Skocz do zawartości
loccutus

Nowość taka....

Rekomendowane odpowiedzi

@Spajdi... idąc Twoim toerm myślenia, to wszystkie leki powinny by skuteczne, od razu po ich wytworzeniu... bo przecież w laboratiorach tęgie głowy je wymyślają, maja mnóstwo wykresów, prób itd itp. i niby wsio ok... a przychodzi do testów na organizmach żywych i ich obliczenia i wykresy biorą w łeb. Ja poprostu jestem ciekaw czemu ktoś, nie testując czegoś twierdzi że to jest najlepsze... może i jest najlepsze, ale czy napewno, skoro nie wisiało nad baniakiem? No i chodzi mi o wyżej wymieniony panel, a nie te co już wiszą nad naszymi baniakami:)

Poza tym nie piekl się tak, ja jestem zwolennikiem LED'ów i to wielkim, a i sam się nabijam z teorii spiskowych i nigdy nie napisałem że są zabójcze dla korali! (jeżeli to nie do mnie pisałeś to bez obrazy). Odnośnie zaś zbliżenia do widma słonecznego, to troche zaszalałeś, albo nieuważnie czytasz o tym, za czym tak ostro walczysz... poczytaj jakie widmo daje słońce a jakie lampy do akwarystyki morskiej, w tym LED'y i wtedy głos w dyskusji zabieraj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Splajdi widać, że nie rozumiesz kompletnie o co chodzi.

Tu nie ma żadnych teorii spiskowych, ani nikt nie pisze, że Ledy są złe.

W tym i ja nigdy nie napisałem, że ledy są złe czy jakieś tam lampy, bo nie mam podstaw by tak stwierdzić, mimo to ktoś napisał, że je krytykuję.

Wyobraź sobie, że oprócz początkujących czy innych ślepo wierzących są jeszcze akwaryści, którzy mają kilkuletnie duże akwaria wypchane po brzegi sps-ami.

I żeby je wyhodować do wielkości piłki od kosza, to nie wiem czy zdajesz sobie sprawę ile to trzeba się nad tym naskakać. Pilnować latami nie wspomnę jakie to są koszty miesięczne bo nawet nie wypada i nie wspominając nawet o zwykłym przywiązaniu do tychże zwierzaków.

Ja jestem żywo zainteresowany tą technologią bo z miłą chęcią zamieniłbym na oszczędne Ledy swoje 400 watowe żarniki, żeby zaoszczędzić na prądzie.

Dalej mam też plan na zbudowanie dużego zbiornika i dlatego śledzę wątki o ledach, nie tylko na polskich forach.

Bo też bym je widział, zamiast pięciu 400w żarników czy 10szt 250w żarników plus 24 szt t5 80w.

Teraz pomyśl, Przemek napisał dzisiaj na nano-reef, że zostawił na tydzień chyba niechcący lampę led, bez wschodów i zachodów słońca, czyli świeciła non stop w zadanych godzinach z takim samym natężeniem co spowodowało poparzenie koralowców w środkowej części zbiornika.

Dalej, ja w te wakacje wyjechałem na tydzień i niestety w tedy miałem 3 400w żarniki reefluksa podpięte pod prosty mechaniczny programator czasowy, który niestety nie zadziałał.(W tedy belkę od At control jeszcze nie podłączyłem bo dopiero co z serwisu wróciła) I żarniki świeciły na baniak równo 7 dni non-stop 24 na 24 godz.

Jak wróciłem do domu to nie poznałem własnego baniaka, koralowce wyglądały przepięknie jak po zeovicie.

I niebyło żadnych poparzeń, powtarzam żadnych, wszystko ładnie żyje z tym, że teraz wszystko wróciło do swoich ciemniejszych barw.

I teraz co mi po tych doskonałych lampach idealnej technologii dobrych wykresów i ładnego wyglądu.

I teraz nie mając wiarygodnych testów jak mogę od tak powiesić taką lampę nad wyrośniętymi Koralowcami, a z wielką chęcią bym to zrobił.

Weź teraz powieś takie lampy nad zarośniętym zbiornikiem, wierząc tylko w opisy techniczne.

Mógłbym to zrobić kupić takie lampy i powiesić, ale kto mi da gwarancję, że wszystko będzie ok.

Ty ?

I jeśli poparzę moje pieczołowicie hodowane zbierane latami ulubione koralowce wierząc w twoją wypowiedz na tym forum no to chyba całe szczęście że mieszkasz w Rybniku bo pewnie po prostu nie chciało by mi się tam jechać.:smile::shocked:

Czy ja jestem zacofany? nie chcę rozwoju technologi ??

To dlaczego nowe Volva mają jeszcze lepsze parametry i jednak testy zderzeniowe wykonuje producent i masę jazd próbnych, co jam mam sam przeprowadzić test zderzeniowy ?

Tylko o to chodzi.

Podobno nad wystawowym zbiornikiem niedługo minie rok jak świecą ledy.

Tylko czy te parę niespójnych zdjęć to jest test ?

Może ktoś nie wie jak przeprowadzić i wiarygodnie udokumentować taki test.

Bo na razie, to go po prostu nie ma.

Wypada tylko podziękować prywatnym osobom, które same odważyły się testować i wklejają zdjęcia wzrostu, oby jak najwięcej takich zdjęć i sensownych opinii , ale to nie tak ma być.

I to jest zacofanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jarosław popieram w 100%

Dodam od siebie tyle, według mnie to koledzy producenci naszych rodzimych Ledów popełnili BŁĄD marketingowy wiążąc prace nad modułami z forum. Teraz muszą odpierać ataki że technologia zawarta w puszkach jest nie najlepsza, a grono to czyta i ma dylematy. Na pewno koledzy za Odry łatwiej podejmują decyzje zakupu.

Koledzy nie było by łatwiej produkować i przedstawiać tylko produkty z dokumentacją ?

Czy jak Korallen Zucht wyprodukował Fiji Purple ktoś na forum rozczulał się czy gaz użyty w róże jest dobry ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety,nie każdy obeznany jest z psychologią handlu, a rynek polskiej akwarystyki morskiej jest trudny, niech to... żeby było inaczej to już by wisiały ledy nad moim baniakiem ech...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie - aby duzo nie przynudzac i tracic czasu - dr Sanjay Joshi poprosil mnie abym dostarczyl lampe Pacific Sun na testy. Przemek obiecal lampe przygotowac i wyslac. zakladam, ze nikt nie ma problemu aby poszukac na google, bing, czy reefcentral, czy manhattan reefs, czy gdziekolwiek na internecie kim ten czlowiek jest i czym sie zajmuje. zakladam, ze nikt z was nie wyskoczy, z jakimis tam teoriami spiskowymi itd. wyniki badan beda opublikowane na advanceaquarist.com

czekam na ruch Przemka i email, ze lampa gotowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ loccutus

Czy te matryce mozna zamontowac jezeli juz ktos ma lampy BP. Czy tez zmana matrycy wymaga zmiany zasilacza itp?

Pozdr.

Jacek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że mój ulubiony temat powrócił :) i jak zwykle jest kontrowersyjny, w sumie nie ma się co dziwić po raz kolejny nowe lampy są najlepsze i super lepsze tak jak te ver 1 i ver2 i co tam jeszcze będzie Python IX itd.

Jak wcześniej wspomniałem, jestem jak najbardziej za LED, ale nie za nachalnym wciskaniem kitu na nano za pomocą Przema, który swoja droga nie ładnie się zachowuje raz pisząc jakieś bzdury o aqua-reef a wcześniej znowu pisząc pozytywnie o konkurencyjnym forum.

A tutaj za pomocą Locctusa, dla którego jestem pełen podziwu więc się dziwie?!

Co do kolegi Snocho i jego wcześniejszych wypowiedziach pod moim adresem, nie musiałem długo czekać, abyś przeczytał co miałem na myśli nie koniecznie zrozumiał (nie mam na celu Cię obrażać),że to co się dzieje z LED to czysta strategia marketingowa a nie badania !!! chyba że masz na myśli te wykresy które dla laika nic nie mówią, a osoba która jest zainteresowana zakupem nie ma żadnej możliwości przeczytania o wpływie LED na nasz zwierzęta tj. praktyki!!!

A co do LED mam okazję obserwować zbiornik pod LED i pod T5 i ten drugi wygląda zdecydowanie lepiej.

I mimo tego że nazwałeś mnie trollem i nie przeprosiłeś, nie mając racji to Ci wybaczam!!!

Mam teraz cichą nadzieję, że dr Sanjay Joshi przetestuje lampę i powie po roku, prawdę jakakolwiek miała by być, a nie marketing marketing i jeszcze raz marketing!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

" poczytaj jakie widmo daje słońce a jakie lampy do akwarystyki morskiej, w tym LED'y i wtedy głos w dyskusji zabieraj." chodziło mi o PEŁNOŚĆ widma biała dioda LED (jakakolwiek dioda LED biała nie koniecznie nawet power led) daje pełniejsze widmo niż jakakolwiek świetlówka T5 i jest to bliższe pełnemu widmu światła czyli coś bliżej w stronę słońca o to mi chodziło, że mamy pełniejsze widmo z LED jakichkolwiek... Co do tych leków to nietrafiony argument, ale nieważne teraz już widzę, że jednak Twoje podejście nie jest takie jak mi się wydawało :)

Jarosław co do Twojej wypowiedzi w 100% rozumiem Twój strach o koralowce i rozumiem, że ludzie nie chcą stracić czegoś nad czym tak długo pracowali jednak powiedz mi szczerze czy Ty wierzysz w jakiekolwiek zapewnienia producenta ? Jeśli producent przeprowadzi test chociażby 2 letni to Ty w niego uwierzysz ?? Bo ja nie... Ja tylko patrzę na jakich diodach oparta jest lampa sprawdzam ich parametry i na tej podstawie oceniam lampę i jej potencjalną przydatność w akwarystyce, a nie po reklamach producenta...

Dlatego moim zdaniem tak jak słusznie zauważyłeś CHWAŁA tym co testują LED'y nad swoimi zbiornikami bo dla mnie tylko takie testy, NIEZALEŻNE testy przeprowadzone przez kilkadziesiąt osób, najlepiej kompetentnych są w jakimś stopniu miarodajne czy coś działa w praktyce tak dobrze jak w teorii...

Co do tego poparzenia to mnie zaskoczyłeś nie przeczytałem tego na NR no skoro tak to widocznie coś jest skopane, albo była inna przyczyna, a nie lampy...

W każdym razie ja bym odpuścił już tą walkę o "testy" które miałyby być wykonane przez Przemka i skupiłbym się na tym, żeby ktoś z zewnątrz przetestował lampy i to wtedy będzie miało sens :)

Pozdrawiam i dziękuję, że udało się przeprowadzić merytoryczną miłą dyskusję bez nerwów bo to naprawdę doceniam i za to Panowie pełen szacunek teraz już bardziej przejrzyście poznałem wasze zdanie i w wielu rzeczach się z wami zgadzam poza tym co napisałem wyżej o samej formie testów :ok:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam za tą ewidentną reklamę ale naprawdę cieszy mnie kierunek w którym zmierzają nasze lampy i nie mogłem sobie odmówić tej przyjemności poinformowania Was o kolejnym kroku - jakkolwiek by to nie zostało odebrane.

Jak widzę moje pobudki nie zostały prawidłowo zrozumiane ale co tam, nadal cieszę się z owoców moich / naszych wysiłków - JAKKOLWIEK BY TO NIE BYŁO ODEBRANE. Myślę jednak po czasie że dzielić się tą moją radością to jednak był błąd... szkoda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twardym trzeba być nie mientkim :) i nie pobudka tylko pobudka rano trzeba wstać i tp-sa i td. :)

PS. Dodam też, że jak Ty tu porządku pilnujesz, nie trzeba wcale regulaminu by średnio inteligentny debil pojął w pięć minut, że używanie wulgarnych słów, szczególnie w stopce powinno skutkować urlopem. A Ty widzisz to i nie grzmisz. :ok:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie martw się loccutus ja Cię rozumiem później by zarzucili, że nie chcecie zdradzić jakie diody są w lampach itp. itd. normalka ludzie tacy są... Nie wiem dlaczego też dziwią się reklamie i marketingowi przecież to NORMALNE, marketing i reklama nas otacza w każdej dziedzinie życia i nie dziwmy się Przemkowi, że reklamuje bo chce zarobić takie czasy każdy chce żyć, a czy damy się tej reklamie podejść to już każdy ma swój rozum, ale nie miejcie za złe człowiekowi, że reklamuje swój produkt ludzie to tak jakbyście zarzucili coca coli, że się reklamuje przed świętami :)

Strzelcie sobie Panowie po piwku na rozluźnienie i tyle :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jak widzę moje pobudki nie zostały prawidłowo zrozumiane ale co tam, nadal cieszę się z owoców moich / naszych wysiłków - JAKKOLWIEK BY TO NIE BYŁO ODEBRANE. Myślę jednak po czasie że dzielić się tą moją radością to jednak był błąd... szkoda.

Nie nażekaj to jest lampa na miarę XXI w. :) A i tak tylko nieliczni znają się na tym. Żebyś nie obrósł w piórka to pracuję już nad czymś

nowszym :) ale mam tą swobodę że nie jestem na świeczniku :ok:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jarosław ,a skąd wiesz że Twoja lampa nie świeciła np: cały jeden dzień ,a nie jak napisałeś tydzień, skąd ten wniosek ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daimen,to widać po kolorkach:),miałem identyczną sytuację .Nad szczepkowum paliły się T5 przez cztery doby...kolory były bajeczne:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@loccutus, daj spokój, nie bądź taki obrażalski:biggrin:

za***iście, że pokazałeś nowe matryce, bardzo ciekawe, lampy ładne, parametry też, z Twoich opisów wydają się być super i tyle, swoje zrobiłeś.

Nie daj się wciągać w te niby zaczepki, bo to przecież nie o twoją osobę centralnie chodzi, tylko temat jest gorący i dlatego takie wnikliwe dyskusje, bardziej tu chodzi o Koralowce.

Ty odwalasz bardzo fajną robotę w swojej dziedzinie i raczej tylko podziwiać.

Naprawdę chciałbym, się przekonać do tych lamp.

I również cieszę się, że Ty się cieszysz z tych lamp.

Tylko widzisz o co tutaj chodzi.

Zauważ, że większość w kółko powtarza, że nic nie ma przeciwko technologii led.

@Splajdi powiem Ci szczerze, rozpracowałeś mnie, ciężko by było mi uwierzyć w testy tego producenta, i rzeczywiście osoba z zewnątrz była by wiarygodna, czy akwaryści.

Pod warunkiem, że nie będzie to test sponsorowany przez producenta.

Kiedyś był taki test soli, w który nikt za bardzo nie chciał wierzyć.

Ja to już nie mogę się doczekać, kiedy ktoś oficjalnie udowodni, że pod ledami lepiej rosną Koralowce, niż pod HQI czy T5.

A to jest jedyne moje kryterium warunkujące chęć zakupu tych lamp.

Patrz, ale takiej firmie ATI uwierzyłem w testy świetlówek dlaczego ?

Dokładnie masz rację, trzeba odpuścić naciskania na te testy producenta, bo to i tak d*pa z tego będzie.

Mam nadzieję, że nie będę musiał kupić tej lampy, tylko dlatego, żeby ją testować u siebie.

Ale gdyby to się sprawdziło to byłoby idealne rozwiązanie do mojego nowego projektu.

tomajk to nie to forum żeby, tak zaraz porządku pilnować na szczęście , he he.

daimen, tuż przed wyjazdem siedziałem sobie i ustawiałem godziny włączenia i wyłączenia na tym takim zwykłym mechanicznym programatorze.

I tam bodajże z boku jest taki mały przełącznik, zapomniałem go chyba ustawić.

Jak wróciłem do domu to pierwsze, szok wzrokowy bo nie poznałem baniaka.

I w pierwszej chwili nie skojarzyłem, że światło non stop świeciło.

Myślałem, że te kolory to przez brak całkowitego karmienia przez 7 dni tak mi wyczyściło zbiornik.

Ale wieczorem zaglądam do pokoju, a tu zdziwko, dlaczego to wszystko jeszcze się świeci.

I dopiero dokładnie obejrzałem ten programator, a ta zapadka była w ogóle wsunięta i nie załączała mi światła.

Tak to było ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i znów się człowiek nie dowiedział, czemu kolejna (już czwarta) odsłona diód, PACYFIC SUN producentów, jest lepsza od poprzednich... (oprócz cyferek i wykresów, które wygladają cudnie, jak poprzednie zresztą)... ale ta ponoc najlepsza (podobnie jak pozostale trzy odsłony, które też najlepsze były).... no ale może ja jakiś ograniczony jestem, i nie potrafie pojąc, czemu ktoś mówi że jest coś najlepsze (pisząc o oświetleniu akwarium) ale jednocześnie nie powiesił nigdy tego nad zbiornikiem, nad żywymi zwierzętami, a popiera swoje wypowiedzi tylko wykresami i cyframi...

p.s.choc jak 4 generacja bedzie choc taka jak trzecia (BX), to już jest całkiem dobrze, i szacun dla wielkiego elektronika i osoby, która rozpropagowała wśród nas lampy led, czyli pana Przemka z RS (i PS).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi