magu 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Luty 2010 Witam, czy istnieje szansa zainstalowania któregoś z paneli led (nie wliczając świetlówek) pod pokrywą? Pomiędzy lustrem wody a klapą jest 10cm. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Luty 2010 Witaj, moduły led ver. 1 i 2 mają grubość 6 cm, wiec powinny się zmieścić, należało by tylko zapewnić doprowadzenie powietrza na wiatraki Problem może być z elementami w module, znaczy jak zareagują z solą Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
magu 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Luty 2010 Z doprowadzenie powietrza to zero problemu. Obecnie mam rurę podłączoną do pokrywy i odsysarkę (że się tak wyraże ) DIY. W pokrywie jest sucho. Może ktoś z szanownych grupowiczów jest w stanie mi powiedzieć czy dwa panele led 120W umieszczone 4cm nad lustrem wody mogą doświetlić cały zbiornik 130x50x47 (dł/sz/w). I droga sprawa jak bardzo te panele się grzeją? Chodzi mi o to czy jak panel pochodzi 10 godzin to na obudowie można położyć rękę bez obawy o poparzenie? Jeżeli mowa o elementach w module to rozumiem że chodzi tu o diody i kable, czy jest tam jakaś inna elektronika? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Luty 2010 Te 240W to jest żadne ciepło, nie ma najmniejszych szans na poparzenie, z resztą gdyby nawet obudowy zrobiły się ciepłe to znaczyłoby o krótkim żywocie diod, bo jak wiemy nie lubią ciepełka. Ale inne sprawa jest nie ciekawa w tak niskim ustawieniu paneli, będziesz miał zafajdaną solą szybkę osłonową, przy tej odległości od lustra wody to kurcze nie widzę tego jakoś. Może wycięcie otworów w pokrywie tam gdzie mają być panele i postawienie ich na wierzchu byłoby lepszym rozwiązaniem. Obudowy, szczególnie BP są naprawdę estetyczne, do tego wyświetlacz też lepiej jak będzie widoczny. 4cm nad lustrem wody to raczej będzie niewypał w przypadku ver 1 lub 2 bo BP to mają około 10cm wysokości więc w tym przypadku to całkiem odpada. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hepatus1000 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Luty 2010 magu : spokojnie to nie HQI . Temperatura leda nie może przekroczyć 50 C . Tak jak pisze Tomajk może być solanka na szybie i obudowie więc nie polecam . Dwie sztuki powinny spokojnie oświetlić tej wielkości baniak z wysokości min. 10 cm . Lepszym rozwiązaniem jest wystawić je z pokrywy . Przy takiej głębokości dałbym 2x90 :good: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Luty 2010 Sterowane maja tą zaletę, że można ściemnić, a za jakiś czas przy powiększaniu baniaczka 120W jak znalazł bo oszczędności w cenie nie wielkie, a że powiększanie będzie prędzej czy później to jak wiemy nieuniknione :good: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hepatus1000 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Luty 2010 Pewnie masz i racje Panie Tomek . Nawet 100% racji :good: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
magu 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Luty 2010 Z dziurą w pokrywie, to rewelacyjny pomysł! Co do samego baniaka i jego rozmiarów to obecnie mam taki jak w stopce, jednak właśnie się urodził pomysł lekkiego przyrostu akwarium i chce to zrobić z głową. Teraz używam opraw aqua50, rewelacja tylko że za oprawy wydałem 1k zł i za komplet świetlówek co pół roku 400zł płace (w większym akwa koszty były by nawet ciut większe) więc ledy to całkiem opłacalna sprawa (przy tym energooszczędna). Jest może jakaś strona, na której można obejrzeć dokładnie ofocone panele? W sklepach internetowych informacja jest raczej lakoniczna i zdjęć niewiele. A może ktoś sam z dobrego serca :good: strzeli pare szczegółowych fotek, będe wdzięczny. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz.p 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Luty 2010 @magu,mam dla ciebie info odnoscie panela led,pisz na priva,pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach