Skocz do zawartości
Kris_77

pięćset z białegostoku

Rekomendowane odpowiedzi

hej

wrzucam fotki mojej nowej pięćsetki - rzadko pisuje na forum więc się przypomnę - mam za sobą przygodę z balonówką, później próbka konstrukcji na pcv i aquascapingiem - ale musiałem zmienić umiejscowienie akwarium więc postanowiłem nieco powiększyć i usprawnić

część sprzętów została - część doszła nowa - do starych 30 kg żywej skały dokupiłem 30 kg nowej - rowa - węgiel - mała ilość bakterii i po przeszło miesiącu wygląda to tak:

21.jpg

22.jpg

23.jpg

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg

10.jpg

11.jpg

12.jpg

14.jpg

13.jpg

pozdrawiam

kris

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KOZAK! Kolory miazga! Najładniejsze akwarium morskie w Białymstoku! Jeszcze widać że świeże ale życzę aby za pół roku było jeszcze piękniejsze z już podrośniętymi koralami! Trzymam kciuki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kłaniam,

Fantastyczne ułożenie skały!!! Jakie wymiary baniaka?

Pozdrawiam.

Victor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za miłe słowa...wymiary baniaka to 122x72x57h

pozdr

kris

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BRAWO!!!

powtórzę za innymi, świetne ułożenie skały, kondycja korali do pozazdroszczenia. akwarium prezentuje się SUPER! (zresztą podobnie jak poprzednie)

GRATULACJE!

:good:

PS. a czym teraz świecisz? bo nad kostką było HQI ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki :good:

tym razem postawiłem na t5 - lampa ati 8 x 54 W (4 blue, 2 aquablue, 2 fiji) - ładniej wygląda w salonie (nie trzeba obudowywać lumwenarca :) nie mam chłodziarki a to też było ważne przy podjęciu decyzji - jednak t5 tyle nie nagrzeją

hqi mialem 3 lata - mysłałem że nie da się obejść bez refleksów na piasku - myliłem się :) zapomniałem o nich :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ladny efekt daja te swietlowki fiji purple,sam bym taka dolozyl ale cena i fakt ze po 3 miesiacach nadaje sie do kosza mnie odstrasza.Akwarium naprawde ladne,za kilka miesiecy to dopiero bedzie cudo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ładny. Jeden z najładniejszych zbiorników na forum. Przez dużą szerokość zrobiła się piękna perspektywa. Jest na czym oko zawiesić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mała aktualizacja

w akwarium jest już nowy, długooczekiwany mieszkaniec: Japonicus chwilowo została zmieniona nieco aranżacja - poprzestawiane większe korale - skałka z sumpa poszła do akwarium, żeby troszkę zamieszać z orientacją - rury z pcv są doskonałym schronieniem dla ryby podczas ataków ze strony hepatusa i żółtka - ryba jest od czwartku, narazie strasznie chuda i zestresowana - ale wszystko idzie w dobrą stronę

a tak to wygląda:

0.jpg

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

poza tym od 2 kwietnia do systemu doszły bio pelletki (500ml) - korale jasne, rosną - więc wszystko idzie w dobrą stronę

pozdr

kris

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miło się oglada tak ładny zbiorniki ;)

Japonikus faktycznie wyglada chudo ale skoro reszta ryb ma się dobrze to i jemu za jakiś czas ciała przybedzie i zacznie oko cieszyć.

Super pomysł z rurami by nowa ryba miała miejsce do chowania się w przypadku agresji ze strony innych bywalców zbiornika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ryba jak wiemy musi mieć kryjówki - moja niestety nie zdążyła przez pierwszą noc namierzyć jakiejś kryjówki i od początku pływa w toni na środku przy górze - gdy tylko próbuje dopłynąć do skał ekipa w postaci żółtka i hepatusa podpływa i mówi jej co o tym sądzą - naszczęście odywa się tylko wymiana wzrokowa - bez jakiejś większej agresji - więc te rury to idealne miejsce na znikanie z oczu - widze że czuje się tam pewniej - a to najważniejsze

od wczoraj widze postęp nocą - gdy wszystkie ryby zajmą swoje miejsca powolutku Japonicus przesuwa się w dół i nocuje już między koralami

je mrożonki - czasem spirulinę - do nori boi się podłynąć jak inne ryby skubią ;) ogólnie największego stresa właśnie łapie podczas karmienia - za duże się wtedy dzieje :) ryby ganiają za żarciem a jemu się zdaje że to za nim :) mam nadzieje, że naierze odwagi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyglada mizernie ale wszystko idzie w dobra strone i wierze ze uda Ci sie go wyciagnac.

Akwarium bajka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi