MOIRA 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Luty 2010 czy ktos stosował ten preparat ? Flatworm exit http://www.aquarius.ima.pl/offerdet.php?id=805 moze jakies inne rady jak z tym walczyc ? pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomiooo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Luty 2010 Ja walczę (z małymi sukcesami) - kupiłem rybcie six line wrasse, wymiana prefiltrów przy RO, i moim zdaniem klucz do sukcesu absorber fosforanów i krzemianów np ROWA. Miałem plagę, były wszędzie, dziś (po ok 2 miesiącach) zostały pojedyncze sztuki. PozdrT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
daimen 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Luty 2010 u mnie hexa zrobiła swoje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi59 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Luty 2010 jak zwalczyc wirki ? u mnie zjadł je mandaryn w dwa tyg. polecam też takiego ślimaka http://pl.reeflex.net/tiere/754_Chelidonura_varians.htm jest ciężko go kupić ale żywi się wirkami,a w ostateczności proponuje LEVAMISOL , w aptece ,na recepte,jako preparat do odrobaczania ptactwa domowego. Flatworm exit nigdy nie stosowałem i nic o nim nie wiem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kondor 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Luty 2010 wirki można odessać przy pomocy zwykłej rurki... ja "swoje" tak zwalczyłem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lionfish 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Luty 2010 To jeszcze zalezy od gatunku wirkow, nie wszystkimi zywi sie hexatenia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dudu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Luty 2010 U mnie hexatenia wybiła je co sztuki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chodi 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Luty 2010 u mnie takze pasiak sobie z nimi poradzil dosc szybko i sprawnie. I od niego proponowalbym jednak zaczac. Chemia to zawsze ostateczna ostatecznosc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nika 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Luty 2010 @MOIRA, a jak z wodą u Ciebie? patrząc na fotki, akwarium wygląda cudnie, ale napiszę jak było i mnie. w poprzednim zbiorniku, gdzie jakość wody była słabsza, (przede wszystkim mało i kijowej jakości żywica) gdy przytargałam wirki, to trochę u mnie niestety pomieszkały. plagi nie było, ale jednak wirków (głównie na koralach) troszkę się widziało. gdy lepiej zadbałam o jakość wody, w nowym zbiorniku, dwa razy pojawiły się wirki (jako bonusy z koralami). mogłam je dostrzec przez dwa dni, trzeciego już ani śladu. one owszem, mogą zwiększyć populację ale w tzw. "czystej" wodzie jest im znacznie trudniej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
daimen 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Luty 2010 u mnie hexa wybiła te czerwone nie znam nazwy dokładnej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MOIRA 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Luty 2010 niestety hexatenia nie pomaga jest od samego poczatku ! woda wydaje sie byc ok te moje wirki siedza tylko na ricordea plagi nie ma Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach