Ewaise 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Kwiecień 2010 Wapń mam na poziomie 450 (test Saliferta). Podmianki robię co tydzień, ok 10l wody, sól Preis. Z tym że póki co tylko 2 podmianki były na tej wodzie. Akwarium zostało zalane wodą z działającego zbiornika i pierwsze podmianki były robione też na takiej wodzie (wtedy podmianki 40l). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lisior 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Kwiecień 2010 Witajcie, pozwólcie, że dołączę do Waszej rozmowy. Apropos akwa, też jestem posiadaczem ReefMaxa, nadal uczniakiem. Co do glonów wapiennych dowiedziałem się defacto od fachury (moje autorytety z Korale) że szybkość porastania zbiornika przez ów glony jest bardzo różna, niektóre szybciej zarastają, niemal zaraz, inne długo długo. Tutaj rzeczywiście wpływa na to wiele czynników. Jeżeli jednak nie są to glony wapienne, a są różowe, to prawdopodobnie są to jakieś cyjano. Wtedy jeżeli masz reefa już kilka miesięcy i był już dojrzały, a glony pojawiły się teraz, prawdopodobnie masz coś nie tak z wodą, sprawdź wtedy, jak pracuje Ci RO, może sie okaże, że coś z wodą sie pogorszyło. W tej kwestii wiem, co mówię, bo miałem trochę przejść z tym, ale wyprowadziłem je dzięki Michałowi i Sylwii z Korale za co Michale i Sylwio raz jeszcze wam dziękujemy. Najlepiej rzeczywiście porób zdjęcia i wtedy zidentyfikujemy dokładnie, będzie wiadomo, co z tym robić dalej. Nie ma tutaj miejsca na domysły, bo można tylko coś zepsuć, moim zdaniem to trochę jak z diagnozą lekarską Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ewaise 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Kwiecień 2010 Więc tak: to co jest u mnie na skale jest jasnofioletowe, różu w tym nie ma, a jestem kobietą, więc jakąś tam zdolność rozpoznawania kolorów mam. Akwarium mam od miesiąca i powoli sobie dojrzewało, ale bez jakiejś inwazji glonów. Były i okrzemki i zielone glony, później opisywana przeze mnie kępka czerwonych i tyle. Wszystkie w niewielkiej ilości. Teraz skała czysta, piach po dołożeniu cyrkulacji czysty, jedyne co to zaczyna porastać na fioletowo. Mam skałkę z capnellą od Roberta i teraz moja LR porasta takimi samymi glonami. Mam TDS i albo on jest zepsuty (a jest nowy), albo moje RO+DI daje radę. Zdjęcia chętnie bym wstawiła, ale widać na nich szarą plamę a nie skałę. Wcześniejsze (też kiepskie) foty były robione lepszym aparatem. Teraz mamy najprostszą cyfrówkę, a nadal nie posiadamy umiejętności robienia zdjęć. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lisior 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Kwiecień 2010 Jeżeli to jest coś takiego mniej więcej, jak na tym zdjęciu, to są to glony wapienne, pełna natura. Ja bym się osobiście tylko cieszył z tego powodu, to jak element całego ekosystemu. Poza tym piękne kolory http://coralline-algae.com/coralline-algae.jpg ale jezeli coś takiego http://i264.photobucket.com/albums/ii188/good365/aquarium146.jpg to warto jednak sprawdzić pzrede wszystkim jakość wody, tutaj upatrywałbym wtedy problem oczywiście, jeżeli nie należy to do cyklu dojrzewania zbiornika Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ewaise 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Kwiecień 2010 Podobne jak na 1, ale nie tak dużo. Na 2 widać pęcherzyki powietrza, a ja pisałam że u siebie ich nie mam. BTW ja się z moich glonów cieszyłam (póki byłam pewna, że to wapienne). Później mi ktoś zasugerował, że to niemożliwe żeby u mnie już były i że to zapewne dino lub cyjano. Jako że o nich sporo czytałam i teorię miałam opanowaną dobrze, za to z praktyką gorzej. Więc wolałam się upewnić, co to naprawdę jest. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lisior 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Kwiecień 2010 Czyli masz wapienne, a z tym, że za wcześniej to nie zgodzę się. U mnie również na początku dosyć szybko się wszystko rozwijało, do czasu gdy nie popełniliśmy pewnego błędu, ale to już nie ma teraz znaczenia. Więc jak wspomniałem, to, że masz młode akwarium, nie wyklucza szybkiego rozwoju glonów wapiennych, więc pozostaje Ci się cieszyć. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robert K 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Kwiecień 2010 @Ewaise jak opanuje sztuke robienia fotek to wpadne coś pstryknąć. Co do twojego zbiorniczka to uwazam że nie masz powodów do zmartwień, korale się pompują, krewety i kraby śmigają a Salarias ma co skubać ze skały. pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ewaise 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Kwiecień 2010 @Robert K a zapraszam, chociaż nie ma za wiele do fotografowania... jeszcze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ewaise 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Czerwiec 2010 Mała aktualizacja. Do akwarium doszło kilka zwierzaków, ryby: 2 błazenki i salarias, krewetki debelius i ambonensis, 2 krabiki i kilka korali. Fotki robione przed podmianką, po lewej stronie akwarium jest jeszcze jeden cyrkulator, ale przed podmianami służy do mieszania solanki. Same zdjęcia fatalnej jakości, wszystkie wychodzą mi niebieskie i rozmyte, ciężko z nich coś wyciągnąć. No ale widać, że akwarium żyje i ma się chyba nieźle. :] Zoa i ich wierny strażnik. A tu wszystkie zoa w komplecie, favitas oraz ślimak i krabik. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Czerwiec 2010 Brawo brawo brawo:ok: Kiedy kupujesz większy baniaczek?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ewaise 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Czerwiec 2010 Większy już zamówiony. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sienki 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Czerwiec 2010 ładnie ) jaki wymiar w planach ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ewaise 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Czerwiec 2010 A w planach nieco większe Jak już wreszcie stanie, to pochwalę się na forum. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomiooo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Czerwiec 2010 w takim razie czekamy PozdrT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach