Skocz do zawartości
Kris_77

pięćset z białegostoku

Rekomendowane odpowiedzi

co tu można dużo pisać rewelka i trzymam kciuki za rybcie!!!! :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, jak tam nigricans? No i jakas fotka pogladowo-aktualizacyjna by sie przydala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ma co focić - szyby zarośnięte :)

a tak na poważnie - to nic sie nie zmieniło - korale nieco podrosły - ale ogólnie lekkie zaniedbanie - od 3ch tyg walczę w nowym małym członkiem rodziny i po za pracą nie mam chwili dla siebie :)

za jakiś czas jak się troszkę uspokoi planuje dodać coś z życia - korale jak i ryby - wtedy może coś zaktualizuje

nigricansa nigdy nie miałem - okazało się, ze przyszedł japonicus - niestety nie przeżył 2ch dób - od tamtej pory dręczy mnie pytanie czy jest sens spróbować kolejny raz dodać jakiegos pokolca :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mineły 3 miesiące i wkońcu postanowiłem zaryzykować z kolejna próbą wpuszczenia pokolca - znowu wybór padłna japonicusa - ale tym razem daje 99?% szans, ze sie uda

napiszę dlaczego - ale juz same zdjęcia pod spodem by wystarczyły - ryba w doskonałej kondycji - super wybarwiona - je wszystkie pokarmy - ma siłe odpierać ataki żółtka i hepatusa - wręcz po jednej nocy to już tylko im sie wydajem że go ganiają niesamowity widok jak żółtek pływa 30 cm za nim krok w krok i niby go przegania - ale to tylko tak wyglada - bo japonicus się odwraca i jak przepywa koło żółtka to ten tylko delikatnie się nastroszy, przeczeka i dalej za nim płynie;) widac już kto w dzień rządzi - jeszcze tylko nocą ma problem ze znalezieniem sobie miejsca

z tego co obserwuje w moich obu przypadkach to zabieg w postaci luster przestawiania skał i dostawiania rur dla dezorientacji kompletnie nie ma znaczenia - kondycja ryby to rzecz decydująca

poniżej zdjęcia dla porównania:

stary:

5.jpg

nowy:

japonicus2.jpg

przy okazji do akwa trafił też wargatek:

wargatek2.jpg

a wkrótce dojda jakieś korale i inne ryby - wtedy wrzuce ftsa - chwilowo akwa jest nieco zaniedbane - walcze z miesiecznym synkiem który zabiera cały mój czas:_

pozdr

kris

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trzymam kciuki za rybkę o wiele lepiej wygląda niż poprzedni zdradzisz gdzie kpowałeś>?? z jednego źródła?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak jak pisałem - czekam na dostawę ryb i korali - wtedy poczyszczę akwa :sad: przywrócę dawną aranżację (została dość mocno zmieniona żeby lepiej zaaklimatyzować japonicusa) i coś popstrykam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kolejni mieszkańcy w akwarium - wiec kolejne fotki na szybko...

10 anthiasów - najłatwiej było je uchwycić w gromadce podczas jedzenia :smile:

a_01.jpg

a_02.jpg

a_03.jpg

a_04.jpg

a_05.jpg

a_06.jpg

doszły takze 2 magnifici

a_07.jpg

i na koniec zdjęcie japonicusa - kondycja bardzo dobra - ale wciąż w nocy wojna z żółtkiem i nerwowo pływa przy tafli akwarium - nie moze znaleźć miejsca w skałach a korale nie są jeszcze na tyle rozrosniete...

a_08.jpg

także obsada rybna w 98% została domknięta - moze pokusze się jeszcze o 2 rybki - ale na pewnie nie w tym roku :dance3:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rewelacja te anthiasy :dance3: i super że japonicus w dobrej formie :smile:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

doszło kilka nowych korali wiec czas na aktualizację

korale01.jpg

korale02.jpg

korale03.jpg

korale04.jpg

korale05.jpg

korale06.jpg

korale07.jpg

korale08.jpg

korale09.jpg

niestety nie jest tak kolorowo jakby mogło sie wydawać

po raz kolejny mam problem z anthiasami - przychodza super sztuki - i po 2-3 dniach zaczyna się problem z ospą - problem powoli mija - i nagle zaczynają się pierwszse zejscia... w tej chwili anthiasy sa w fatalnym stanie - niektóre mają jakieś białe plamy i większosci jakby rozpuszczały siępłetwy - co najgorsze owoli przełazi to na mandaryny i gramme - pokolce o dziwo całkiem nieźle a najlepsza kondycja ...o dziwo u japonicusa

od dziś dałem mocną UV-ke - zobacze czy coś da...

z koralami podobnie - z minuty na minute poleciała mi jedna acra - a większość nie wypuszcza polipów

parametry są właściwe - po za niezmierzonym PO4 ale na oko widać, ze coś tam jest choć nie za wiele

takze korali nie przyklejałem tylko losowo ustawiłem - bo pewnie się nieźle jeszcze pozmienia - ogólnie z części jestem zadowolony z części nie - więc cos tam sprzedam, coś się wymienię, coś padnie :( jeszcze do finalnej odsłony długa droga

tak to wygląda na dziś:

korale10a.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi