MC 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Marzec 2010 Witam. Czy ktoś spotkał się z czymś takim jak na fotce? Wyrosło samo:) Szkielet twardy, budowa koncentryczna. Wszystko wskazuje na fungie/heliofungie, tyle że od dołu szkielet ma kształt stożka, a wszystkie fungie jakie spotkałem były płaskie. Pozdr MC Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LukaszKur 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Marzec 2010 Fungia na pewno , miła wiadomość to że jak "dojrzeje" to odpadnie a z podstawy wyrośnie następna. Wiec będziesz miał pole minowe. Pozdrawiam Łukasz Kur Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snocho 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Marzec 2010 Też miałem kiedyś taki kawałek skały, który "rodził" Fungie. Jak to się Łukaszu dzieje? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MC 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Marzec 2010 Nie wiedziałem, że one tak mają. Jak ją pierwszy raz zauważyłem miała ok 2mm średnicy, teraz ok 4cm. Rośnie dość szybko. To jeszcze pytanie: kiedy ( decyduje wiek, wielkość? ) może odpaść? Dzięki za informacje. Pozdr MC Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LukaszKur 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Marzec 2010 Miałem podobną sytuacje kilka razy czy to wyrastająca Fungia ze skały czy tez kawałek szkieletu Fungii na której strobilizują młode osobniki. W tej chwili mam w domu 2 takie skałki fungionośne oraz 1 w sklepie. Myślę że z resztek czasami się udaje koralowcowi odbić, podobnie dzieje się z Plerogyrami tam tez ze szkieletu potrafi się zrobić las osobników potomnych. W przypadku obu gatunków jest to wykorzystywane w hodowli tych LPSów Pozdrawiam Łukasz Kur Myślę że jak zostanie kawałeczek tkanki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snocho 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Marzec 2010 fajna sprawa, na początku nie mogłem uwierzyć, że fungie ot tak wypadają ze skały ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
max1974 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Marzec 2010 macie przytwierdzone fungie do sklay ? u mnie lezy luzno na piachu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Marzec 2010 Pamiętam Łukasz u Ciebie w sklepie ten kawałek w ksztłacie części pizzy na którym rosło sobie kilka małych złotówek Pozdrawiam seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
silver200 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Marzec 2010 cały czas jest chyba ten sam kawałek;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach