Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Pięć dni temu zakupiłem Euphylli-e i od tego czasu się nie "napompowała".

Jest cała schowana i jakiś taki dziwny śluz się pojawił - taki "śluzowy kaptur". Wszystko inne rośnie bez problemu.

Wiecie co może być przyczyną?? Czy to normalne i jest to rodzaj aklimatyzacji??

Euphyllia rośnie obok Caulastrea curvaty - może to jest problem??

Pozdrawiam

Przemek

3259_thumb.attach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrób dokłądniejszą fotke zblizenie na euphylie, tutaj ledwo mozna ja zobaczyć? Czy koralowiec odsłonił szkielet?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według mnie to nie jest normalne poprostu Euphylia zdechła .Wyjmij z wody i powąchaj jezeli smierdzi to niestety ale wywal ja do "kibelka" zeby wody nie syfila.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie spasily jej parametry, faktycznie mogla zejsc...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli ten śluz jest brązowy to wywal ją z baniaka, miałem to samo uzkodziła się w czasie transportu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest taka śluzowata otoczka - biała, a nie brązowa.

Odsłoniła szkielet - tylko same "główki" są zasłonięte.

3260_thumb.attach

3261_thumb.attach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fachowcem nie jestem, ale nie wróżę jej świetlanej przyszłości wygląda jakby dogorywała i skoro od 5 dni się nie otworzyła to zdecydowanie albo masz coś z wodą nie tak, albo zła aklimatyzacja albo jakiś "chory" egzemplarz. U mnie euphyllia po wsadzeniu po kilku godzinach była napompowana i pompowała się codziennie, a dojście do pełnego napompowania zajęło jej 3-4 dni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMHo ogladamy korala, ktory zszedl :)

stawiam na PH lub KH...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety mieliście racje .....

Euphyllia R.I.P. .....

Sprawdziłem wodę jest ok (testy Salifert)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zostaw ją w baniaku, jak masz dobre parametry to może coś z tego będzie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma co zostawiać tylko wywal to! Jak z tego coś może być, kiedy już jest w procesie gnilnym cała otoczona śluzem... Tylko wode zasyfi :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie to troche blisko caulastrei stoi, nie wiem jak jest dokladnie w przypadku caulastrei ale w nocy lpsy potrafia poparzyc korale stojace kilka-kilkanascie cm od nich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biorąc pod uwagę stan ze zdjęć to od 3 do 5 marca myślę, że już czyste szkielety stoją w zbiorniku. To niewielka ilość i pewnie szkody w zbiorniku wielkiej nie zrobi. Skoro tak wyglądała to znaczy, że została załatwiona w transporcie. Chociaż swoją drogą dwukrotnie widziałem, jak sprzedający w sklepie fatalnie obchodził się z euphylią, raz wypadła z "lewych" rączek na podłogę, a raz spadła przy wsadzaniu do woreczka z ok. 30 cm (był duży "krzak" i za cholerę nie chciał się zmieścić razem z trzymającą go rączką :good:) więc możecie sobie wyobrazić, jak wyglądały po tej "profesjonalnie" przeprowadzonej procedurze pakowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam podłącze się pod temat mam takie pytanie jaki prąd wody powinien być przy euphyli?? Bo moja się pompuje ale mam wrażenie ze nie do końca może spróbować ja w mniejszym pradzie ustawić co myślicie ?? Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam podłącze się pod temat mam takie pytanie jaki prąd wody powinien być przy euphyli?? Bo moja się pompuje ale mam wrażenie ze nie do końca może spróbować ja w mniejszym pradzie ustawić co myślicie ?? Pozdrawiam

Euphylia nie lubi za silnego prądu wody, przestaw ja i obserwuj może będzie się lepiej czuła. pozdro:smile:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi