Skocz do zawartości
gibi1984

moje pierwsze akwa morskie 450 l:) wszystkie porady miło widziana

Rekomendowane odpowiedzi

Przy takiej ilości Aiptasii zrezygnuj z kwasku cytrynowego - jak użyjesz za dużo to pH może Ci mocno spaść. Zanim L. wurdemanii sobie poradzą też trochę minie. Polecałbym:

1. kup jakiś preparat na Aiptasie w stylu Joe's Juice lub używają naprzemiennie z kwaskiem cytrynowym zatężonego roztworu Ca(OH)2 ( uwaga, dość żrące!). Zminimalizujesz wahania pH, szczególnie że walczyć będziesz musiał długo.

2. postaraj się kupić/wypożyczyć jakąś rybkę o której wiesz od sprzedawcy/innego akwarysty że je Aiptasie. Ciężko o to będzie, ale to dość skuteczne rozwiązanie.

3. jeżeli masz mniej niż 10 krewetek, to jeśli masz pieniądze kup więcej. Najlepiej dorodnych, wyrośniętych.

I powodzenia w walce, bo łatwo nie będzie.

Maciek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki Panowie za wszystki rady a o tym ph to wiem ze moze spasc od kwasku a gdzie moge kuoic joe juice ? Postaram sie dokupic jeszcze troche wundermani ale nie jest z nimi latwo w WLKP chyba ze ktos pomoze ostatnio kupilem w aqua medicu w bogucinie moze jeszcze beda jak sie tak zjawie nastepnym razem :) pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co tak naprawdę jest potrzebne w sumpie ?

Odpieniacz - na pewno

Pompa no nie do końca, da się zrobić na jednej odpieniek z powrotem

i co więcej ?

DSB ?? i tak większość likwiduje, z resztą to może być na starcie wiaderko, widzieliśmy już takie patenty, no i co jeszcze ? glony ? wywalane też przeważnie.

Więc ten panel oprócz czysto dekoracyjnych aspektów w niczym nie umniejsza funkcjonalności, a do tego nie będzie trzeba paciorków na kolanach odstawiać.

Da radę na panelu spokojnie, 450L brutto to nie tak wiele, żaden tam przewymiarowany odpieniacz nie potrzebny, większość tych co ma takie super kombajny przykręca, bo za dużo wywalają. Odpieniacz ma być ODPOWIEDNI do litrażu i tyle, a tu miejsca na taki nie brak.

Chyba że jestem w błędzie i chcesz mieć FAJNY SPRZĘCIOR a nie ładne akwarium.

Szczerze do dzis zastanawiam sie nad sensem sumpa.

Jeśli to wydajny zewnetrzny na szybie wieszany odpieniacz i grzalka + skimmer na film ktory zajmuje tyle co komin ma mnie kosztować kilka stów mniej to naprawde mam dylemat.Widok grzalki i kubelka na szybie zewnatrz za akwarium za tlem aż tak bardzo mnie nie przeraza i mniej zabawy i nieco taniej.

Filtracja to zywa skala i odpieniacz czego wiecej chciec?

Te wszystkie smieszne waty i zraszacze to nadaja sie do akwarium FO a nie reef.

Prowadze do dzis akwarium bez sumpa i panelu ma sie dobrze, jest to male akwarium przejsciowe wiec miniflotor faktycznie szpeci bo jest w srodku.

Natomiast niema sie co jarac sumpem filtracyjnym bo i tak polowa osob z sumpami filtruje wode odmulaczem do akwariów slodkowodnych :whistling:

Ktoś powie ze sump jest potrzebny i pozniej rozchodza sie mity i bajki ze bez tego prowadzic akwarium sie nieda.

Pomijam ze polowa osob nie wie czemu ma on sluzyć.

Ps.nie widze magicznej przewagi tutaj sumpa.Duzo osób w googlu ma akwarium z sumpem na szybie i maja ladne baniaki wiec nie bardzo chytam czemu sump to obowiązek i inne rozwiazanie jest kiepskie....

Edytowane przez Ben_sage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje Tomajku za poświecenie czasu i szeroki opis na moje pytania dosyć treściwie.

Co z aktualizacją akwarium bo jestem ciekaw :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ja mam akwa bez sumpa i jakoś się kręci może troche ciasnawo bywa ale jakoś daje rade :) na początku był problem z glonami teraz jest z apitasia ale nie wydaje mi się żeby to miało jakiś związek z panelem . akwa 450l ryby mają się dobrze korale również jest ok ogólnie . pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam pytanie dotyczace joesjuice wczoraj zakupilem dwia opakowania tylko zabardzo nie wiem jak to mieszac wczoraj zrobilme dawke 1 ml joesjuice i3 wody ro nie wiem czy to dobra dawka ?? I zakupilem rowniez tomentosusa zobaczymy czy sobie chociaz w czesci poradzi z apitasia a takze montipore talerzowa oraz tubastrea zobaczymy jak jej bedzie u mnie miejmy nadzieje ze wszystko jej bedzie odpowiadalo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nigdy nie rozcieńczałem joesjuicea.Nabierasz płyn do strzykawki i walisz prosto w mordę wroga :smile:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka kropel prosto w paszczę.Będziesz zresztą widział efekt ,natychmiast się będą rozpuszczały.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak juz opróżnisz kilka buteleczek za gruba kasę,to sam zrezygnujesz z tego płynu i kupisz brzydala :smile:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juwewaldi brzydala juz mam ;) ale narazie apitasia sie nie interesuje myslalem zeby go odlowic i zrobic cos w rodzaju kojca z siatki zielonej takiej jak niektorzy uzywaja do dopuszczania ryb , i tak mu podzucic kilka sztuk apitasi moze sie przestawi na te szkkodniki pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mam jeszcze jedno pytanko czy joesjuice jak spadnie troche na jakiegos innego korala np zoanthusa lub tubastrea to czy to bedzie mialo jakies negatywne skutki ?? Pozdrawiam .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie moja digitTA na koncach sie robi taka jakby grubsza czy to dobre zjawisko robi sie szeroka tak jakby nie wiem jak to nazwac jak rogi łosia :) pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To niech przyrasta :) ruszyła ostro w ostatnim czasie:) mam nadzieje ze pójdzie tak dalej :) trochę mam problem z tubka dokarmiam ja codziennie przykrylem ja butelka z utworami ale nadal się niechce pokazać a już 4 dni w akwarium siedzi . Nie wiem co jeszcze mogę zrobić ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mowisz ze po czasie zacznie sie pompowac ?? Juz powoli widze efekty przykrylem ja butelka z dziurami i codziennie jedzonko wsztrzykuje raz dziennie mix solowca jaj homara zielonego i czerwonego planktonu i wrotke :) i chyba dziala moj mixtura:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi