Niejeden z nas 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Kwiecień 2010 Jest duży chaos na forach odnośnie oświetlenia led, mam prośbę do szanownych koleżanek i kolegów o wyrażenie swojego zdania: jakiego rodzaju oświetlenie led Ty byś założył do swojego akwarium. Czy lampy, czy świetlówki, jeśli lampy to jakiego producenta.. a może DIY, a jeśli świetlówki to jakie... Proszę nie umieszczać odpowiedzi typu: "nie polecam LED":nono: Stawiam sobie akwarium i wasze zdanie jest dla mnie bardzo ważne. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sienki 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Kwiecień 2010 ja mam LEDy z ReefShopu, w formie świetlówek, jeśli miałbym akwa kwadrat i więcej kasy to pewnie wybrałbym panel, przy czym wtedy z erybki (taniej - bez UV i komputerowych ustawień ale tego nie potrzebuje) .. jeśli chodzi o mnie to wybór ograniczyłbym do erybka i reefshop w obu miejscach maja i panele i świetlówki, różnią się stosunkiem mocy do długości i pewnie trochę diodami. Napisz jakie akwa (wymiary) i za ile chcesz doświetlić Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Niejeden z nas 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Kwiecień 2010 No tak - akwarium o wymiarach 150x50x50, obsada to sps/lps. Ja tam mam swoje przemyślenia ale interesuje mnie w którą stronę wy byście podążyli...:-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sienki 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Kwiecień 2010 No to proste.. 375l i 150cm, czy dwa panele dadzą radę ? ja bym miał obawy ze może nie być ok, chociaż te nowe podobno mają soczewki i szerszy kąt, świetlówki led 150cm są erybka 19W, w RS nie widze 150, ale 120cm ma 22W.. ja bym to przeliczył ekonomicznie i wybrał dodatkowo ja biorę pod uwagę to, że coś może nie działać chwilowo, jak padnie jedna świetlówka to ok bo jest kilka, a jak padnie panel... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
silver200 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Kwiecień 2010 A ja zrobiłem sobie sam:) diody CREE, duży radiator, który poza chłodzeniem jest całą konstrukcją lampy. teraz udoskonalam:) (wymieniam drivery i juz prawie znalazłem sterowanie PWM, więc niebawem bedę wschody i zachody słońca.) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Kwiecień 2010 A ja zrobiłem sobie sam:) diody CREE, duży radiator, który poza chłodzeniem jest całą konstrukcją lampy. teraz udoskonalam:) (wymieniam drivery i juz prawie znalazłem sterowanie PWM, więc niebawem bedę wschody i zachody słońca.) Zdecydowanie popieram sam od 6 miesięcy świecę lampą LED własnej roboty panel wyszedł mnie 1 400 zł ale na takich diodach jakich chciałem. Teraz robię następną na cree pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Kwiecień 2010 Ja mam obecnie swietlowki i zdecydowalem zmienic na ledy a dokladnie to zaczynam sam ja robic.moje zdanie LEDY. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
silver200 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Kwiecień 2010 .moje zdanie LEDY. To autor już wie, pyta tylko jakie rozwiązanie;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lionfish 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Kwiecień 2010 ... przy czym wtedy z erybki (taniej - bez UV i komputerowych ustawień ale tego nie potrzebuje) .. Panele z erybki maja juz diody uv i dodatkowo mozesz osobno wlaczac aktynike i 14kk. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sienki 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Kwiecień 2010 Panele z erybki maja juz diody uv i dodatkowo mozesz osobno wlaczac aktynike i 14kk. Lionfish, mówisz o tych nowych? używasz? prosiłem o ocenę nowych świetlówek LEDowych ale nikt nic nie wie:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Kwiecień 2010 Wlasnie swiece od 3 dni 2 swietlowkami LED 14000K i jestem zadowolony,w akwarium pojawily sie bliki jak przy hqi,wczesniej mialem same t5.Ale osobiscie nigdy bym nie zrobil oswietlenia akwarium na samych LEDach,jakies to swiatlo mi sie wydaje ciemnawe,ale w polaczeniu z t5kami jest naprawde super. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafal19 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Kwiecień 2010 jesli ja bym wybierał lampe led to zdecydowałbym się na Blach Python sterowalny na diodach cree Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lionfish 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Kwiecień 2010 Lionfish, mówisz o tych nowych? używasz? prosiłem o ocenę nowych świetlówek LEDowych ale nikt nic nie wie:) Nie uzywam, czytalem opis na stronie e rybki. Moze ktos uzywa i moglby wstawic jakies foty jak to swieci? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Kwiecień 2010 Radzę pomieszać LED z T-5 moim zdaniem jest to docelowe światło tak jak HQI i świetlówki pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hepatus1000 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Kwiecień 2010 Ja od stycznia używam panele led w połączeniu z T5 . Jak ledy to BP sterowane i do tego 1 lub 2 T5 . Snoho pokazywał fajne foty jak świecą BP . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dudu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Kwiecień 2010 Ja do swojego akwarium w nowym domu będę stawiał na Cree. Te jednak co kupiłem do obecnej lampy są jednak trochę "żółtawe". Chyba że to moje wrażenie. A zamawiałem niby cool white. Niebieskie natomiast bajka. Żadnych UV nie mam a korale rosną lepiej niż pod Power Compact. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lionfish 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Kwiecień 2010 Zdjec BP jest mnostwo ale chcialbym zobaczyc jak swieca te moduly z e rybki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Kwiecień 2010 Ja do swojego akwarium w nowym domu będę stawiał na Cree. Te jednak co kupiłem do obecnej lampy są jednak trochę "żółtawe". Chyba że to moje wrażenie. A zamawiałem niby cool white. Niebieskie natomiast bajka. Żadnych UV nie mam a korale rosną lepiej niż pod Power Compact. cool white to tylko marketing nie ma led o temp 10 000 K kupująć cree masz od 5 000 do 10 000 K trafisz na partię uda się i będziesz miał średnią ok 8 000 K ja stosuję 6 300 K cityzene i działa i niech mi nikt nie opowiada bajek to tylko kwestja niebieskich. a tak notabene w USA jadą na 6 500 K i są zadowoleni pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach