Andrzej12345 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Lipiec 2010 A może ogniwa dedykowane dla akwa.... Ma ktoś doświadczenia w tym zakresie??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Morog 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Październik 2010 ktoś może oszacować o ile może wzrosnąc mi miesieczny rachunek przy 600 wat akwa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomas kay 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Październik 2010 ktoś może oszacować o ile może wzrosnąc mi miesieczny rachunek przy 600 wat akwa To najpierw musielibyśmy wiedzieć jaką masz stawkę za kWh ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrzej12345 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Listopad 2010 Tak z grubsza: 0,6*30*24*0,33=142,56 zł/m-c. Oczywiście zakładając stawkę 0,33 zł za 1 kWh i średnią moc urządzeń na poziomie 600 W. Musisz dowiedzieć się ile kosztuje u Twojego Dostawcy (STOEN), no i jaką masz taryfę? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azja-83 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Listopad 2010 600W samego światła czy liczysz 600W ogólnego zużycia akwa ? dodaj jeszcze procentowe zużycie na oddawanie ciepła przez t5 czy hqi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Listopad 2010 Tak z grubsza: 0,6*30*24*0,33=142,56 zł/m-c. Oczywiście zakładając stawkę 0,33 zł za 1 kWh i średnią moc urządzeń na poziomie 600 W. Musisz dowiedzieć się ile kosztuje u Twojego Dostawcy (STOEN), no i jaką masz taryfę? 0,33 zł za 1 KW miałeś jakieś 5 lat temu teraz masz ok 0,50 za 1 KW. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Morog 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Listopad 2010 (edytowane) 600 w wszystkiego zarniki HQI Andrzej12345 dzieki najwiecej tego to HQI a one nie pracuja cala dobe, ale i tak ze stowka liczyc sie trzeba Edytowane 1 Listopad 2010 przez Morog Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Listopad 2010 Suma rachunku podzielona na ilość KW daje obraz ile tak naprawdę płacimy za 1 Kw. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrzej12345 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Listopad 2010 OK policzyłem trochę zbyt małą stawkę, ale szacunki wydają się i tak rzeczywiste zakładając, że 600 W tylko w okresie np. 12h. Proponuję wziąć jeszcze pod uwagę taryfy (G11, G12 itd) Tak czy inaczej z dobrą stówką należy się liczyć. Czyż to nie miały być tylko szacunki??? Przyznaję, slawomirdyl ma rację, tylko że ...za 1 kWh (płacimy za pobraną energię a nie moc). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Listopad 2010 (edytowane) Prawda jes taka jak mamy ok 500 W na godzinę na akwarium dziennie to płacimy około 300 zł miesięcznie Edytowane 1 Listopad 2010 przez slawomirdyl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Listopad 2010 Prosze http://wieszjak.pl/kalkulatory/22,kalkulator-kosztow-energii.htm Ale miernik energi i tak Ci sie przyda bo to co podaje producent to tylko teoria. Pompy na podnoszeniu biora mniej. Lampy na stradycyjnych statecznikach wiecej. Ale mysle ze ten kalkualtor moze badzo dokladnie Ci obliczyc ci i za ile. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Geralt 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Listopad 2010 Hm tak to czytam i trochę to jest zabawne. Grzegorz ma rację najczęściej producent podaje tzw. moc znamionową. Ja swoje wyliczenia zrobiłem wg tych mocy i potem sprawdziłem watomierzem i rachunkiem za prąd. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrzej12345 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Listopad 2010 I pewnie wyszło więcej w wyniku kalkulacji niż danych rzeczywistych?? (zakładając "zdecydowaną" rzetelność danych wejściowych do kalkulatora) Jedno jest pewne, zużycie energii w morskim nie jest małe. I tak będziemy prowadzić dywagacje, a może zastanowić się nad działaniami zmniejszającymi zużycie energii?? Jakiś ranking rozwiązań? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Listopad 2010 I tak będziemy prowadzić dywagacje, a może zastanowić się nad działaniami zmniejszającymi zużycie energii?? Jakiś ranking rozwiązań? Na to akurat jest sposób , wpuścić gupiki i panel ledów 3 wat :-)) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrzej12345 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Listopad 2010 No i mamy pierwsze rozwiązanie w "morskim" - Proponuję dorzucić bojownika i wyłączyć pompy. Ja naprawdę proponowałem poważnie przedyskutować pomysły, no ale skoro jest takie podejście to po co zajmować się tym tematem. Zużywajmy na maxa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Listopad 2010 Ja już wiem że jest naprawdę ciężko zaoszczędzić , jeśli gdzieś się uda to gdzie indziej stracisz :-) Więc wydaje mi się że marne szanse żeby znaleźć oszczędność na prądzie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Listopad 2010 (edytowane) Andrzej najwięcej pobierają pompy obiegowe , oświetlenie i podgrzewanie wody. Zawsze można zastosować zamiast pomp OR lub Aquabee jakiegoś Red Dragona , który przy podobnej wydajności pobiera o parę watów mniej energii , tylko jak zobaczysz cenę tych pomp to możliwe , że odechce Ci się oszczędzania na prądzie Podobnie jest z oświetleniem ,ledy super sprawa ,ale w wielu przypadkach zaoszczędzone waty oddaje się na podgrzewanie wody Edytowane 2 Listopad 2010 przez Piotr34 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrzej12345 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Listopad 2010 Czyli słowem mówiąc jak się nie obrócisz to .... - rachunki za prąd wysokie. takie to hobby i już. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach