tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Maj 2010 Do KH używa się tylko 2 krople z małej fiolki, z dużej do strzykawki, jest jeszcze jedna średnia buteleczka, w niej jest płyn który wlewasz pierwszym razem do probówki i sprawdzasz jaki jest wynik, jeśli się pokrywa z tym co pisze na tej flaszeczce, to wszystko jest OK, jeśli trochę się różni, to tylko bierzesz poprawkę na wyniki, jeśli bardzo, to albo coś źle zrobiłeś, albo test do kitu. W małej fiolce jest preparat taki ciemno niebieski i to tylko jego 2 krople się używa, w tej testowej jest tylko woda o konkretnym KH które jest napisane na etykiecie, np. 7,3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Maj 2010 oczywiście rozmawiamy o teście saliferta jeden pojemnik powinien być z czerwona nakrętka drugi plyn to kh-ind - koloru zielonego (niebieskiego) 3 buteleczka powinna byc Alkalinity Check Solution 8.0 dKH i właśnie na tej 3 możesz sprawdzić czy masz dobry test. Tomek - byłeś szybszy :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gibi1984 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Maj 2010 dzieki panowie jutro tzn dzisiaj spróbuje ponownie zrobić ten test i zobaczymy co pokaże mam nadzieje ze tym razem się uda .a słuchajcie co z tą temperaturą ?? mam 26 stopni w dzień. dzieki za pomoc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Maj 2010 Jak podskoczy powyżej 28st to pomyśl o jakimś chłodzeniu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gibi1984 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Maj 2010 Czyli póki co to niemam się czym martwić tak ?? A mam jeszcze jedno pytanie czy są jakieś ukwialy które są powiedzmy w miarę proste w utrzymaniu a żeby blazenki okoniowe się w nim dobrze zadomowily wiem ze najlepiej kupić je z ukwialem ale czy jest możliwe rozwiazanie najpierw ukwial potem blazny ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Maj 2010 Błazny i ukwiały :smile:zależy jak trafisz , czasami błazenki długo nie interesują się ukwiałem, wiec chyba lepiej będzie jeśli kupisz najpierw błazenki. Nie wiem czy wiesz , ale błazenki bardzo chętnie mieszkają również w xeni i sarcopytonach. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gibi1984 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Czerwiec 2010 witam serdecznie nie wiecie moze czy jest jakis morszczak z okolic wrześni co może mi troche podpowiedzieć?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gibi1984 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Czerwiec 2010 witam serdecznie kilka fotek mojego zaglonionego akwa pozdro. walke z glonami rozpoczałem już na poważnie odciągam je codziennie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Czerwiec 2010 walke z glonami rozpoczałem już na poważnie odciągam je codziennie. Wytrwałości życzę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gibi1984 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Czerwiec 2010 no a bedzie potrzebna bo te france tak rosną że masakra a jak narazie mam tylko scopasa , salariasa i 2 ślimaki ale nie dają rady .w sobotę jadę po następne zakupy możę żółtek teraz wpłynie do akwa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Czerwiec 2010 W moim zbiorniką najskuteczniejszą kosiarą na glony jest borsuk . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Czerwiec 2010 Również polecam borsuka. Teraz brakuje zrównoważonej obsady, w utrzymaniu czystości zwierzęta są bardzo pomocne. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gibi1984 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Czerwiec 2010 dzieki panowie ale nie mogę nigdzie borsuka dostaś nigdzie na naszym ternie jeszcze się z nim nie spotkałem ale w sobote koniecznie musze go zakupić może w aqua medicu bedą mieli zobacze . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Czerwiec 2010 Tylko UWAGA: borsuk ma jad w kolcach które są na pletwach Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gibi1984 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Czerwiec 2010 no właśnie wiem że mają jad a grożny on jest dla człowieka ?? . wiecie co jeszcze zauważyłem że problemy z ukwiałem są bardziej w czasie dnia w nocy się pompuje bardziej niż w dzień ale się przemieszcza więć najwyrażniej coś mu nie pasuje szuka lepszego miejsca . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Czerwiec 2010 no właśnie wiem że mają jad a grożny on jest dla człowieka ?? . wiecie co jeszcze zauważyłem że problemy z ukwiałem są bardziej w czasie dnia w nocy się pompuje bardziej niż w dzień ale się przemieszcza więć najwyrażniej coś mu nie pasuje szuka lepszego miejsca . Ma za jasno albo za duzy prad wody. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gibi1984 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Czerwiec 2010 Za jasno to chyba niema bo mam oświetlenie 6x t5 54 w a on siedzi prawie przydnie tak ze światło raczej odpada cyrkulacja tez nie sadze bo pompy mAm skierowne ku górze żadna na niego nie daje ale widzę ze się przemieszcza chyba w bardziej odpowiednie miejsce zobaczymy gdzie polezie . A tak ogólnie to nie wiedziałem ze ukwialy są takie duże jak go zobaczyłem to oczy zrobiłem duże bo ledwo się do worka zmiescil a może to aklimatyzacja go tak przymulila ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Czerwiec 2010 Całkiem możliwe,że musi dojśc do siebie po zmianie warunków i tsk jak pisał Mariusz nie lubią silnego prądu i zbyt mocnego oświetlenia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach