Skocz do zawartości
Niejeden z nas

W jakie oświetlenie LED Ty byś zainwestował ??

Rekomendowane odpowiedzi

Jest duży chaos na forach odnośnie oświetlenia led, mam prośbę do szanownych koleżanek i kolegów o wyrażenie swojego zdania: jakiego rodzaju oświetlenie led Ty byś założył do swojego akwarium. Czy lampy, czy świetlówki, jeśli lampy to jakiego producenta.. a może DIY, a jeśli świetlówki to jakie... :D

Proszę nie umieszczać odpowiedzi typu: "nie polecam LED":nono:

Stawiam sobie akwarium i wasze zdanie jest dla mnie bardzo ważne.;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam LEDy z ReefShopu, w formie świetlówek, jeśli miałbym akwa kwadrat i więcej kasy to pewnie wybrałbym panel, przy czym wtedy z erybki (taniej - bez UV i komputerowych ustawień ale tego nie potrzebuje) .. jeśli chodzi o mnie to wybór ograniczyłbym do erybka i reefshop w obu miejscach maja i panele i świetlówki, różnią się stosunkiem mocy do długości i pewnie trochę diodami.

Napisz jakie akwa (wymiary) i za ile chcesz doświetlić :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak - akwarium o wymiarach 150x50x50, obsada to sps/lps. Ja tam mam swoje przemyślenia ale interesuje mnie w którą stronę wy byście podążyli...:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to proste.. 375l i 150cm, czy dwa panele dadzą radę ? :D ja bym miał obawy ze może nie być ok, chociaż te nowe podobno mają soczewki i szerszy kąt, świetlówki led 150cm są ;) erybka 19W, w RS nie widze 150, ale 120cm ma 22W..

ja bym to przeliczył ekonomicznie i wybrał :)

dodatkowo ja biorę pod uwagę to, że coś może nie działać chwilowo, jak padnie jedna świetlówka to ok bo jest kilka, a jak padnie panel...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja zrobiłem sobie sam:) diody CREE, duży radiator, który poza chłodzeniem jest całą konstrukcją lampy. teraz udoskonalam:) (wymieniam drivery i juz prawie znalazłem sterowanie PWM, więc niebawem bedę wschody i zachody słońca.:D)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A ja zrobiłem sobie sam:) diody CREE, duży radiator, który poza chłodzeniem jest całą konstrukcją lampy. teraz udoskonalam:) (wymieniam drivery i juz prawie znalazłem sterowanie PWM, więc niebawem bedę wschody i zachody słońca.:D)

Zdecydowanie popieram sam od 6 miesięcy świecę lampą LED własnej roboty

panel wyszedł mnie 1 400 zł ale na takich diodach jakich chciałem. Teraz robię następną na cree

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam obecnie swietlowki i zdecydowalem zmienic na ledy a dokladnie to zaczynam sam ja robic.moje zdanie LEDY.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
... przy czym wtedy z erybki (taniej - bez UV i komputerowych ustawień ale tego nie potrzebuje) ..

Panele z erybki maja juz diody uv i dodatkowo mozesz osobno wlaczac aktynike i 14kk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Panele z erybki maja juz diody uv i dodatkowo mozesz osobno wlaczac aktynike i 14kk.

Lionfish, mówisz o tych nowych? używasz? prosiłem o ocenę nowych świetlówek LEDowych ale nikt nic nie wie:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie swiece od 3 dni 2 swietlowkami LED 14000K i jestem zadowolony,w akwarium pojawily sie bliki jak przy hqi,wczesniej mialem same t5.Ale osobiscie nigdy bym nie zrobil oswietlenia akwarium na samych LEDach,jakies to swiatlo mi sie wydaje ciemnawe,ale w polaczeniu z t5kami jest naprawde super.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli ja bym wybierał lampe led to zdecydowałbym się na Blach Python sterowalny na diodach cree

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Lionfish, mówisz o tych nowych? używasz? prosiłem o ocenę nowych świetlówek LEDowych ale nikt nic nie wie:)

Nie uzywam, czytalem opis na stronie e rybki. Moze ktos uzywa i moglby wstawic jakies foty jak to swieci?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radzę pomieszać LED z T-5 moim zdaniem jest to docelowe światło tak jak HQI i świetlówki

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja od stycznia używam panele led w połączeniu z T5 . Jak ledy to BP sterowane i do tego 1 lub 2 T5 . Snoho pokazywał fajne foty jak świecą BP .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja do swojego akwarium w nowym domu będę stawiał na Cree. Te jednak co kupiłem do obecnej lampy są jednak trochę "żółtawe". Chyba że to moje wrażenie. A zamawiałem niby cool white. Niebieskie natomiast bajka. Żadnych UV nie mam a korale rosną lepiej niż pod Power Compact.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja do swojego akwarium w nowym domu będę stawiał na Cree. Te jednak co kupiłem do obecnej lampy są jednak trochę "żółtawe". Chyba że to moje wrażenie. A zamawiałem niby cool white. Niebieskie natomiast bajka. Żadnych UV nie mam a korale rosną lepiej niż pod Power Compact.

cool white to tylko marketing nie ma led o temp 10 000 K kupująć cree

masz od 5 000 do 10 000 K trafisz na partię uda się i będziesz miał średnią

ok 8 000 K ja stosuję 6 300 K cityzene i działa i niech mi nikt nie opowiada

bajek to tylko kwestja niebieskich. a tak notabene w USA jadą na 6 500 K

i są zadowoleni

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi