Skocz do zawartości
gibi1984

moje pierwsze akwa morskie 450 l:) wszystkie porady miło widziana

Rekomendowane odpowiedzi

Na aiptasie i majano sposobów jest wiele :D Jeżeli masz możliwość wyciągnięcia skały to pomysł z śrubokrętem i młoteczkiem nie jest zły. Pamiętaj tylko, żeby dokładnie usunąć ewentualne pozostałości ukwiała, bo inaczej szybko odrośnie.

Jeżeli nie możesz wyciągnąć skały polecam próbować którąś z następujących metod:

- gotowy specyfik ( dużo marek, np. Joe's Juice, DeletriX)

- stężony kwasek cytrynowy ( nabieramy w strzykawkę, wkłuwamy się w podstawę ukwiała i wstrzykujemy małą porcję - ma jeden minus: obniża pH w zbiorniku, stąd na raz usuwaj po 2-3 ukwiały)

- pasta przyrządzona z wodorotlenku wapnia ( proszku do kalkwasser - nabieramy gęsty roztwór do strzykawki bez igły i nakładamy małą porcję specyfiku na ukwial. Podbija pH, więc też nie można przesadzić. Uwaga! Z Ca(OH)2 trzeba się obchodzić ostrożnie, jest żrący)

Przy żadnej z tych metod nie udało mi się osiągnąć 100% skuteczności. Najłatwiejszą i chyba najbezpieczniejszą są gotowe preparaty - choć ich skuteczność nie jest powalająca. U mnie przy 10 szklanych różach, po trzech powtórzeniach "terapii" pozostały dwie szklane róże.

Do tego wszystkiego dochodzą środki biologiczne - krewetki L. wurdemanii i rybka Acreichthys tomentosus. Ale tutaj ze skutecznością bywa różnie, waha się od 100 do 0 procent zależnie od osobników i warunków w akwarium.

W każdym razie nie łam się, na wszystko są sposoby :)

Maciek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki panowie za pomoc mam możliwosć wyciągnięcia skały tak że chyba kupie sobie mały młoteczek i małe dłutko i sobie bedę dłubał :D a słuchajcie dlaczego nie może być w akwa ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego nie dłubać w akwarium? Nie ma bezpośrednich przeciwwskazań, ale poza akwarium łatwiej to zrobić i jest mniejsza szansa na to, ze przegapisz jakiś kawałek aiptasi :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi chodziło ocelocik o to dlaczego aptasia nie może być w akwarium ?? w czym przeszkadza ?? dostałem propozycje żeby kupić krewetke i ona sobie z nią poradzi ?? pozdro dzisiaj robiłem testy no3 miedzy 5 a 10 ,no2 0, oraz po4 0,25 co myślicie więcej testów nie robiłem bo nie mam narazie i ponoć nie są konieczne jeszcze .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym przeszkadza, że może parzyć inne koralowce szybko się rozrasta i potem mogą być problemy jak się zrobi plaga...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

słuchajcie ma ktoś może ph controller na sprzedaż*?? ewentualnie gdzie mogą w dobrej cenie kupić ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam po dłuższej przerwie znów się odzywam:) dzisiaj robiłem testy wody no2 0 no3 miedzy 0 a 2 a po4 miedzy 0,1 a 0,25 temperatura 25 stopni co myslicie o tych parametrach aha i ph 8,04 ale rano spada do około 7,8 . pozdrawiam i czekam na odpowiedz. aha mam jeszcze jedno pytanie bo kupiłem testy na kh mg i ca ale instrukcja jest po niemiecku może ktoś podesłać link do spolszczenia ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
...aha mam jeszcze jedno pytanie bo kupiłem testy na kh mg i ca ale instrukcja jest po niemiecku może ktoś podesłać link do spolszczenia ??

proszę, o to instrukcja , oczywiście jeżeli mówimy o salifercie :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok dzieki bardzo nika a co sadzicie o tych parametrach wody moze byc ?? pozdrawiam . moze za tydzien cos juz wpuscimy :) zobaczymy czy sie utrzymaja takie jakie sa .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam słuchajcie pomoze ktos skalibrowac ph controller aqua medic ?? pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po dłoższej nieobecnosci witam ponownie właśnie w piątek wprowadziłm do akwa pierwsze zycie 2 kraby niebiesko nogie i zoanthusa oraz jednego salariasa jak narazie wszystko ma sie ok salarias tylko sie chowa i tylko od czasu do czasu wyskakuje z dziobie skałe nie wiem czy to jest normalne zachowanie ?? czekam na odp.:)aha jeszcze jedno słuchajcie jak najlepiej przyczepic miekasa do skały tak żeby nie odpłynał z prądem ?? widziałem że igłąprzyczepiali ale nie wiem czy to jest dobre rozwiązanie ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Solarias lubi się chować w skałach ,ale najważniejsze że skubie skały to znak że dobrze się czuje. Koralowca możesz przyszpilić do skały igłą wielu akwarystów tak robi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok dzięki Piotr to chyba tak zrobię tylko podjade kupię sobie Igor taka jak da strzykawki bo próbowałem zwykła igłą ale cięŻko ja wbić bi niema zabardzo za co chwycic dzięki za szybka odpowiedz pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam słuchajcie woda w akwa mi podskoczyła do 26 stopni powiedzcie mi czy to bardzo żle ?? i jeszcze jedno wczoraj przypiołem koralowca igłą do skały jak długo musi być przypiety zanim sie zrośnie ?? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam słuchajcie robiłem dzisiaj testy po no 3 i no 2 w normie ale jak robiłem na kh to nic mi nie pokazało wlałem całą strzykawke a tam nic nie zmieniła woda koloru ani troche tak że nie wiem co to znaczy ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrób test na wodzie dołączonej razem z testem , i sprawdź czy masz test dobry .

I czy dobrze go robisz :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie miałem żadnej wody razem z testem . chyba że nie wiem które to jest ?? ta co tam pisze test coś tam to jest to ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi