Skocz do zawartości
AMKoszalin

Rachunek z energie ?

Rekomendowane odpowiedzi

Kurcze, nie mogę wyjąć jednej świetlówki :/. Mam stateczniki 2x80W:(. Chyba zmniejszę oświetlenie baniaka do 10 godz. Zastanawiam się czy tyle świetlówek mi potrzeba, bo tak dziś popatrzyłem na pokrywę z góry i widzę, że pierwsza świetlówka oświetla poprzeczkę szyby i przednią szybę, a ostatnia praktycznie tylną szybę:/ hm, odjąć te dwie świetlówki?? :D Druga sprawa jak zmniejszacie zużycie prądu w mieszkanku?? Wiem, że temat o akwarystyce, ale ...:smile:.

pozdro Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@brzydzi , za ile miesięcy to był rachunek?? Jak mocną pompę ma odpieniacz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rachunek za dwa, ale ostatnio było prawie 200 mniej, a nic nowego nie doszło, wszystko to samo, nawet światło mniej już się świeciło. Pompa OR3500 i taka obiegówka. Ale spoko, dam rade, tylko jak zmniejszacie u siebie zużycie prądu, może ktoś ma jakieś patenty - oczywiście te legalne :D:D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A te 200zł więcej to skąd się wzięło , mieliście podwyżkę? Może jakiś błąd w obliczeniach ,aż strach odbierać rachunek! Jedyne co możesz zrobić przy akwarium to wyłączyć 2 t5 i skrócić czas świecenia ,ale zaoszczędzisz nie więcej niż 30 zł miesięcznie.:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie, a nie wiem czy to nie odbije sie na kondycji korali. Druga rzecz ja nie mam grzałki w akwa więc nic mi nie nabija prądu:(. Podwyżka była taka jak u wszystkich ale w styczniu więc :D. Zastanawiam się co nabija mi prąd??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Muniek

Brzydzi sorry ale jesli ty płacisz 620 zł za dwa miesiace za cale mieszkanie i piszesz ze to tragedia to chyba cos Ci sie z lekka pomylilo Normalnie 3 osobowa rodzina palci za prad 150-200 zł miesiecznie. Wiec jesli do akwarium doplacasz 100-150 zl. miesiecznie to wydaje mi sie normalne. Niestety kazde hobby kosztuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla tego oszczędzamy Muniek nie znam nikogo kto nie oszczędza,redukujemy pompki robimy bypasy z pomp,to się tak wydaje jedna jażeniówka 45w,tam pompka 10w ale wszystkiego razem sie uzbiera,ja jestem za oszczędzaniem a nie płaceniem złodziejom coraz to wyższych rachunków,

lepiej za oszczędzone pieniążki dodatkowego zwierzaka kupić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Muniek

ja też staram sie oszczedzac ale moim zdaniem Brzydzi placi w normie rachunki Ja place podobnie i tez ciagle zastanawiam sie jak tu placic mniej.

Mam pytanie czy mozna sobie zinstalowac i gdzie kupic licznik do akwarium

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Muniek

Dzięki juz kupilem ciekawy jestem ile moje hqi na statecznikach elektronicznych ciagnie i ile na konwencjonalnym Jak dostane to zmierze. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Muniek z całym szacunkiem dla Ciebie, ale nic mi się z lekka nie pomyliło :D. Przeczytaj temat w całości a nie ostatni post :smile:. Napisałem, że cały czas płaciłem mniej, a nagle zrobiło się więcej o 200 stówki, tj. około 300 kW więcej. I zastanawiam się czy na to ma wpływ zużycie się jakiegoś urządzenia w akwa czy coś innego. Ale dziś sprawdziłem i wsio jest oki, tyle samo "ciągnie" prądu co wcześniej dlatego zadałem pytanko jak można zaoszczędzić na prądzie, ale jak zwykle coś mi się z lekka pomieszało :ok:. Nie odbierz tego jako atak, czy krytykę :nono::P. To moje "luźne" pisanie :D.

pozdro Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najprostszym rozwiazaniem na male rachunki za prad jest banaiak z niefoto, srednie dobowe zurzycie 3kw:good:

Jestem tego samego zdania co juwewaldi. Tu pompka 10W bo jakis filterek, kolejne waty na poprawe cyrkulacji w sumpie i tak sie zbiera. Sposobow na zaoszczedzenie energi jest wiele.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy słyszałem że zabrudzone pompy potrafią pobierać więcej prądu, wie ktoś może jaka jest różnica w poborze prądu na pompie zarośniętej glonami i czystej? Ponadto ciekawi mnie czy głębokość zanurzenia pompy to duża różnica w watach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wlasnie grzebie przy baniaku. Zrobilem pomiar na czystych i brudnych. Miernik pokazal 1W mniej na zaglonoinych. Ale jezeli chodzi o wydajnosc robia zdecydowanie slabsza robote. Nie wiem tez jak glebokosc zanurzenia moze miec wplyw na pobor energi. To nie pompa obiegowa ze pobor spada wraz ze wzrostem wysokosci podnoszenia.

Ogolnie rzec zbioroac przestalem liczyc waty w pomiaracch jednorazowych, dobowych. Natomiast zaczalem waty w skali roku. (WSZYSTKO LICZE W SKALI ROKU).Rozniaca na samym akwarium jest juz znaczna. Uwazam ze juz przy samym projektowaniu akwarium mozna zaoszczedzic okolo 20% energi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grzesiu ma rację, trzeba się rozglądać za tanimi rozwiązaniami jak np pompa obiegowa

po co nam np pompa o sporej mocy skoro nasz odpieniacz przerobi 1/3 tego. Można

zawsze stwierdzić że możemy ją zastosować w cyrkulacji ale najczęściej wychodzi to że

pompami cyrkulacyjnymi dobieramy odpowiednią cyrkulację jest to spora oszczędność

to samo z oświetleniem można ładować jak 1 czy 1,5 W na litr a można dać 0,5, wiadomo że wszystkich korali nie możemy trzymać ale fauna i flora jest tak bogata że zawsze coś znajdziemy dla siebie.

pozdrawiam

ps.

Zapomniałem jeszcze dodać że sporo można zaoszczędzić na instalacji LED w domu ja u siebie mam praktycznie wszystko na LED tzn oświetlenie, kilka osób widziało :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

koledzy i koleżanki, proponuje przy waszych podanych zużyciach prądu dopisać czy cena utrzymania dotyczy ceny za miesiąc czy ceny za 3 miesiące, bo sam już nie wiem jak mam odbierać wasze posty , przydało by się ogólnie dopisać specyfikacje baniaka np. ile wat świeci nad akwarium i ile litrów ma baniak. Wiem że niektóre informacje są w stopce, ale nie zawsze są one aktualne.

Pozdrawiam Andrzej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

albo kupcie sobie miernik poboru pradu z wprowadzana stawka za kWh, sprawdzcice stawke u Waszego operatora + oplaty stale.

Ja mam tak podlaczone i dokladnie wiem ile kosztuje mnie cale akwarium od strony elektrycznej.

A koszt miernika na allegro to 30-60 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jutro do firmy przychodzi jakiś ekspert z energetyki i ma Ciekawe nowinki .

Podobno w firmie jak i w domu będę mógł zaoszczędzić 2 rachunki w roku :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi