Lionfish 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Czerwiec 2010 No to trafil ci sie niejadek:) Opiekowalem sie w sumie kilkunastoma ukwialami z rodzaju Stichodactyla i wszystkie chetnie wsuwaly 2x w tygodniu. Zapewne zalezy to tez od wielkosci pokarmu. Jesli karmiles duzymi kawalkami to trawienie zajmowalo mu bardzo dlugo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gibi1984 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Czerwiec 2010 dzisiaj próbowałem dziada nakarmić ale nic z tego nie wyszło złapał tzn wcisnąłem mu w gębe ale wypluł pożniej jeszcze raz i znów nic z tego niechce jeść . ale nie wiem czy to może być przyczyna że w dzień tak flaczeje . zobaczymy jutro bo dzisiaj pierwszy raz wlałem jod i stront do akwa . pozdrawiam i dziekji za rady ): Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Czerwiec 2010 "Żywienie: światło/zooksantelle, plankton" Czy doczytałeś się gdzieś o jakiś kawałkach mięsa dla tego ukwiała ? Karmiąc ryby dostarczysz pożywienie i dla ukwiała, a to że liczyłeś iż to zwierzątko będzie jadło "z ręki" to chyba nie poszło po twojej myśli. Masz trochę słabo zasiedlony zbiornik, ukwiał może mieć chwilowe problemy z wyżywieniem, ale to chyba się zmieni niebawem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomiooo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Czerwiec 2010 gibi - za szybko jedziesz z zasiedlaniem baniaka, niedługo może to przynieść bardzo niekorzystne efekty. Zwolnij trochę, daj czas żeby system się ustabilizował, a nie dokładasz ciągle nowe zwierzaki. W każdym razie życzę powodzenia PozdrT P.S. Jak tam dino - trochę zeszło? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Czerwiec 2010 tomiooo dlaczego powtarzasz jak katarynka z tym zasiedlaniem ? Chłopak robi akurat wszystko w czasie i planowo, to że ma trochę sraczkę, bo to czy tamto mu nie idzie tak jak sobie myślał, to co innego. Proponował bym się powstrzymać od takich rad, ustabilizować można zbiornik dopiero po osiągnięciu zaplanowanej obsady i dbać o utrzymanie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomiooo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Czerwiec 2010 piszę to co wynika z moich doświadczeń, a także na przykładach kilku osób, które przejechało się na zbyt szybkim wprowadzaniu zwierzaków - na forum jest co najmniej kilka "szybkich" zbiorników. Oczywiście, że zbiornik ostatecznie ustabilizuje się przy końcowej obsadzie, tylko jeżeli w takim tempie to będzie szło to nie wiem ile z tej obsady dotrwa tego momentu. Takie jest moje zdanie PozdrT PozdrT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gibi1984 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Czerwiec 2010 witam tomioo dino powoli znika coraz mniej się pojawia codziennie ale odsysam tylko ze skał a piasek mieszam powinno być ok . wczoraj zrobiłem podmianke tak że ogólnie jest wszystko na dobrej drodze. POSTARAM SIĘ ZDJĘCIA WRZUCIĆ DZISIAJ witam serdecznie panowie chyba ukwiał mi padł tylko nie wiem czym to jest spowodowanie bo przez noc był ok a teraz już nawet przez noc się nie pompuje tzn od dzisiaj nie wiem czy go już wywalić ze zbiornika bo troche zajeżdzał jak go wyciągłem . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Lipiec 2010 Jak zajezdza to wywalaj natychmiast. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomiooo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Lipiec 2010 panowie chyba ukwiał mi padł tylko nie wiem czym to jest spowodowanie @tomajk to jak to jest z tą stabilizacją systemu - bez urazy oczywiście :pardon: PozdrT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gibi1984 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Lipiec 2010 Witam panowie po długiej przerwie piszę bo mam problem jak obniżyć poziom no3 w akwa tylko podmiany czy możę absorber fosforanów wżucić robiłem testy dzisiaj i no 3 wyszło miedzy 5 a 10 . no i tylko z tym jednym parametrem mam problem no2 nic nie wskazuje . i jeszcze jedno czy jest możliwe żeby mandaryn się schował na 2 tygodnie bo wpuściłem i od tej pory go nie widziałem . pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Lipiec 2010 (edytowane) Ciężko jest utrzymać mandaryna w tak młodym zbiorniku rybka ta powinna być wpuszczana do stabilnego, dojrzałego akwarium. Edytowane 24 Lipiec 2010 przez Bigwalker Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Lipiec 2010 Tak sobie prześledziłem cały Twój temat.Jestem ciekawy czy wyszedłeś już z tych glonisk? Moim zdaniem całe te problemy z plagami są skutkiem zbyt szybkiego zasiedlania zbiornika. Teraz karmiąc ryby dokarmiasz glony i inne dziadostwa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Lipiec 2010 (edytowane) Cześć No3 na poziomie 5-10 nie jest złe Jak tam z koralami?? pompują się ?? pozdro. Edytowane 24 Lipiec 2010 przez Piotr34 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gibi1984 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Lipiec 2010 witam goniska już się prawie kończą jeszcze w niektórych miejscach są a;e ogólnie znikają robię co tydzień podmiany , i znikają . zwiekszyłem cyrkulacją i to pomogło chyba najwiecej . witam serdecznie dodaje zdjęcie nie krzyczcie zabardzo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ewaise 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Lipiec 2010 Taka woda czyta, czy takie "dobre" zdjęcie? BTW wiesz co to za koral (w centrum akwarium biały z fioletowymi końcami)? Długo jest u Ciebie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Lipiec 2010 (edytowane) Kurde ile glonów , szok normalnie !! Pisałeś ze glonów jest coraz mniej , a tu niespodzianka Na tego niefoto trochę za wcześnie, wątpię że przeżyje bez dokarmiania .:sad: Edytowane 26 Lipiec 2010 przez Piotr34 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gibi1984 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Lipiec 2010 no ogólnie jest masakra ale odsysam codziennie teraz dzisiaj podmieniłem jakieś 50l wody i czekamy dalej za tydzien kolejna :duża\; podmiana . ten koral w środku fioletowy jest w akwa jakiś miesiąc i miewa się dobrze pompuje się aż miło i widzę że zaczyna mu odrastać przy dole nowe ramie . bede karmił mniej bo chyba za dużo dawałem . pozdrawiam i czekam na dalsze rady Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Lipiec 2010 (edytowane) Kilka pytań Jak często karmisz ryby , co dajesz i w jakich ilościach??(tylko szczerze) Jakiej soli teraz używasz? Dozujesz coś do akwarium? Z osmozą i di wszystko ok? wymieniasz żywice? Ciężko jest ocenić cyrkulacje patrząc na zdjęcie , ale ustawienie pomp na lustro wody nie jest raczej dobrym pomysłem. Podejrzewam że cyrkulacja przy dnie i w środkowej części akwa jest za słaba. Edytowane 27 Lipiec 2010 przez Piotr34 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach