Skocz do zawartości
gibi1984

moje pierwsze akwa morskie 450 l:) wszystkie porady miło widziana

Rekomendowane odpowiedzi

Panie Tomaszu, spokojnie nie potrzebnie się Pan unosi... Co do baniaka to racja jest już z panelem czego nie doczytałem (mój błąd) co nie zmienia faktu że ja osobiście bym się na takie rozwiązanie nie zdecydował ale nie o tym mowa.

Mimo wszystko zyczę powodzenia bo napewno więcej trzeba bedzie sie nakombinować żeby po upychać niezbędne sprzeta w panelu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja chce zobaczyc ten odpowiedni odpieniacz do panela co pociagnie akwarium 450l.

Mialem akwarium 180l z panelem a teraz mam 250l z sumpem i nie wyobrazam sobie znowu panela i masy kabli wiszacych z boku akwarium,szumu odpieniacza ktory nie jest zchowany w szawce,zapachow ktore wydziela,wezyka od dolewki ktory wypada z panelu.

Tomajk a czemu Ty nie zrobiles panelu,bylo by taniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po rozmowach z panem tomkiem oraz panem rafałem jednak zostane przy panelu a wydaje mi sie ze kable to kwestja odpowiedniego poprowadzenia przewodow i mysle ze sie uda :lol: skał sucha juz sie moczy w wodzie ro jutro zaleje ro+di :D dzieki bardzo za wszystkie wpisy . Jak dobrze podzie to za pół roku juz wzuce jakies foty akwa :) z takimi doradcami jak forumowicze napewno sie uda :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaro37 chcesz zostać moim księgowym, że martwisz się kosztami jakie poniosłem? :D spokojnie jakoś dałem radę i pewnie dam radę dalej, za to nigdy w żuciu nie zrobiłbym sumpa pod akwarium, prędzej w sąsiednim pokoju, albo właśnie PANEL, wad w porównaniu z sumpem w szafce jest tyle samo. No i panel u mnie przy 20% powierzchni miałby z 320L więc chyba zmieściłby się odpieniacz ODPOWIEDNI i pewnie cała orkiestra mediów :dance3:

Nie uniosłem się, ale przypomniały mi się tak nieodległe czasy jak stawiałem akwarium, gdy najwięcej porad dostałem jak najlepiej postawić akwarium, czy aby zbrojenie solidne, czy suporex wytrzyma, czy strop itd. W sytuacjach problematycznych zaś, rady wyssane z palca albo kos(m)iczne przepowiednie, troska o finanse itp.

Kończąc te spory powiem, że to nie sztuka zabić kruka, lecz jest sztuka świeża gołym tyłkiem zabić jeża :D wiemy co można i trzeba zrobić, ale właśnie sztuką jest zrobić coś dobrze z tego co się ma, postarajmy się radzić koledze co dalej a nie jak inaczej, bo być może właśnie na to inaczej go nie stać.

Dodam też, czy czasem nie mamy wszyscy chęci na zmianę i zrobienie CZGOŚ innego od podstaw z wiedza i doświadczeniem które nabyliśmy mając to PIERWSZE ? pozwólmy też innym mieć to COŚ przed sobą. Przecież to sama frajda budować nowy dom dla rozrastającej się obsady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

słuchajcie moi drodzy morszacy a da się może jeszcze coś zrobić z odciekiem z ro ?? u mnie to tak leci ze sie nie mówi przez cały dzień od 9 rano naleciało mi jakieś 40 l czy to normalne ?? dzieki panie tomku ze pan jest chociaż obiektywny i wyrozumiały . pozdrawiam Morszczak Maruda :D he he

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kłaniam,

IMHO to całkiem normalne i będzie się trochę zmieniać, bo zależy to od ciśnienia w rurach i temperatury wody.

Pozdrawiam.

Victor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam dzieki ale kurde to chyba juz lekka przesada eby tak mało leciało jest jakaś metoda żeby to przyśpieszyć ?? inny filtr zamontować albo coś ??pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty się ciesz, że nie za szybko leci, przy zalewaniu to oczywiście denerwujące, ale już w trakcie normalnego użytkowania to spokojnie te 80L na dobę wystarczy, nawet do mycia okien zostanie :D

Odciek jest bardzo dobry do podlewania ogrodu, bogaty w minerały :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przypomnialo mi sie jak zalewalem swoj baniak :D

Razem gdzies z 500 litrow szlo 10 dni :D))))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kłaniam,

Im mniejsza wydajność membrany tym mniejszy odciek do kanalizacji wypływa i mniejsze będziesz miał rachunki za wodę. No i cierpliwość sobie poćwiczysz :D

Pozdrawiam.

Victor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kłaniam,

Im mniejsza wydajność membrany tym mniejszy odciek do kanalizacji wypływa i mniejsze będziesz miał rachunki za wodę. No i cierpliwość sobie poćwiczysz :D

Pozdrawiam.

Victor

Hm... mniejszy odciek? A dlaczego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Hm... mniejszy odciek? A dlaczego?

Kłaniam,

Membrany o mniejszej wydajności mają lepszą "skuteczność wykorzystania wody", czyli membrana 75GPD "zepsuje mniej wody" niż 150GPD.

Wyczytałem to na stronach sprzedawców filtrów.

Pozdrawiam.

Victor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to jednak mój filtr ma jakąś zaletę :D Też kapie nieludzko wolno :D

Dziękuję za wyjaśnienie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oj saltmen to mnie nie pocieszyłeś to mi pewnie z 8 dni poleci zeby mi sie woda nie skisła w akwarium zanim je zaleje do pełna :D ale spokojnie poczekam ale juz sie tak nie moge doczekać że msakra troche mnie denerwuje to czekanie jak zachodze do piwnicy a tam po 12 godzinach jest 30 l:) ale spoko jakos sie poczeka :D pozdro a słuchajcie nie mozna z tej wody zrobić herbaty albo cos :dance3: he he

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gibi wsadz jakakolwiek pompke do akwarium i niech kreci woda w ten sposob Ci nie skisnie. Najgorzej jak stoi.

Ja u siebie to kupilem wezyk 4 metry i prosto z filtra kapalo od razu do akwarium. Bo tak to chyba bym sie zajechal jakbym mial lac do czegos i pozniej do akwarium jeszcze :D

cieprliwosci!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kłaniam,

No różnie ludzie mówią, że zęby rozpuszcza i takie tam jeszcze. Fakt jest taki, że to jest czystka woda bez jakichkolwiek soli mineralnych, więc o gaszeniu pragnienia w upały to raczej nie ma mowy. Ja od prawie 4 lat używam wody RO do przygotowywania kawy i herbaty (przynajmniej nie mam w czajniku kamienia) i żyję.

Pozdrawiam.

Victor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Victor z tymi membranami to jest trochę inaczej, im mniejsza wartość tym procentowo więcej wody idzie do ścieku ale za to czyściejszą mamy tą właściwą. Można by podać taki przykład, że 50GPD wyprodukuje z 1000L wody 50L RO a np. 150GPD już 150L również z 1000L. Jeśli chcemy mieć super czystą wodę lepiej dolożyć drugą albo i trzecią membranę 50GPD i odwrotnie, jeśli nie dbamy tak bardzo o czystość to można iść w 150GPD i da nam tyle samo wody co 3x 50GPD jednak mniej odpadu będzie.

Wiem co znaczy czekanie na PIERWSZĄ WODĘ, a do tego trzeba jeszcze jakieś tam skałki przepłukać zmieniając przy tym wodę na którą tak bardzo czekamy. Hmm ja to dopiero się naczekałem, dlatego dwa korpusy RO zamontowałem, teraz to już nie robi to żadnego problemu, bo i jeden by wystarczył, ale to kapanie wkurr....ia straszliwie to fakt.

Tak czy siak około 90% wody idzie w kanał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

saltmen narazie to mam tak mało wody ze nawet pompy nie zakryje :D he moze dzisiaj sie uda zalać na tyle zeby się mieszało po troszku bede sobie solił po jakies 2 kg na dobe i zobaczymy co się będzie działo . czyli zeby zalac akwa to w kanał pójdzie koło 5.000 l troszke masakra ale mam nadzieje ze sie opłaci .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi