buczi82 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Luty 2010 Witam 1. Jak podajemy cycle i kiedy przechodzimy na dawkowanie tygodniowe ??? Cycle mam takie : http://img6.imageshack.us/img6/5466/24022010101026.jpg mam okolo 90L, obecnie zapodaje okolo 15ml dziennie, przez tydzien, ale nie wime kiedy przejsc na dawke tyg :/ 2. drugie pytanie to chodzi mi o pompke do mini, nie wiem czy nie jest czasem za slaba, odpienia dobrze, ale moze jakies uwagi i porady na ten temat: pomkpa: elite 800 http://www.zoologiczny.sklep.pl/Elite_800__25_45___199 a to efekt 5-7 dniowego odpieniania, chyba, dokladnie nie pamietam ile dni: 3. no i jeszcze jedno pytanie, jak juz pisze to pisze wszystko baniak ma okolo 2tyg, zrobilem wstepne testy i wychodzi mi ze mam za malo Mg okolo 660-700, testy saliferta... i teraz nie wiem czy trafilem na trefny jakis czy moze mam za malo, zamowilem nastepny test tej samej firmy, ale inne opakowanie, moze test jest jakis trefny i poazuje jakies glupoty, ale jesli moze ktos kiedys sie spotkal z takim przypadkiem, a u mnie test (odpukac) pokazuje ze tyle jest, co musze zrobic, jakies uzdatniacze czy cosik ??? 4. i jeszcze cosik ;p chodzi mi o oswietlenie, obecnie mam 2x24W T5 i 1x 15W T8 (niebieska), baniak okolo 90L wiec to za malo, postanowilem to zmienic i wywalic T8 i dorzucic 2x24W T5 moon light, czyli razem bedzie 96W czy to bedzie za duzo czy ujdzie ??? wiem ze to zalezy co bede chcial 3mac, w sumie to co kazdy na poczatku, 2 blazenki i cosik co jest proste w utzrymaniu na poczatek... narazie to tyle :nono: dzieki wielkie za wszystko :sad: Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Warszawiak 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Luty 2010 w tej pompce masz max 90 litrów... więc raczej masz względne minimum logicznym tokiem myślenia. Może lepiej kupić coś mocniejszego np na 180 litrów... zawsze możesz przecież ograniczyć przepływ powietrza... Moim zdaniem jest za mała.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
buczi82 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Luty 2010 niop wiem ze do 90L :sad: a moze jakies propozycje odnosnie pomki ??? a moze moglbym dokupic jakas 50-70L i polaczyc ze soba, mam rozdzielacz, czy to by zdalo egzamin ?? jaka dobra, niekoniecznie cicha, ale zeby nie byla tez za glosna, do wszystkiego sie czlowiek moze przyzwyczaic za uwagi i porady do reszty pytan tez bede wdzieczny :nono: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zegeye 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Luty 2010 Jesli to miniflotor AM, to ja mam taka pompe : http://www.sera.de/index.php?id=1018&L=1&type=htt i nie moge powiedziec ze jest za duzo.... Jak dodasz zawor zwrotny przed odpieniaczem to i tak to mocno ograniczy jej wydajnosc... Poza tym nie widac gdzie masz poziom wody? Wydaje sie ze dosc nisko.... to chyba tez nie wplywa dobrze na prace tego odpieniacza. Ja mam go ustawionego tak ze nasada kubka jest na kilka milimetrow nad poziomem wody. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
buczi82 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Luty 2010 z tego co wiem i dostalem taka rade to minimum 26cm w wodzie, ja mam okolo 30cm moze ciut wiecej... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Luty 2010 Nie wiem, jakiej soli używasz,ale taki poziom Mg jest masakrycznie niski. Jeśli poprawnie wykonałeś test i rzeczywiście poziom jest tak niski to pomyśl nad zmiana soli. Do podwyższenia poziomu Mg możesz użyć gotowych preparatów lub uszykować go sam. W morskim akwarium światła nigdy za dużo,wiec 96watt jest ok. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
buczi82 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Luty 2010 co do Mg to test wykonany dobrze, robilem 3x i taki sam wynik, ale czekam na nowy, tego samego producenta tylko w innym opakowaniu, moze tamten byl trefny, zobaczymy jak przyjdzie nowy... a co do gotowych dopalaczy Mg to prosilbym o jakies nazwy, najlepiej takie ktore mozna kupic w uk, dzieki wielkie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
buczi82 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Luty 2010 dzisiaj przyszedl nowy test i to samo Mg 660 :/ Ca 330-350 i Kh okolo 6-7 :/ prosilbym o pomoc czego najlepiej uzyc by wyrownac parametry dzieki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Luty 2010 Spróbuj skontaktować się z jakimś morszczakiem z twojej okolicy żebyś mógł sprawdzić na jego wodzie czy ten test wykonujesz poprawnie. Nie wiem jakiej soli użyłeś, ale to jest wręcz niemożliwe by było tak mało MG. To tak zanim zaczniesz co kowiek wyrównywać. Ca tez jest mało, ale przy nawet najlichszej soli, to magnez nie powinien być mniejszy niż 1200, coś jest nie tak. Czym sprawdzasz i jakie masz zasolenie ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nika 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Luty 2010 @buczi82, co Ty za sól stosujesz??? i napisz jak przygotowujesz tą solankę? jakie masz zasolenie i temperaturę? edit: parametry możesz wyrównać lepszą/inną solą, ale nie wiem jakiej Ty używasz. ewentualnie, uśmiechnąć się do kogoś o wodę z podmian i zrobić max. podmiankę na wodzie z dobrymi parametrami. ps. co do cycle, przy swojej przeprowdzce, gdzie miałam 2/3 świeżej solanki a pozostała 1/3 + skała ze starego zbiornika, lałam przez trzy m-ce po 1 nakrętce codziennie. pomogło lub nie (może bez cycle byłoby tak samo) ale nie miałam ani kawałka zielonego glona, których jakby nie było spodziewałam się. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
buczi82 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Luty 2010 a wiec tak : sol to : http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=350280901518&ssPageName=STRK:MEWNX:IT test: http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=200365666071&ssPageName=STRK:MEWNX:IT test robilem 4x ciagle to samo, test robie dobrze bo nawet nagralem jak go robie i wszystkjo jest oki, wrzuce linka, jakos lipna, ale dostalem odpowiedz ze robie oki: czyli 2ml wody z baniaka, 4 krople, lyzka proszku, 1 ml wody testowej i dolewam co 0.01ml, oczywiscie po dodaniui kropli i proszku mieszam i po kazdej kropelce wody ze strzykawki 1ml... temperatura wody to 24-25 ogolnie 24, zasolenie 1024 sprawdzane refraktometrem... cycle leje obecnie 15ml na okolo 90l dziennie, ale od poniedzialku przechodze na dawke tygodniowa bylem w skle[pie zeby mi spr Mg, ale nie mieli takiego testu ehhh poza tym uzywaja API, a z tego co slyszalem sali jest najlepszy no i chyba hanka... co do API to nie wiem spr no3 sali i pokazywalo okolo 10 a API 0 i teraz badz madry i pisz wiersze ehhh postaram sie jutro zasolic wode we wiaderku i spr jakie bedzie Mg i Ca, moze sol trefna, w sumie trefna czy nie kupuja ta: http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=180376664205&ssPageName=STRK:MEWAX:IT oki spadam, jak coisik sie zmieni to bede pisal, atym czasem poprosze o nastepne porady i uwagi dzieki i pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Włodzimierz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Luty 2010 Na nano-reef chyba kiedyś Ci napisałem, że prawdopodobnie masz sól do akwarium fish only, czyli tylko ryby bez korali. Niestety patrząc na link do Twojej soli to się potwierdziło. Zmień sól na tą: http://cgi.ebay.co.uk/Wave-Optimum-Professional-Sea-Salt-Mix-20-KG_W0QQitemZ140365811787QQcmdZViewItemQQptZUK_Pet_Supplies_Fish?hash=item20ae74504b Ta jest przeznaczona do akwarium rafowego więc i magnez się znajdzie na odpowiednim poziomie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
buczi82 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Luty 2010 rzeczywiscie miales racje :/ no nic ta co podales widac ze jest oki, ale ja kupie ta co podalem nizej, sprawdzona przez wielu morszczakow, wole juz nie ryzykowac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nika 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Luty 2010 i warto zmierzyć, przy każdym nowym opakowaniu soli, parametry przygotowanej solanki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
buczi82 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Luty 2010 i tak zrobie dzieki wielkie za pomoc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Luty 2010 Faktycznie kicha jak cholera z tym magnezem, w strzykawce miarowej powinno pozostać około 0,15ml (między 0,10 a 0,20). Kurcze nawet ryby żyją w NWM a tam magnez 1300mg/L co za kut...fony sprzedają taką sól, to się jedynie do posypywania dróg nadaje. Nie uzupełniaj na siłę żadnymi preparatami, zrób szybko 2 duże (30%) podmiany i dopiero wtedy możesz sypać magnez do wyrównania poziomu. U mnie sprawdził się MG INSTANT Grotecha, ale obecnie tylko w kilogramowych opakowaniach, ten z 4kg puszek normalnie się gotował i śmierdział jak wapno budowlane, jakiś syf nie polecam. Na 60L można też użyć gotowego roztworu MG, jest w litrowych flaszkach, ale to może nie starczyć, no w zasadzie wszytko będzie zależało jakiej użyjesz soli, jeśli TM Bio to po dwóch konkretnych podmianach może nie trzeba będzie wiele. ALE SYF ta sól nie sądziłem że w cywilizowanym świecie coś takiego ludziom wciskają. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomash666 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Luty 2010 Spróbuj przemieszać zawartość opakowania. U mnie Preis u góry wiadra miał MG ponad 1500, przy dnie 1050. W środku były drzazgi, kawałki sznurka, paprochy... Do cywilizowanego świata to jeszcze daleko. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach