Skocz do zawartości
loccutus

Nowość taka....

Rekomendowane odpowiedzi

Gdyby znaleźli sie chętni na Hi-endowe rozwiązanie w technologii LED to informuję że mamy takie :

cree1s.jpgcree3s.jpgcree2s.jpgcree4s.jpg

Najnowsze matryce składają sie z

1) White leds Cree XP-G 3W - 140lm/W,

2) Blue leds Cree XP-E 3W Royal Blue 500mW@350mA(!) ,

3) Blue 475nm 3W

Generalnie na dzień dzisiejszy NIE MA na świecie lepszych ledów więc voila.

Oczywiście stare matryce na dotychczas stosowanych ledach będą w dalszym ciągu równolegle dostępne - pojawia się jedynie dodatkowa opcja do wyboru dla "wybrednych".

Przepraszam za tą ewidentną reklamę ale naprawdę cieszy mnie kierunek w którym zmierzają nasze lampy i nie mogłem sobie odmówić tej przyjemności poinformowania Was o kolejnym kroku - jakkolwiek by to nie zostało odebrane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajnie, że temat ciągle się rozwija, teraz czekamy tylko na spadek cen LEDów B) i liczne konsekwencje z tego płynące ;).

Powodzenia

Tom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@loccutus ,sczerze trzeba przyznac iz wrazenie wizualnie robi niezle wrazenie,lampka na ledac cree kolejny DUZY PLUS,jak sie domyslam raczej nie zamierzanie wypuscic podobnego produktu z przeznaczeniem do mniejszych zbiornikow?,dobrze sie domyslam ,czy raczej mnie milo zaskoczysz?,pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co Przemek napisal na innym portalu to wychodzi nano-version lamp tez.

@loccutus ,sczerze trzeba przyznac iz wrazenie wizualnie robi niezle wrazenie,lampka na ledac cree kolejny DUZY PLUS,jak sie domyslam raczej nie zamierzanie wypuscic podobnego produktu z przeznaczeniem do mniejszych zbiornikow?,dobrze sie domyslam ,czy raczej mnie milo zaskoczysz?,pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście że jest przewidziana opcja dla małych akwariów - ;) a co to niby "bracia mniejsi" to jak to mówią - od macochy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego???? ;) podałeś wydajność świetlną tylko dla białych diod [które zawsze maja największą wydajność świetlną...]. Dla diod nr 2 podałeś prąd i napięcie tyle ze nie wiadomo jaki... A dla nr 3 podałeś tylko że mają 475 nm domyślam się ze chodzi o długość fali światła...

Te dane to takie kupieckie wychwalanie najlepszych cech. To tak jak by powiedzieć ze najlepszym samolotem pasażerskim jest amerykański F22 bo osiąga największe prędkości ale nie powiedzieć ze na pokład wchodzi jedna osoba...

Jeśli masz jakąś dokumentację techniczną tych diod to warto porównać np wydajność świetlną niebieskich i białych. Albo loknąć na widma tych diod i na tej podstawie można stwierdzić czy lampa jest dobra czy zła, porównać ją z innymi i samodzielnie dojść do wniosku że jest lepsza niż inne lampy...

Chyba ze jest to wielka tajemnica międzygalaktyczna...

Jeśli zajmujesz się tymi diodami to napewno masz dostęp do ich dokumentacji technicznej w której są pewnie ich widma, prądy pracy, wydajności świetlne i możesz nam wyjawić wielką tajemnicę...

I nie pisz proszę, że mogę to sobie znaleźć na googlach... bo to ty a nie ja opisałeś te diody.. a zrobiłeś to kiepawo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj masz.. czytaj. Miłej lektury. podałem tylko najwazniejsze informacje, każdy chcący sam może dotrzeć do dokumentacji jest dostępna w sieci bez najmniejszego problemu.

Białe są z serii "G" (R5) niebieskie w dwóch rodzajach serii "E"

http://www.cree.com/products/pdf/XLampXP-G.pdf

http://www.cree.com/products/pdf/XLampXP-E.pdf

owocnej lektury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kiedyś już widziałem te pdf-y producent je na swojej stronie chyba podaje. Wydaje mi się ze to są materiały dla każdego zjadacza chleba zrobione trochę pod komercję. Ty jako konstuktor powinieneś mieć dostęp do bardziej "wylewnej dokumentacji] Tu wielu danych nie ma...

małe sprostowanie białe diody xp-g mają nie 140 lm/W ale do 132 lm/W >> wiem ze kupiec zaokrągla ostro w gorę to co dla niego korzystne... ale elektronikowi chyba nie wypada...

w dokumentacji xp-e mozna znależć tabelki porównujące rozne diody. "Najlepsze" xp-e mają 122 lm a niebieskie 30 lm [czyli mniej niż HQI 20 000K]

Na oko patrząc widma mają podobna do "zwkłych" diod superflux np kinbright >> oczywiście jeśli porównamy widma diod o podobnych barwach. Więc czemu twierdzicie że superfluxy się nie nadają? W sumie pewnie powerledy i superfluxy robi się z tego samego podłoża, pewnie nawet tak samo domieszkowanego i do tego robionego w tej samej fabryce i pewnie dlatego te diody maja takie same widma. Nikt przecież nie robi specjalnych półprzewodników dla akwarystów.

Dlaczego diody niskoprądowe maja być gorsze skoro maja takie samo widmo. Skoro robi się ekrany z milionów ledów to czemu nie można zrobić lampy z 2000 ledów... takie lampy do akwariów już się pojawiają... Dla amerłkanina są tanie jak barszcz... dla polaka 100$ to ciągle sporo wieksza kasa niz dla przeciętnego nowojorczyka...

Fajna jest ta ledowa taśma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Elektronikowi wypada wiedzieć co pisze - a ja ci z całą odpowiedzialnością powtarzam że dane katalogowe podawane są dla "nominalnych" warunków pracy i w dodatku uśrednione. Cree ma jeszcze to do siebie że od czasu do czasu w każdej serii ledów wyprodukuje grupę selekcyjną o lepszych parametrach o którą poźniej zabijają sie wszyscy dookoła. I tak jest ze selekcją R5, która według producenta ma nieco wyższy strumień. Zresztą - będziesz kruszył kopie o 8lm? Gdybym wiedział że te 8lm wywoła takie kontrowersje, nie skopiowałbym opisu od producenta tylko napisał że 120lm/W i finito. Lumeny prawdę mówiąc nie są najważniejszym parametrem i dobrze o tym powinieneś wiedzieć.

Dlaczego nie można zrobićlampy na superfluxach - no ale kto komu broni ??? Pomyśl tylko o aspekcie ekonomicznym. ILE będzie kosztować taka lampa gdzie żeby uzyskać przyzwoite światło Ledów muszą być setki/tysiące sztuk. ILE będzie kosztować montaż takiej matrycy. ILE będzie strat energii związanych z prawidłowym zasilaniem takiej liości ledów. JAK DUŻY będzie taki panel i jaka osiągnie uzyteczność PAR (to jest najwazniejsze) na m2 i na typowej głębokości 50cm. Można by mnozyć ale nie tędy droga. Przykład inaczej.

1 candela to inaczej mówiac ilość światła jaką emituje świeca.

Reflektor samochodowy ma - strzelam 22.000 candeli ? wyobrażasz sobie zamontowanie przed lustrem 22 tysięcy !! świeczek zamiast jednej żarówki halogenowej?? - Do tego sprowadza się Twój pęd do technologii wstecz czyli superflux.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no dobra ale jak piszesz że mają 140 lm/w to maja mieć 140 a nie 132... Jeśli inżynier zbuduje most ze stali 13HMJ ale do obliczeń weźmie stal narzędziową to most się zawali a kolesia do pierdla wsadzą. A teraz sugerujesz że producent pisze że maja 120 lm/w więc zaraz zejdziemy do 90 bo się okaże ze w lampach nie ma ledów najlepszej jakości. A z ledami jest jak z procesorami. Najlepsze biorą vipy i wojsko.

Superflux mają znacznie większe światłości niż 1 cd >> nawet jakieś 22 cd dla białych. I nie świecą tak jak świeca w wszystkie strony ale ich światło jest skierowane w jedną stronę.

Wszystko zależy od wielkości akwarium. Jeśli ma być to lampa do małych akwariów to wcale nie trzeba stosować powerledów. Wystarczą superfluxy albo nowe smd.

weźmy taka lampkę >> http://www.allenergies.net/lighting/ledlight.html

myślę że 4 takie [oczywiście zrobione z niebieskich i białych ledów] spokojnie wystarczą do oświetlenia 20 litrowej nanorafy.

jesteś Polakiem czy Angolem??? Dlaczego używasz anglosaskich jednostek w Polsce! mamy tu układ SI. Kup funta ziemniorów na bazarze... Baba cię zje wzrokiem :shocked:... po co ci PAR skoro znasz widmo ledów i wiesz jakiego światła potrzebuje dany chlorofil? :smile:

jaka technologia wstecz >> gdzie takie informacje znalazłeś? pokaż mi źródło które mówi ze diody powerled są bardziej zaawansowane technologicznie od nowych diod tzw niskoprądowych. [i nie jakieś dziennikarskie bzdurne artykuły z gazety.pl...]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz co ... zamiast marnować energię na wątpliwą przyjemność dyskusji z tobą o funcie kłaków czy ziemniaków, wole złapać za lutownice i zrobić coś pożyteczniejszego, ale odpowiem ten ostatni raz.

Jeśliś ciekawy wpisz sobie w google hasło Cree XP-G R5 i zobaczysz jaka masa linków ci wyskoczy - w pierwszym z brzegu - od producenta przeczytasz

The cool white XLamp XP-G provides 139 lumens and 132 lumens per Watt at 350 mA. Driven at 1 A, the XP-G produces 345 lumens, which is 37 percent brighter and 53 percent more efficient than the brightest XR-E LED. The XP-G LED has the highest lumen density of any available lighting-class LED, and it is based on the XLamp XP family package.

http://www.cree.com/press/press_detail.asp?i=1241094842732

dotyczy to ogólnej specyfikacji. Poszukasz głębiej na tej stronie - nie podam Ci na tacy - to dotrzesz do do specyfikacji nowszej selekcji która mówi już o 139-148lm/W.

Nie zamierzm kolejny raz wdawać się w dyskusję na temat superhiper cudowności fluxów bo to już było i jak wszyscy dobrze pamiętają skończyło się Twoim rozdwojeniem czy wręcz roztrojeniem jaźni. Jeśli tak bardzo jesteś przekonany o wyższości ledów flux proponuję proste wyzwanie. Stawiam nasz panel z 54ma ledami cree - zrób lepszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spoko ale w dokumentacji diod, którą "zapodałeś" tego nie ma.

wyobraź sobie że ja też mam swoje zajęcia...

Wyselekcjonowane egzemplarze mają pewnie takie wydajności świetlne jak mówisz ale podobnie jak najlepsze procesory nie kosztują 30 zł sztuka ale 500 $ sztuka.

Wszystko wynika z tego, że bardzo trudno jest otrzymać niezdefektowany monokryształ [Tak naprawdę narazie nie da się otrzymać monokryształu bez defektów]. a tym bardziej pociąć go na płytki tak żeby nie wprowadzić dyslokacji.

Na allegro handlarze też mówili ze superfluxy mają 70 cd :shocked: ale tak naprawdę mają z 22 cd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"...Generalnie na dzień dzisiejszy NIE MA na świecie lepszych ledów więc voila..."

...@loccutus... czyli są najlepsze... a napisz jeszcze czy są najlepsze, wg. danych producenta czy po tym jak koralowce pod nimi rosną? Bo numerki i wykresy to nie wszystko...:shocked:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepsze według parametrów wydajnościowych oraz szerokiej opinii rynku na temat technologii led w ogóle - oto mnie chodziło panie dziejku kochany :shocked:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to panie dziejku kochany:), jak będzie opinia i testy na koralowcach to poproszę, bo testy to podstawa:) To cos jakby otworzyc PLAYBOYa, zobaczyc piękna kobietę w stroju gosposi i przeczytac ze jest dobra kucharką i chciałaby się poświęcic ratowaniu ginących gatunków zwierząt.... piekny opis prawda? ale czy tak jest rzeczywiście?:shocked: Narazie zdjęcia też piękne macie, opis też niczego sobie... a czas na testy, TEGO panelu i TYCH diód na zwierzakach, a nie przebijanie się suchymi danymi... no chyba że po raz kolejny, testy przeprowadzą za was akwaryści...

p.s. panel bardo ładny:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bolidy F1 tez sa najlepsze i najbardziej zaawansowane technologicznie, ale chlopu do orania pola sie nie nadadza, bo do tego bardziej nadaje sie traktor. chyba ze Przemek Ci kazal ten post zalozyc to co innego :shocked:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dominik albo jesteś typowym humanistą albo ja nie wiem... Jeśli masz wykres widma światła HQI, T5, LED, zwykłej żarówki i śłońca to jesteś w stanie PORÓWNAĆ te widma i skoro pod HQI i T5 ładnie rosną koralowce i im to odpowiada, a LED mają PEŁNIEJSZE widmo bardziej zbliżone do widma światła SŁONECZNEGO czyli takiego które jest najlepsze dla koralowców to co do jasnej choinki może być w LEDach zabójczego dla koralowców w porównaniu do HQI czy T5 ?! Piszesz, żeby pisać takie gadanie, żeby sobie pogadać bez żadnych argumentów... To nie jest science fiction to jest fizyka tu wszystko da się zmierzyć i pokazać dlatego ja jako człowiek, który wierzy w NAUKĘ, a nie w humanistyczne bzdury i farmazony wiem, że to koralowcom nie zaszkodzi, a Wy czekajcie na "testy", ale nie właźcie z butami w każdy temat z waszymi teoriami spiskowymi...:smile: Gdyby wszyscy ludzie mieli takie podejście to dalej byśmy du... liściem wycierali za przeproszeniem, a o lotach w kosmos to można by było tylko pomarzyć :good:

Akurat światło jest na tyle dobrze rozpracowane przez naukę, że tutaj ktoś kto ma podstawy wiedzy i potrafi czytać wykresy będzie w 100% pewny, że LED nie będą w żaden sposób szkodliwe dla koralowców, można rozważać czy to się OPŁACA i ile W led trzeba dać, żeby zastąpić T5 czy HQI, ale NIEPODWAŻALNE jest, że LED NIE ZASZKODZĄ koralowcom co Wy usilnie próbujecie udowodnić, że skoro nie było oficjalnego testu to są szkodliwe, albo są w ogóle tak lipne, że koralowce będą tylko marnieć :shocked:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi