Skocz do zawartości
JerzyB.

Nowy odpieniacz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jako że Święta, może nie czas na pisanie o robocie , lecz nie mogłem się powstrzymać. Będę sklejał odpieniacz na stożku , czyli a`la K Z, zgromadziłem, już wszystkie części.Mam jednak problem z wybraniem dyszy, czy ma to być Beckett, czy może Mazzei Venturi. Ostatnio dużo pisania było na temat odpieniaczy , że sam nie wiem co będzie lepsze . Odpieniacz będzie zasilała cicha pompa o wydajności 4500l. może macie jakieś propozycje ?Dyszę Beckett`a mam już kupioną , lecz jeśli bym miał kupić Mazzei Venturi to o jakiej średnicy pasowała by do ww. pompy, oraz czy to dobry wybór.

www.koltech.entro.pl/dozownik...rowy-11-s.html

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Po co dysza?

pewnie celem umożliwienia wtrysku powietrza do skimmer'a ;)

Jak będziesz robił tak jak Sebastek z nanoreef to nic nie trzeba ;)

a co, u niego w cone'wce żona robi za pienidło :dance3:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam

[...] Będę sklejał odpieniacz na stożku , czyli a`la K Z, zgromadziłem, już wszystkie części.Mam jednak problem z wybraniem dyszy, czy ma to być Beckett, czy może Mazzei Venturi. Ostatnio dużo pisania było na temat odpieniaczy , że sam nie wiem co będzie lepsze . Odpieniacz będzie zasilała cicha pompa o wydajności 4500l. może macie jakieś propozycje ?Dyszę Beckett`a mam już kupioną , lecz jeśli bym miał kupić Mazzei Venturi to o jakiej średnicy pasowała by do ww. pompy, oraz czy to dobry wybór.[...]

jak ma być a la KZ, to beckett.

jeśli wtrysk jest nieoryginalny KZ, zaślep otwory i powierć mniejsze od nich po obwodzie w większej ilości - jak to 'mówi' marketing: ' ... piana będzie kremowa ... ' :dance3:

uważam, że oba wtryski są fajne, ale opory przepływu, mazzei będzie miał większe od beckett'a i w konsekwencji mniej powietrza wciągnie w cone'ewkę ... remedium jest zastosowanie pompy ciśnieniowej, co komplikuje diy, a nie o to chodzi ;)

no i rzecz jasna, z mazzei musisz rozwiązać jakoś w komorze skimmer'a 'oddanie' przez zwężkę mieszanki do komory reakcyjnej. w opcji a la KZ wzór jest, ale nie widziałem stożkowej komory z venturi ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To w takim razie zwracam honor ;) Jeszcze nie do końca łapie te wszystkie dysze itd. Ta fontannowa to jest ten "kubek" na dole odpieniacza który ma na górze dużą ilość dziurek tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@jotef

Wtrysk fontannowy ,który pienił bardzo dobrze w DD.Zrobię tak jak proponujesz , czyli więcej otworów, lecz mniejszej średnicy .

Proszę jeszcze o podpowiedzi znanych praktyków , może

@seb @chodi ,no i wszystkich którzy mogli by mi doradzić.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:D Pytalem, bo kilka "poszlo w Swiat" i sluch o nich zaginal:P a jestem bardzo ciekaw co z nich sie urodzi:) Zycae powodzenia i bede sledzil watek.

pozdrawiam serdecznie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Blue. wave, dlaczego venturi tylko na zasysie? Jerzy, sam będę budował niedługo pienidło do kolejnego systemu, będzie na venturi właśnie, kolumna konwencjonalna, nie stożek, zobaczymy jak to zadziala. Co do Becketta, to ja się zraziłem i do tego rozwiązania nie wrócę, zbyt często byle paproch potrafi to zapchać. W tej chwili już od jakiegoś czasu używam Schurana na Venturi właśnie i jestem zakochany w tym rozwiązaniu, przez jakieś dwa miesiące ani razu odpieniacz nie zwariował, piana jaką produkuje jest zupełnie inna jak przy igle i przede wszystkim odpieniacz więcej pracuje niż "leży", bez względu na to co robię w akwarium, czym karmię itp.

Pozdrawiam

seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[...] W tej chwili już od jakiegoś czasu używam Schurana na Venturi właśnie i jestem zakochany w tym rozwiązaniu, przez jakieś dwa miesiące ani razu odpieniacz nie zwariował, piana jaką produkuje jest zupełnie inna jak przy igle [...]

schuran jest gut i zawsze tak twierdziłem, nie tylko w kontekście pienideł :)

nie chce mi się natomiast wierzyć, że przy napędzie polecanym przez producenta konstrukcja zwężki nawiązuje do mazzei :D

powyższe domniemuję jedynie z oczywistego powodu 'nie mania' schuran'owskiej zwężki w łapakch ... może seb, byłbyś tak uprzejmy i wrzucił parę fotek coby gały ujrzały ... ?

to co Ci się podoba w schuran'ie, w/g mojego rozumienia zawdzięcza nie spotykanemu gdzie indziej rozwiązaniu komory reakcyjnej. przedłuża kontakt pęcherzyków powietrza z wodą na zasadzie przeciwprądu ...

i też należy pamiętać, że na obecny czas to stare rozwiązanie. jak widać, nie tylko moim skromnym zdaniem ' ... stare ale jare ... ' ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj jare, jare :D Co do dyszy to Mazzei to przecież Venturi, a czy w Schuranie jest akurat Mazzei? Raczej nie, wydaje mi się że Schuran sam metodą prób i obliczeń popełnił sobie dysze, z zewnątrz wyglada jak kawałek rurki, w środku są podtoczenia stożkowe, w sumie to zdjęcie niczego więcej nie wniesie, ale przy okazji czyszczenia cyknę i wkleję. No i jeszcze jedna sprawa, odpieniacz jest bezgłośny, zupełnie go nie słychać ;)

Pozdrawiam

seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[...] Co do dyszy to Mazzei to przecież Venturi [...]

bardzo Cię proszę seb, tylko bez protekcjonizmu technicznego ;)

w kontekście n/n wątku dla mnie to zamienniki, choć mazzei li tylko producentem jest ...

[...] a czy w Schuranie jest akurat Mazzei? [...]

dzięki za potwierdzenie moich podejrzeń :)

[...] ale przy okazji czyszczenia cyknę i wkleję [...]

no, właśnie - czyżby nierozbieralna ?! czyszczenie zwężki jakoś musi być umożliwione przez producenta ...

a kiedy będziesz czyścił pienidło :D

jakiego jet skim'a użytkujesz ?

p.s. blue, miał pewnie na myśli ssanie powietrza venturi ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Użytkuję Jet Skim 150, kiedy będę czyści? Hmmm... Jak się zabrudzi :D A rozbieralna czy jest? Tam nie ma czego rozbierać przeca ;)

Pozdrawiam

seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Użytkuję Jet Skim 150, kiedy będę czyści? Hmmm... Jak się zabrudzi :)[...]

prowokacyjnie zapytałem - wszak w celu edukacyjnym niejako, wyczyścić zwężkę można na wszelką ewentualność, obfocić, zrobić zwymiarowany przekrojowy rysunek techniczny ;)

mam eheim'a 1060 ganze neu, w cenie 200 pln'ów - jak by 150'tce nawaliło serce, to wiesz gdzie szukać zapasu :)

A rozbieralna czy jest? Tam nie ma czego rozbierać przeca :)

[...]

przeca nie wiem tego, stąd zahaczyłem o temat B)

p.s. czy myśmy aby nie zaśmiecili tematu JerzemuB ?

jak zrobimy z niego przechrzta na schuran'a, to w sumie przecież zyska na tym :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę że Jerzy jest dużym chłopcem i gdyby mu przeszkadzało co ppiszemy to bym nas zjechał :D Co do zwymiarowania to mnie przekonałeś, niech Ci będzie, ale jutro chyba, bo nie mam suwmiarki, ale długo już się noszę z jej zakupem, w końcu jest okazja :) Co do Schurana to kupiłem go jako używanego i to był jeden z najlepszych zakupów jakiego dokonałem podczas swojej słonej przygody.

Pozdrawiam

seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seb, one naprawdę są niezłe, jak piszesz i to komora reaktora, a nie dysza to sprawia, sam widziałem. Pisałem już na temat nijakości ilości zasysanego powietrza. To chwyt marketingowy i chyba sam się o tym przekonałeś. Dobry odpieniacz to bardzo skomplikowana urządzenie, a nie wiadro z pompą pieniącą Pit Bull do gaszenia pożaru.:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi