slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Marzec 2010 Od jakiegoś czasu zastanawiam się ile tak naprawdę warte są testy ? np PO 4 zero NO 3 zero a glony rosną Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomiooo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Marzec 2010 rozumem Sławku że chodzi o saliferta? Ja robiłem też miałem 0, potem robiłem Hanką i wyszło PO4 0.06 a NO3 6. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Marzec 2010 rozumem Sławku że chodzi o saliferta?Ja robiłem też miałem 0, potem robiłem Hanką i wyszło PO4 0.06 a NO3 6. Tak mówię o testach saliferta podwajałem nawet ilość badanego roztworu co by było precyzyjnie i znowu zero Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
USA71 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Marzec 2010 Miałem swego czasu bardzo dużo NO3 w słodkowodnym i nie miałem glonów. Nie wiem czemu uważasz że akurat to jest odpowiedzialne za glony ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ocelocik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Marzec 2010 Doradzam dystans do Hannki do NO3, bo producent ostrzega, że w takich płynach jak woda morska parametry mogą być przekłamane. Sławek, jeżeli chcesz dokładniejsze odczyty to dla pomiarów miareczkowych można zwiększyć ilość odczynników użytych przed etapem miareczkowania, a dla kolorymetrycznych zwiększa się ilość odczynników i ilość wody - chociaż w tym wypadku zwiększenie czułości odbywa się kosztem dokładności pomiaru. Niemniej testy pudełkowe zawsze zakładają pewien spory margines błędu. Sprawa glonów rosnących przy niskich parametrach jest dość złożona. Przede wszystkim - co to za glony? Jak wygląda ekipa czyszcząca? A jak filtracja? Nawet przy wydajnej filtracji, a bez ekipy czyszczącej, możemy mieć problemy glonowe. Wynika to z dość prostej sprawy: azotany i fosforany są niskie między innymi dlatego, że glony rosną. Zanim filtracja ma okazję usunąć NH4/NO3/PO4 mogą to zrobić także glony. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Marzec 2010 Doradzam dystans do Hannki do NO3, bo producent ostrzega, że w takich płynach jak woda morska parametry mogą być przekłamane.Wynika to z dość prostej sprawy: azotany i fosforany są niskie między innymi dlatego, że glony rosną. Zanim filtracja ma okazję usunąć NH4/NO3/PO4 mogą to zrobić także glony. Faktycznie masz rację nie pomyślałem Masz pomysł jak oszukać glony w takiej sytuacji ? Zaczynają mi zarastać szczepki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Spajdi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Marzec 2010 Podpisuję się pod tym co ocelocik powiedział pomiar Hanna NO3 IMHO jest mniej dokładny niż salifert, natomiast PO4 z Saliferta jest nic nie warty, natomiast z Hanny jest wystarczający do naszych amatorskich warunków. Co do glonów to już to kiedyś poruszyłem na forum NO3 i PO4 to nie wszystko co w morskim odpowiada za glony i ja trzymam się tego, że w wodzie masz coś jeszcze czego nie mierzymy i to sprzyja glonom, ale niestety trudno stwierdzić o co tak naprawdę chodzi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ocelocik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Marzec 2010 A jakie to glony i jak wygląda obsada czyszcząca ( szczególnie pokolce itp.)? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Marzec 2010 :no:Te brązowate długie co nic tego nie chce jeść Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fool szklo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Marzec 2010 pokaż foto najlepiej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Marzec 2010 :no:Te brązowate długie co nic tego nie chce jeść Masz rację zrobie fotki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach