Skocz do zawartości
Victor

[150] Akwarium Victora od poczęcia do...

Rekomendowane odpowiedzi

Taaa, powoli dorastam - trzeba odkleić i poprawić, bo zanim zaleję to mi coś tam zakwitnie. Dobrze że tylko takie coś wyskoczyło, a nie przeciek na przelotach, na ten przykład. No nic to do castoramy po nową tubę silikonu.

Pozdrawiam.

Victor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bardzo fajnie prowadzony projekt, wszystko przemyslane.Podobaja mi sie kosteczki ja zaczynam powoli myslec o swojej i napewno bede czerpal przyklad od ciebie.Powodzenia i rychlego zalania :D))))))))))))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ja bym nie dał rady :) odkleiłbym i wkleił na nowo, czsem jedne taka mała spraw moze wszystko popsuc, a lwygodniej jest to zrobic teraz niz gdy juz bedziesz miał zalany zbiornik.

Kłaniam,

Dziękuję za miłe słowa.

No więc odkleiłem, ale na nowo, nie będę wklejał tła w tej formie (wewnątrz komina). Rurki, ciasno, głęboko- praca wydaje się być daremna i bez gwarancji powodzenia (szczelności tła). Pozostają mi więc dwa wyjścia: nie maskować komina lub wkleić tło na zewnątrz.

No i nie wiem co lepsze? Moje dotychczasowe przemyślenia:

Bez tła - można wyczyścić, widać co się w kominie dzieje ale widok hydrauliki niezbyt estetyczny.

Tło na zewnątrz komina - zakryta hydraulika, ale nie widać co jest w kominie (np. co do niego wpadło) i brak możliwości czyszczenia pcv, czyli po jakimś czasie obrośnie.

Nie wiem, proszę o rady i jakieś wnioski "z życia wzięte".

Dziękuję i pozdrawiam.

Victor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja nie robiłem tła w kominie z czasem zarasta wapiennymi i tak niech bedzie.

Nie chciałbym się pozbawiać widoków co jest w kominie, bo juz kilka razy wyciągałem błazna z komina. Gdybym nie miał możliwości zajrzenia z boku na pewno bym go nie widział i posiedział by sobie dużo dłużej;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kłaniam,

No i po wielu perypetiach RUSZYŁA MASZYNA i zostałem akwarystą morskim :). Akwarium zostało zalane: 80l wody ze sklepu e-rybka (dzięki!), reszta świeżej solanki na Kencie oraz 19kg LR z tajemnych składów sklepowych. Całość na razie prezentuje się tak:

dscf1871x.jpg

Oczywiście kamole jeszcze poprzestawiam, ale jak na chaotyczne wrzucanie, to i tak się jakoś w miarę ułożyły. W środku burczała Koralia Evo 1600, ale się dotarła. Nad zbiornikiem wisi 84W LED DIY. A w sumpie...

dscf1865q.jpg

dscf1862i.jpg

Blau IT110, NJ2300, LED DIY i DSB. Dojdzie jeszcze trochę piachu, glony i grzałka (przy zalewaniu spaliłem Jagera :)).

I to tak na szybko. Gapię się w te skały jakby tam było nie wiem co i straszną mam z tego frajdę:smile:

Najszczęśliwszy jestem że wszystko chodzi w miarę cicho, lekko buczy, nic nie siorbie, nie chlupocze (obiegówka i odpieniacz stoją na stożkach od Skiby, a zainwestuję jeszcze w tłumik i maty bitumiczne do szafki) oraz, że wszystko trwało ok.3 godzin i nic się nie wydarzyło złego.

Update w miarę rozwoju sytuacji zapewniony.

Zapraszam do komentowania i pozdrawiam.

Victor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ładniusio :) powodzonka oby dojrzewanie przeszło bezboleśnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za jak zawsze miłe słowa. Mam nadzieję, że dojrzewanie przebiegnie bardzo szybko i bezboleśnie w końcu ok. 50% to "stara" woda i skała wyleżakowana. Jestem dobrej myśli.

Problem mam tylko z obiegiem - buczy:sad:. Przypuszczam, że to z powodu dość małej komory w sumpie (prawie na styk). Spróbuję jeszcze gąbką obłożyć z boku. Koralia ładnie i szybko się dotarła, czy NJ też potrzebuje czasu?

Pozdrawiam.

Victor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
co do buczenia - ja bym gąbki nie wkładał bo tylko syf sie będzie zbierał, raczej bym pomyślał o czymś takim http://www.thcskiba.com/sklep/product_info.php?products_id=245&osCsid=e1b39701d27ff8af34772017370858bc

PozdrT

A takie to już mam :), ale i tak buczy niestety. Co do gąbek no właśnie syf. Jeszcze mam pomysł na wyłożenie szafki takimi płytami: http://www.allegro.pl/item1053483807_mata_bitumiczna_wygluszjaca_profesjonalne_maty.html kolega, który buduje kolumny mi doradził, co by szafka nie robiła za pudło rezonansowe.

Pzdr.

Victor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
sprawdzałeś czy odpieniek nie dotyka któregoś boku ?

I czy od początku buczało ?

Odpieniacz hałasuje swoją drogą, a czy od początku, no tak - od wczoraj :) - wczoraj był początek. W dzień to nie przeszkadza a w nocy żona coś przebąkuje że buczy, ale nie rzuca się zbytnio - może się przyzwyczai. Poczytałem sobie trochę i ludziska pisali, że bezgłośne, że trzeba ucho przyłożyć, żeby usłyszeć itp., to też tak chciałem.

PZdr.

Victor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak zerknołem jeszcze na sumpa, pomyśl nad odizolowaniem odpieniacza od światła

może być taka sytuacja że zaczną Ci w odpieniaczu rosnąć glony wapienne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tak zerknołem jeszcze na sumpa, pomyśl nad odizolowaniem odpieniacza od światła

może być taka sytuacja że zaczną Ci w odpieniaczu rosnąć glony wapienne

Dzięki o tym nie wiedziałem.

Czyli zadania do zrealizowania:

1. Wyciszyć obieg (super pilne!),

2. Wyciszyć odpieniacz,

3. Zasłonić odpieniacz.

Chyba zrezygnuję z drugiego etatu :lol:

PZdr

Victor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kłaniam,

Moje akwa ma już 2 tygodnie:dance3:, więc nadszedł czas na mały apdejt.

Po pierwsze zmieniłem ułożenie skały i wsypałem żywy piach (instant coś tam). Obecnie wygląda to tak:

- od przodu:

dscf1912h.jpg

- z boków:

dscf1913jf.jpg

dscf1910s.jpg

Skała, tam gdzie się trochę chwiała została polepiona klejem.

Dojrzewanie sobie przebiega, brązowy nalot - jest, zielone gloniska - są.

Leje sobie bakterie - na początek Biodigest - 1 fiolka a teraz delikatnie Cycle.

W sumpie też małe zmiany: przyszły glony oraz tłumik na odpieniacz od Skiby.

dscf1919.jpg

Co do hałasu, to wymiana tłumika (bo miałem oryginalny - bardzo prostacki) nie przyniosła jakiś powalających rezultatów, jest ciszej, ale bez szału - gdybym nie miał w ogóle, to tak - zjawiskowa cisza. Newjetkę natomiast rozebrałem i złożyłem na nowo - trochę pomogło. Ale zdecydowanie na hałas najlepszy jest węgiel w tabletach.

Zakupiłem również ekipę czyszczącą: 4 turbo, 1 strombus, 2 kraby - niebieski i czerwony oraz 1 rozgwiazdę piaskową.

Krabik niebieski (czerwony gdzieś zniknął, mam nadzieję, że się znajdzie):

dscf1880a.jpg

Strombus (bardzo fotogeniczny - miał w piachu kopać, a łazi po skałach, choć nie łazi a biega):

dscf1889g.jpg

Ze skały powychodziły taki fajne małe rurówki:

dscf1899v.jpg

Kupiłem także miks grzybków na skałce:

dscf1904.jpg

dscf1887z.jpg

I dostałem ładne Zoa:

dscf1875.jpg

Zoa i część grzybków ładnie świeci przy niebieskim świetle, próbowałem zdjęcie zrobić, ale średnio wyszło:

dscf1924.jpg

dscf1927.jpg

I jak tak patrzę, jak one tak świecą, to sobie wymyśliłem, aby akwarium obsadzić tylko koralowcami fluo.

I to chyba wszystko. Muszę kupić statyw, bo zdjęcia marne wyszły.

Jak zwykle proszę o uwagi, najbardziej mówiąc szczerze, chodzi mi o skalę, czy nie za mało (jest 19 kg) i czy ułożenie sprawdzi się w praktyce?

PZdr.

Victor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajnie, ja bym jeszcze z ułożeniem skały pokombinował, co do ilości jest ok. Teraz potrzeba czasu aż się zbiornik ustabilizuje.

PozdrT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ten sam odpieniacz i tez strasznie siorbal nawet tlumik od skiby nie pomagal wystarczylo wymienic wezyk oryginalny na wezyk standardowy zielony gumowy jest odrobine wezszy ale nastapila bloga cisza no i nie zauwazylem zeby zmniejzyl sie przezs to pobor powietrza do pompy i wydajnosc odpieniania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi