Skocz do zawartości
slawomirdyl

Czy warto robić testy ?

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiegoś czasu zastanawiam się ile tak naprawdę warte są testy ?

np PO 4 zero NO 3 zero a glony rosną :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozumem Sławku że chodzi o saliferta?

Ja robiłem też miałem 0, potem robiłem Hanką i wyszło PO4 0.06 a NO3 6.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
rozumem Sławku że chodzi o saliferta?

Ja robiłem też miałem 0, potem robiłem Hanką i wyszło PO4 0.06 a NO3 6.

Tak mówię o testach saliferta podwajałem nawet ilość badanego roztworu co by było precyzyjnie i znowu zero

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem swego czasu bardzo dużo NO3 w słodkowodnym i nie miałem glonów. Nie wiem czemu uważasz że akurat to jest odpowiedzialne za glony ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doradzam dystans do Hannki do NO3, bo producent ostrzega, że w takich płynach jak woda morska parametry mogą być przekłamane.

Sławek, jeżeli chcesz dokładniejsze odczyty to dla pomiarów miareczkowych można zwiększyć ilość odczynników użytych przed etapem miareczkowania, a dla kolorymetrycznych zwiększa się ilość odczynników i ilość wody - chociaż w tym wypadku zwiększenie czułości odbywa się kosztem dokładności pomiaru. Niemniej testy pudełkowe zawsze zakładają pewien spory margines błędu.

Sprawa glonów rosnących przy niskich parametrach jest dość złożona. Przede wszystkim - co to za glony? Jak wygląda ekipa czyszcząca? A jak filtracja? Nawet przy wydajnej filtracji, a bez ekipy czyszczącej, możemy mieć problemy glonowe. Wynika to z dość prostej sprawy: azotany i fosforany są niskie między innymi dlatego, że glony rosną. Zanim filtracja ma okazję usunąć NH4/NO3/PO4 mogą to zrobić także glony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Doradzam dystans do Hannki do NO3, bo producent ostrzega, że w takich płynach jak woda morska parametry mogą być przekłamane.

Wynika to z dość prostej sprawy: azotany i fosforany są niskie między innymi dlatego, że glony rosną. Zanim filtracja ma okazję usunąć NH4/NO3/PO4 mogą to zrobić także glony.

Faktycznie masz rację nie pomyślałem :D Masz pomysł jak oszukać glony w takiej sytuacji ? Zaczynają mi zarastać szczepki :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podpisuję się pod tym co ocelocik powiedział pomiar Hanna NO3 IMHO jest mniej dokładny niż salifert, natomiast PO4 z Saliferta jest nic nie warty, natomiast z Hanny jest wystarczający do naszych amatorskich warunków.

Co do glonów to już to kiedyś poruszyłem na forum NO3 i PO4 to nie wszystko co w morskim odpowiada za glony i ja trzymam się tego, że w wodzie masz coś jeszcze czego nie mierzymy i to sprzyja glonom, ale niestety trudno stwierdzić o co tak naprawdę chodzi :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakie to glony i jak wygląda obsada czyszcząca ( szczególnie pokolce itp.)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi