Skocz do zawartości
gibi1984

moje pierwsze akwa morskie 450 l:) wszystkie porady miło widziana

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów :) moje marzenie i kawałku własnego ocenau powoli się spełnie prawdopodobnie we wtorek coś już będziemy działali skała dojedzie :) i hydrometr . narazie posiadam 2 pompy or 3500 do obiegu i eheim do odpieniacza pompa cyrkulacyjna jvp 102 odpieniacz weipro 2014 wiem że to nie jest może jakiś mercedes ale chyba go troche przerobie jeszcze i myślę że powinno być ok :) akwa wymiary 130x60x60 i 6 świetlówek t5 54w zobaczymy co z tego wyjdzie :) a i filtr ro już posiadam . jeszcze trozke brakuje ale wkońcu myslę że zakońćze to zbieranie sprzętu testy też już prawie są. nie wiem tylko czy szafka jest wystarczająco wytrzymała stolarz robił ściany grubosci szafki kuchennej 4 przegrogu i blat grubości blatu kuchennego około 3 cm jutro pomierze to wyślę więcej szczegółów może jakieś foto dorrzuce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szawka napewno wytrzyma.

Co do cyrkulacji to trochę za mała będzie na taki zbiornik, a i oświetlenie nie za bogate jeżeli będziesz planował SPS-y.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Jakbyś mógł to wstaw kilka fotek, bo planuję akwarium o takich samych wymiarach i chciałbym zobaczyć jak to wygląda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wstawiam zdjęcia mojego akwa :) do porównania postawiłem puszke po 0,5 litra :) jedyne co znalazłem co każdy będzie wiedział jakiej jest wielkości he he . mam nadzieje ze nie mamy samych abstynentów na forum :) i ∑zucam jeszcze zjęcia szafki a słuchajncie co najlepiej pod akwa podłożyć w zoologicznym kupić mate czy co polecacie . pozdrawiam i jeszcze jedno kupiłem klipsy do t5 tylko nie wiem zabarbzo jak je zamocować do odbłyśnika bo odbłyśniki mam w kształcie litery c taki ceownik pomozcie

3384_thumb.attach

3385_thumb.attach

3386_thumb.attach

3387_thumb.attach

3388_thumb.attach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na poczatek planuje tylko korale miekkie zobaczymy co z tego wyjdzie jak wszystko będzie ok to dożucimy sobie jakieś hqi :) ale powoli bo moj budzet na dzień dzisiejszy jest troszke na wykończeniu mam kase jeszcze tylko na skałe no i może na grzałke :) ale powoli marzenie się spełnia jeszcze kilka pierdół i będzie koniec . i jakies foto z zalanego zbiornika sie wzuci . a co do cyrkulacji to jeszcze jakąś pompe około 12000 dozuce chyba tez jvp na początek a póżniej nad jakas tunze sie pomysli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sumpa nie bedzie jest panel filtracyjny z boku nie wiem czy to wypali ale ten od którego kupiłem zbiornik mówi że miał takie akwa i wszystko było ok . zobaczymy jak już będzie dziłało to wżuce jakieś fotki :) mam pytanie używał ktoś może soli aqua medic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panel to sie robi w nanorafce a nie w baniaku 450l.Do takiego litrazu potrzebujesz porzadny odpieniacz,a takich do paneli nie robia,tylko do sumpa.

Jestes pewny ze stac Cie na takie duze akwarium, bo widze ze strasznie chcesz ciac koszta?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobaczymy wydaje mi sie za powinno wypalic wszystko pytalem sie kilku osobom i powinno wszystko sie udać :) a sump moglbym sobie zrobic ale po co sprobuje tak . Tym bardziej ze w tym akwa była juz słona woda .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

posłuchaj się @jaro37 i nie zaczynaj szybkiego stawiania akwa bo się narazie zobaczy a póxniej kupa rozpacy. Przy takim zbiorniku brak sampa to nieporozumienie. Ale zrobisz jak chcesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli panel jest odpowiednio duzy to odpieniacz wejdzie, sa tez odpieniacze zewnetrzne.

Sump nie jest niezbedny, szczegolnie przy prostym akwarium na poczatek z miekasami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panel jest duzy zajmuje jakies 20 procent akwarium. Był zrobiony na odpieniacz turboflotor napewno tam pasuje tak że myslę że wyjdzie wszystko w panelu beda wszystkie media filtracyjne jutro wzuce zdjecia panelu jak on bedzie wyglądał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysle ze chlopaki maja racje ja mam jeszcze wiele problemow zaczynalem jakies pol roku temu mozesz zobaczyc moje poczynania na moim poscie ale wracajac do ciebie ja popelnilem wiele wiele bledow jak bym zaczynal od poczadku to zaczolbym od sumpa potem skaly i duzo pomp a pompy kum z honkongu nie ma znaczenia firma mam jedna dobrej firmy i druga honghong i jedna i druga dziala nie widze ruznicy tylko taka za ta z honkongu byla tansza i daje wiecej bo ma wiekrza wydajnosc a swiatlo mialem na takie samo akwarium 4 T5 i jest to za malo dla miekkich ukwialow widze potezna ruznice po kupnie lepszego swiatla . i jeszcze jedna rada jak moge radzic gdzie ja popelniam mnustwo bledow sump i do stodka tylko odpieniacz nie dawaj tak jak ja dalem eko kulki porselanki tylko i wylacznie zywa skala i czekaj czekaj i czekaj jak posluchasz nie bedziesz zalowal ja wydalem na darmo (tzn na ratowanie zbiornika) 400euro zyje wszystko ale co nerwow bylo to moje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki bardzo za rady stawiam sump ja bede miał 6 xt5 54 w tak ze mysle zw swiatła starczy . dziekuje bardzo za wszystkie rady ale to oczywiscie nie koniec moich pytań :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co tak naprawdę jest potrzebne w sumpie ?

Odpieniacz - na pewno

Pompa no nie do końca, da się zrobić na jednej odpieniek z powrotem

i co więcej ?

DSB ?? i tak większość likwiduje, z resztą to może być na starcie wiaderko, widzieliśmy już takie patenty, no i co jeszcze ? glony ? wywalane też przeważnie.

Więc ten panel oprócz czysto dekoracyjnych aspektów w niczym nie umniejsza funkcjonalności, a do tego nie będzie trzeba paciorków na kolanach odstawiać.

Da radę na panelu spokojnie, 450L brutto to nie tak wiele, żaden tam przewymiarowany odpieniacz nie potrzebny, większość tych co ma takie super kombajny przykręca, bo za dużo wywalają. Odpieniacz ma być ODPOWIEDNI do litrażu i tyle, a tu miejsca na taki nie brak.

Chyba że jestem w błędzie i chcesz mieć FAJNY SPRZĘCIOR a nie ładne akwarium.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sump przy 450L to bardzo dobra decyzja. Po pierwsze szkoda miejsca na panel skoro można to miejsce wykorzystać na przestrzeń dla zwierzaków a baniak tej wielkości musi mieć odpowiednią podbudowe, w której mozna zorganizować sobie filtrownie z sumpem, i całą resztą graciarstwa. Pozatym sump to nie tylko odpieniacz i pompa powrotna ale miesce na ewentualne miejsce na media filtracyjne typu węgiel, jakiś absorber może filtr z biopaletami, czujniki, sondy, grzałki i co tylko się nam w danej chwili przydać może bez kombinowania jak upchnąć to w panelu.

Nie ma co robić baniaka na początek pod miękasy bo i tak większość prędzej czy pózniej przechodzi w jakimś stopniu na twarde, chętnie zobacze ładny baniaczek tej wielkości z panelem i odpieniaczem wśrodku li tylko....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy nie dotarło do was, że to akwarium JUŻ JEST Z PANELEM, po co wysilacie się na profesorskie wywody co można upchnąć do sumpa ?

Człowiek kupił taki baniak i już pozamiatane, wcale sump nie jest potrzebny te wszystkie MEDIA można spokojnie upakować w panelu. Samo akwarium zaś nie ma 450L tylko nie całe 400 tą resztę zajmuje właśnie sump wygospodarowany koszem przestrzeni w głównym zbiorniku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi