego 40 bedzie koloru niebieskiego, 20 biały zimny, 15 czerwony.

Nie jestem pewny doboru kolorów wiec jeżeli może mi ktoś pomóc to bardzo prosze, zależy mi na czasie ponieważ został mi tylko tydzien na zbudowanie tej lampy potem musze już przenieść zakupione akwarium a wolałbym zamontowac cały sprzęt przed przeniesieniem zbiornika. Jest tyle opini na różnych forach że sam już nie wiem czy zostać przy oświetleniu T5 czy zrobić jednak to LED (większa oszczędność) ale z drugiej strony zbirnik ma już 1,5 roku i jest dość dużo fajnych korali i szkoda by było żeby padły ze względu na złe oświetlenie. Więc jeszcze raz prosze o szybka pomoc i wyrozumiałość.

Kłaniam,

A może zostań na początku z T5 a potem wymieniaj sukcesywnie na świetlówki ledowe, po co koralom taki szok - przeprowadzka, zmiana światła ;)

A to co tam wcześniej napisałeś, to może i wygodne, ale nie wiadomo jakiej barwy białe, jakiej dł. fali niebieskie i po co czerwone w ilości porównywalnej z niebieskimi? Chcesz sobie zrobić "fiji purple"? No i proporcje białe-niebieski coś nie bardzo. Pooglądaj lampy DIY na zagranicznych forach - bo to co zaproponowałeś to jakieś dziwne jest).

Pozdrawiam.

Victor

EDIT: dubelek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość to1mas

to czyli co twierdzicie że t5 sa lepsze od ledów, to juz nie chodzi o oszczednośc tylko o korale - chce dla nich jak najlepiej a jestem początkujący

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
to czyli co twierdzicie że t5 sa lepsze od ledów, to juz nie chodzi o oszczednośc tylko o korale - chce dla nich jak najlepiej a jestem początkujący

Kłaniam,

Nikt, ani Spajdi, ani ja nie napisaliśmy, że ledy są taki czy owakie (sam buduję lampę LED). Spajdi zwracał Ci tylko uwagę, że zaproponowane rozwiązanie na żarówkach jest nieekonomiczne, mnie zaś chodziło o to, że jak masz robić nie wiadomo co, to lepiej zostać przy T5 lub kupić gotowe rozwiązanie. Jak chcesz to zrobić jak się należy (jak to się mówi zgodnie z istniejącym stanem wiedzy ;)) pooglądaj sobie konstrukcje różne choćby tu: http://www.nano-reef.com/forums/index.php?showtopic=200335. A tu masz topic o czerwonych ledach: http://www.nano-reef.com/forums/index.php?showtopic=223423

Pozdrawiam.

Victor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość to1mas

co do czerwonych LED to poprostu chcialem uzyskać fioletowe światło mieszając je z niebieskimi bo z tego co czytałem jest potrzebna taka barwa.

Jeżeli ktoś może mi powiedzieć jakie mam zachować proporcje światła tz. ile białych i ile niebieskich to bede bardzo wdzięczny.

A co do oszczedności to mi sie wydaje że żarówki LEDOWE w oprawie halogenowej sa najbardziej ekonomiczne ponieważ odchodzi koszt zasilacza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mistrzu jak widac nie czytales duzo o ledach, bo troche nie wiesz o co chodzi. to nie jest takie proste, ze sobie podlaczysz ledy "niebieskie" i ledy "czerwone" i do tego jakis "bialy".

poszukaj na google co to jest dlugosc fali swietlnej i zaleznosc fososyntezy (i co to jest fotosynteza tez poszukaj) od dlugosci fali swietlnej u koralowcow, pozniej sie okaze ze nie ma na rynku takich diod, ktore daja odpowiednie swiatlo i moze sobie odpuscisz.

no moze teraz juz takie robia, ale w przeciagu kilku miesiecy nie produkowano (z wyjatkiem jednej firmy z azji, ktora robila dobre niebieskie diody, ale z nimi ciezka gadka)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi