Skocz do zawartości
silver200

Duże skoki pH

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

od jakiegoś czasu zauważyłem u siebie dosyć duże wachania pH. rano jest 8.10, natomiast wieczorem przed wyłączeniem oświetlenia 8.5, s tego co się dowiedziałem, to sa to dosyć duże wachania - jak je zmniejszyć?

Czy w ogóle takie wartości pH są ok, czy w ogóle za wysoko?

co do systemu, to nieduzo skały (30kg) APF 600 węgiel, od jakiegoś czasu purigen i chemipure elite. trochę glonów w glonowym

co robic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmierz dobrym testem wapn, magnez i twardosc KH. Wysokie ph moim zdaniem moze byc wynikiem tylko zawyzonych w/w parametrow. Choc z drugiej strony nie sa to jakies tragiczne wartosci i na sile ich nie zbijaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dosłownie przed chwilą czytałem artykuł na ten temat:

http://www.reefkeeping.com/issues/2004-09/rhf/index.php

Polecam, wiele wyjaśnia.

Zwróć uwagę na zdanie na temat różnic rano i wieczorem:

The net effect of these processes is that pH rises during the day and drops at night in most reef aquaria. This change varies from less than a tenth of a pH unit, to more than 0.5 pH units in typical aquaria

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodi na magnez i wapn mam saliferta, więc w miarę dokładne i parametry są Ca - 440, Mg - 1320 i sa stałe, Kh będe musiał wpaść do korale.pl zmierzyć czymś dokładnym, bo dla mnie mam je w zakresie od 6.0 do 9.0, niestety ta zmiana koloru jest dla mnie prawie nie zauważalna, a powyzej 9.0 juz w ogóle tak jak by sie nie zmieniała.

Thomas dzięki za linka zaraz sobie poczytam,. jednak ze względu na brak umiejętności czytania po angielsku muszę używać tranlatora, a on czasami tak tłumaczy, że ręce opadają, aczkolwiek zdanie które zacytowałeś napawa mnei optymizmem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć.

Tak jak napisał thomash666, skoki pH pomiędzy rankiem i wieczorem są normą. Zupełne ich pozbycie się jest chyba niemożliwe, ale jeżeli możesz je zredukować ( jeżeli uważasz to za konieczne).

1. Wartość kh odzwierciedla zdolność wody do buforowania zmian w pH. Dlatego możesz podbić trochę kh, co powinno zmniejszyć dobowe wahania odczynu wody. Uważaj jednak, bo jeżeli masz kh 9 ( a z tego co piszesz to najbardziej prawdopodobna wersja) to ta metoda odpada.

2. Refugium z glonami ustawione na "odwrotny" cykl oświetlenia - czyli w refugium świecisz, gdy w akwarium ciemno. Nie ma to dużego wpływu, ale trochę stabilizuje pH.

3. Głupia sprawa, ale zadbaj o wietrzenie pomieszczenia z akwarium, szczególnie jeżeli jest to sypialnia. Teraz w zimie rzadziej wietrzymy mieszkania/domy, co swoją cegiełkę też dokłada.

4. Roztwór na kh w postaci NaHCO3 ma tendencje do lekkiego obniżania pH, zaś w postaci Na2CO3 raczej będzie je podbijać. Jeżeli chcesz, możesz ustawić podawania roztworu NaHCO3 na wieczór i lekko obniżyć wtedy pH.

Ale najpierw trzeba się zastanowić, czy te skoki pH naprawdę przeszkadzają zwierzakom. Jeżeli widzisz objawy stresu, korale nie rozwijają się itp. to kombinuj. Jeżeli zaś masz zdrowe, zadowolone z życia korale - to czego chcieć więcej? :D

Pozdrawiam,

Maciek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję ocelocik za informacje.

Co do kh, to zabijcie mnie nie wiem ile jest. Glonowy mam oświetlony w cyklu odwrotnym do oświetlenia w głównym baniaku.

Wietrzenie jest skuteczne na pewno, dba o to automat;)

generalnie, chodziło mi o to, czy te różnice między rankiem a wieczorem nie są za duże.

W sumie to chyba nie będę kombinował, bo mogę tylko pogorszyć, zwierzaki wyglądają na zadowolone, korale rosną i wystawiają polipy, więc chyba tak zostawie , bo nie chce sobie zrobić problemu;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi