Victor 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Kwiecień 2010 Taaa, powoli dorastam - trzeba odkleić i poprawić, bo zanim zaleję to mi coś tam zakwitnie. Dobrze że tylko takie coś wyskoczyło, a nie przeciek na przelotach, na ten przykład. No nic to do castoramy po nową tubę silikonu. Pozdrawiam. Victor Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hajtaler 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Kwiecień 2010 bardzo fajnie prowadzony projekt, wszystko przemyslane.Podobaja mi sie kosteczki ja zaczynam powoli myslec o swojej i napewno bede czerpal przyklad od ciebie.Powodzenia i rychlego zalania )))))))))))) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Victor 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Kwiecień 2010 ja bym nie dał rady odkleiłbym i wkleił na nowo, czsem jedne taka mała spraw moze wszystko popsuc, a lwygodniej jest to zrobic teraz niz gdy juz bedziesz miał zalany zbiornik. Kłaniam, Dziękuję za miłe słowa. No więc odkleiłem, ale na nowo, nie będę wklejał tła w tej formie (wewnątrz komina). Rurki, ciasno, głęboko- praca wydaje się być daremna i bez gwarancji powodzenia (szczelności tła). Pozostają mi więc dwa wyjścia: nie maskować komina lub wkleić tło na zewnątrz. No i nie wiem co lepsze? Moje dotychczasowe przemyślenia: Bez tła - można wyczyścić, widać co się w kominie dzieje ale widok hydrauliki niezbyt estetyczny. Tło na zewnątrz komina - zakryta hydraulika, ale nie widać co jest w kominie (np. co do niego wpadło) i brak możliwości czyszczenia pcv, czyli po jakimś czasie obrośnie. Nie wiem, proszę o rady i jakieś wnioski "z życia wzięte". Dziękuję i pozdrawiam. Victor Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
silver200 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Kwiecień 2010 ja nie robiłem tła w kominie z czasem zarasta wapiennymi i tak niech bedzie. Nie chciałbym się pozbawiać widoków co jest w kominie, bo juz kilka razy wyciągałem błazna z komina. Gdybym nie miał możliwości zajrzenia z boku na pewno bym go nie widział i posiedział by sobie dużo dłużej;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Victor 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Czerwiec 2010 Kłaniam, No i po wielu perypetiach RUSZYŁA MASZYNA i zostałem akwarystą morskim . Akwarium zostało zalane: 80l wody ze sklepu e-rybka (dzięki!), reszta świeżej solanki na Kencie oraz 19kg LR z tajemnych składów sklepowych. Całość na razie prezentuje się tak: Oczywiście kamole jeszcze poprzestawiam, ale jak na chaotyczne wrzucanie, to i tak się jakoś w miarę ułożyły. W środku burczała Koralia Evo 1600, ale się dotarła. Nad zbiornikiem wisi 84W LED DIY. A w sumpie... Blau IT110, NJ2300, LED DIY i DSB. Dojdzie jeszcze trochę piachu, glony i grzałka (przy zalewaniu spaliłem Jagera ). I to tak na szybko. Gapię się w te skały jakby tam było nie wiem co i straszną mam z tego frajdę:smile: Najszczęśliwszy jestem że wszystko chodzi w miarę cicho, lekko buczy, nic nie siorbie, nie chlupocze (obiegówka i odpieniacz stoją na stożkach od Skiby, a zainwestuję jeszcze w tłumik i maty bitumiczne do szafki) oraz, że wszystko trwało ok.3 godzin i nic się nie wydarzyło złego. Update w miarę rozwoju sytuacji zapewniony. Zapraszam do komentowania i pozdrawiam. Victor Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
daimen 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Czerwiec 2010 ładniusio powodzonka oby dojrzewanie przeszło bezboleśnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adams_23_as 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Czerwiec 2010 ładnie się to wszystko zapowiada. powodzenia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomiooo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Czerwiec 2010 full pro Powodzonka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Victor 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Czerwiec 2010 Dziękuję za jak zawsze miłe słowa. Mam nadzieję, że dojrzewanie przebiegnie bardzo szybko i bezboleśnie w końcu ok. 50% to "stara" woda i skała wyleżakowana. Jestem dobrej myśli. Problem mam tylko z obiegiem - buczy:sad:. Przypuszczam, że to z powodu dość małej komory w sumpie (prawie na styk). Spróbuję jeszcze gąbką obłożyć z boku. Koralia ładnie i szybko się dotarła, czy NJ też potrzebuje czasu? Pozdrawiam. Victor Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomiooo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Czerwiec 2010 co do buczenia - ja bym gąbki nie wkładał bo tylko syf sie będzie zbierał, raczej bym pomyślał o czymś takim http://www.thcskiba.com/sklep/product_info.php?products_id=245&osCsid=e1b39701d27ff8af34772017370858bc PozdrT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Victor 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Czerwiec 2010 co do buczenia - ja bym gąbki nie wkładał bo tylko syf sie będzie zbierał, raczej bym pomyślał o czymś takim http://www.thcskiba.com/sklep/product_info.php?products_id=245&osCsid=e1b39701d27ff8af34772017370858bcPozdrT A takie to już mam , ale i tak buczy niestety. Co do gąbek no właśnie syf. Jeszcze mam pomysł na wyłożenie szafki takimi płytami: http://www.allegro.pl/item1053483807_mata_bitumiczna_wygluszjaca_profesjonalne_maty.html kolega, który buduje kolumny mi doradził, co by szafka nie robiła za pudło rezonansowe. Pzdr. Victor Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Czerwiec 2010 sprawdzałeś czy odpieniek nie dotyka któregoś boku ? I czy od początku buczało ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Victor 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Czerwiec 2010 sprawdzałeś czy odpieniek nie dotyka któregoś boku ?I czy od początku buczało ? Odpieniacz hałasuje swoją drogą, a czy od początku, no tak - od wczoraj - wczoraj był początek. W dzień to nie przeszkadza a w nocy żona coś przebąkuje że buczy, ale nie rzuca się zbytnio - może się przyzwyczai. Poczytałem sobie trochę i ludziska pisali, że bezgłośne, że trzeba ucho przyłożyć, żeby usłyszeć itp., to też tak chciałem. PZdr. Victor Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Czerwiec 2010 Tak zerknołem jeszcze na sumpa, pomyśl nad odizolowaniem odpieniacza od światła może być taka sytuacja że zaczną Ci w odpieniaczu rosnąć glony wapienne Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Victor 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Czerwiec 2010 Tak zerknołem jeszcze na sumpa, pomyśl nad odizolowaniem odpieniacza od światłamoże być taka sytuacja że zaczną Ci w odpieniaczu rosnąć glony wapienne Dzięki o tym nie wiedziałem. Czyli zadania do zrealizowania: 1. Wyciszyć obieg (super pilne!), 2. Wyciszyć odpieniacz, 3. Zasłonić odpieniacz. Chyba zrezygnuję z drugiego etatu PZdr Victor Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Victor 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Czerwiec 2010 Kłaniam, Moje akwa ma już 2 tygodnie:dance3:, więc nadszedł czas na mały apdejt. Po pierwsze zmieniłem ułożenie skały i wsypałem żywy piach (instant coś tam). Obecnie wygląda to tak: - od przodu: - z boków: Skała, tam gdzie się trochę chwiała została polepiona klejem. Dojrzewanie sobie przebiega, brązowy nalot - jest, zielone gloniska - są. Leje sobie bakterie - na początek Biodigest - 1 fiolka a teraz delikatnie Cycle. W sumpie też małe zmiany: przyszły glony oraz tłumik na odpieniacz od Skiby. Co do hałasu, to wymiana tłumika (bo miałem oryginalny - bardzo prostacki) nie przyniosła jakiś powalających rezultatów, jest ciszej, ale bez szału - gdybym nie miał w ogóle, to tak - zjawiskowa cisza. Newjetkę natomiast rozebrałem i złożyłem na nowo - trochę pomogło. Ale zdecydowanie na hałas najlepszy jest węgiel w tabletach. Zakupiłem również ekipę czyszczącą: 4 turbo, 1 strombus, 2 kraby - niebieski i czerwony oraz 1 rozgwiazdę piaskową. Krabik niebieski (czerwony gdzieś zniknął, mam nadzieję, że się znajdzie): Strombus (bardzo fotogeniczny - miał w piachu kopać, a łazi po skałach, choć nie łazi a biega): Ze skały powychodziły taki fajne małe rurówki: Kupiłem także miks grzybków na skałce: I dostałem ładne Zoa: Zoa i część grzybków ładnie świeci przy niebieskim świetle, próbowałem zdjęcie zrobić, ale średnio wyszło: I jak tak patrzę, jak one tak świecą, to sobie wymyśliłem, aby akwarium obsadzić tylko koralowcami fluo. I to chyba wszystko. Muszę kupić statyw, bo zdjęcia marne wyszły. Jak zwykle proszę o uwagi, najbardziej mówiąc szczerze, chodzi mi o skalę, czy nie za mało (jest 19 kg) i czy ułożenie sprawdzi się w praktyce? PZdr. Victor Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomiooo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Czerwiec 2010 fajnie, ja bym jeszcze z ułożeniem skały pokombinował, co do ilości jest ok. Teraz potrzeba czasu aż się zbiornik ustabilizuje. PozdrT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ryzio 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Czerwiec 2010 Mam ten sam odpieniacz i tez strasznie siorbal nawet tlumik od skiby nie pomagal wystarczylo wymienic wezyk oryginalny na wezyk standardowy zielony gumowy jest odrobine wezszy ale nastapila bloga cisza no i nie zauwazylem zeby zmniejzyl sie przezs to pobor powietrza do pompy i wydajnosc odpieniania Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach