Skocz do zawartości
brzydzi

Ph a bielenie korali

Rekomendowane odpowiedzi

ja lałem 5 kropel dziennie abc i też za dużo bo rdzawy nalot sie pojawiał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Andrzeju czy dozować bakterie w moim przypadku, mam i zeobak i prodibio. Czy na razie nie dawać?

Jeśli dozujesz ABC to zeobak odpada , podawaj prodibio.

Oczywiscie mierz NO3 i PO4 , jesli sa niskie to nie dodawaj narazie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje korale bielały jak miałem za czystą wode, zeovit którego uzywałem za mocno wyjaławiał wode zmniejszanie ilosci kamnieni nic nie dawało, bez sensu było uzupełnianie aminokwasów czy mikroelementów do wody jak za moment zostały one wyssane z systemu. Od kiedy nie uzywam zeovitu korale nabrały barwy , aktualnie mam tylko odpieniacz i reaktor wapnia i wiecej karmie ryby ,a co za tym idzie korale tez korzystają na tym. Nie mam tez DSB ani filtrów na PO4 czy węgla, jedynie co daje to 1ml wódki i to aktualnie 3 razy tygodniu i 3 razy 10ml cycle i to juz widze ze musze ograniczyc dodawanie tych cudownuch płynów. Zmiane na lepsze poprawiło jeszcze mieszanie soli Instsnt Ocean z Reef Cristalem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oki, parametry NO3 i PO4 są na rzie nie wykrywalne testami saliferta. Wobec tego nie będę dozował bakterii. Daję miksa z mrożonek - 4 kostki i muszę powiedzieć, że odpieniacz po włączeniu (jakaś godzinka po podaniu papu) za bardzo nie ma co robić, korale chyba wszystko młócą. ABC na razie co drugi dzień po 1 ml. Jak coś będzie nie teges to zmniejsze. Dziękuję za zainteresowanie tematem. Tak się zastanawiam, czy nie wywalić DSB z sumpa?

Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze, niestety korale te które bielały bieleją dalej. Nie pomogło ich przycięcie :/. Nie wiem dalej co jest przyczyną. Robie podmianki co tydzień 55 litrów, ale to nie wpływa zbytnio na akwa. Zielony nalot dalej się pojawia. Jedynie brązowy, który był na tylnej szybie znika, a wyłania się ładniutki różowy kolor alg wapiennych. Nie wiem czy jedną z przyczyn nie jest niski poziom potasu, ale niestety nie mam testu :/. NO3 i PO4 mierzone testem saliferta nadal nie wykrywalne. Dozuję ballinga w ilości 80 ml, do tego co drugi dzień ABC po 1 ml, razem z miksem z mrożonek w ilości 4 kostek, na przemian z AAC i CV po 2 krople. Nie chcę dawać więcej żeby nie rozwalić systemu. Co radzicie.

Grzegorz

ps. korale ładnie się otwierają, ZOA jak nigdy ładnie napompowane, SPSy powyciągane mają polipy, a w nocy to normalnie obrastają jak by miały włosy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cos kiepsko Ci rosna te korale skoro ballinga dajesz tylko 80ml,ja na akwarium 250l leje 210ml.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest to prawdopodobnie spowodowane tym, że wyjałowiłem sobie wodę:/ Jutro sprawdzę Ca i Mg bo może teraz ruszyły i trzeba więcej lać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu zdjęcie poglądowe akry po trzech dniach. Widoczny jest też ten zielony nalot:/

dscf2464.th.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dscf2464.jpg

Pozwolę sobie na małe co nie co :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o w mordę, jakie bąble.

Jeśli miałbym coś takiego w swoim zbiorniku to moim zadaniem, odstawiłbym wszystkie mikroelementy amino i cv też.

tylko zostawiłbym karmienie ryb, masz ryby ?

No i przede wszystkim Ca KH Mg muszą być na stałym poziomie, z tym Mg zjechać.

o ph zadbać

Tak szczerze, to nie wygląda mi na za czystą wodę.

Ale mogę się mylić, to DSB w sumpie Ci działa, nie jest przykryte z wierzchu jakimś detrytusem ? ale jeśli za czysta to w drugą stronę jechać z karmieniem.

Ta Akropora, to już poleci zrób jakieś szczepki może zdarzysz wyprowadzić wodę.

jakoś ostatnio coś ten baniaczki z tym DSB w sumpie kuleją.

a może pójść w stronę cucdownego błota znów MM.

A DSB w głównym.

Kiedyś K.Tryc tak miał, baniak prezentował się świetnie.

A Ty czasem nie dolałeś zbyt dużo ostatnio jakiegoś specyfiku ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Jarosław, oczywiście że mam ryby :pardon: i to nie mało. Jesli chodzi o czystośc w baniaku w sensie wody to NO3 jest zerowe oraz PO4, ale mierzone salifertem. Nie mam błota w akwa :), spokojnie. Po prostu mam mocny odpieniacz i wyjałowiłem sobie wodę, do tego prawie 90 kg skały, DSB i glonowy..... Korale jaśniutkie jak na zeo:D, ale przedobrzyłem.

pozdro Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisze jeszcze raz miałem to samo, woda wyjałowiona dzięki KZ. Nie dałem sobie rady z dawkowaniem raz za mało raz za dużo nie dla mnie ta metoda. Wywaliłem zeo tak z dnia na dzień .Od kiedy nie mam zeo korale wyglądają super jeszcze nie jest to co bym chciał , ale 100% lepiej niz na zeo.

@brzydzi musisz poprawic wode, odstaw wszystko zrób kilka podmian Po4 nie możesz miec całkowicie na zero bo efekt jak widac jest taki jak na focie, jeśli nawet montipora rozpada sie od dołu to jest zle. Sprawdz jeszcze zasolenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@AMKoszalin jedyne co dozuję z KZ to CV i AAC. Resztę opisałem. Myslę, że jak bym miał wysokie PO4 to test saliferta coś tam by pokazał, a tu nic, zero zabarwienia, ani troszeczkę. Na razie odpieniacz w dzień chodzi ze zdjętym kubkiem, a w nocy z założonym:). Zobaczymy czy pomoże, a poza tym jak pisałem wcześniej.

Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmierzyłem przed chwilą kilka parametrów:

kh-7,7 (wieczór się zbliża :D )

Mg-1430

Ca 430

PO4 - 0

NO3 2-5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o bielenie to mam nadzieję, że się skończyło. Niestety zielony nalot jakby sie powiększył i do tego są bąble. Zastanawiam się nad zastosowaniem zeostartu2, ale kurcze to zbija również NO3 a ja mam na poziomie teraz 2. Zaprzestałem dodawać AAC i CV co dwa dni, a dam raz w tygodniu po 2 krople. Co proponujecie na te zielone świństwo :D.

Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym wszystko odstawił nawet podmianki na powiedzmy 3 tygodnie i jak by zaczęło ubywać to bym przedłużył ten okres do 4 tygodni, potem zrobił mała podmiankę z 5 % następną podmiankę po 3 tygodniach i tak bym zjechał do cotygodniowej no nie wiem nic innego nie przychodzi mi do głowy ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

brzydzi,mam to samo ph-7,5

wywaliłem dsb,i nie mam balonowej ceramiki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi