Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

odgrzebie trochę temat i powiem że na zachodzie i wschodzie HID już stosują w solniczkach z powodzeniem nawet już zrobili lampy HID pod solniczki. Światło HID w zakresie 6000-8000k jest na tyle wysokim spektrum że spokojnie może być stosowane z koralami może nie twardzielami ale miękasy i nie foto bez problemu. Sam się zastanawiam nad tym czy do kostki 40x40x40 nie dać HID 8000k

wavepointhid15624848.jpg

wavepointhid35697454.jpg

lg-71248-50576-599-600-fish.jpg

lg-72418-52553-52554-fish.jpg

to takie małe przykłady wykorzystania HID

Edytowane przez Thorn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Thorn jak byś się zdecydował do swojej kostki na hida dawaj na priv - mam wolną przetwornicę z odbłyśnikiem i palnikiem - mógłbyś potestować

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mocno zastanawiam się nad konstrukcją lampy na 3 palnikach HID 8000k i dopalić to jakąś świetlówką T5, w przyszłości wiadomo LEDy ale póki co nie wszystko na raz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja już wiem wszystko co i jak jakie zasilacze, przetwornice itd teraz chcę to ładnie opakować, nie chcę dwóch czy trzech oprawa halogenowych zabudowanych. Mam darmowy dostęp to technologii cięcia wodą, giętarek, spawarek, frezarek dlatego może uda mi się stworzyć coś co będzie jakoś wyglądało. Chcę w jednej lampie mieć 3 palniki HID i 2xT5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak coś będzie to się pochwalę, najpierw muszę skompletować sprzęt i pod niego robić opakowanie, cały czas myślę nad odbłyśnikami do palników HID. Da redę taki który stosuje się do świetlówek T5?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem pomyśl nad zastosowaniem lampy od auta ale tym się nie sugeruj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też o tym myślałem a dokładnie o takim http://allegro.pl/halogen-dalekosiezny-tir-scania-man-daf-volvo-24v-i1461715063.html, wyjąć z tego odbłyśnik i dopasować palnik i siedzi ładnie. Ale taki odbłyśnik wymusza położenie palnika w pionie a ja myślę o lampie jak najbardziej płaskiej coś na kształt typowych lamp HQL. Nic muszę spróbować tak i tak :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odbłyśniki samochodowe odpadają przerobiłem to z różnymi i od krótkich i długich za bardzo skupia światło,ja użyłem dalekosiężnych wkładów od bmw, LIPA. Widziałem gościa co użył takich misek http://www.euro-gryf2.pl/index.php?products=product&prod_id=1054 w swoim baniaku i ładnie to wyglądało wisiały 4szt, są chromowane i ładnie odbija światło oraz rozpraszają. Są różne rozmiary. Można zobaczyć w sklepie wkładając palec lub zapalniczkę w środek misy widać jak będzie odbijała całą powierzchnią

post-986-076441400 1298579168_thumb.jpg

post-986-064254900 1298579179_thumb.jpg

post-986-067766000 1298579201_thumb.jpg

Edytowane przez orzechopcja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie to nie głupie dry.gif może ktoś ma na zbyciu jakiś odbłyśnik ? A kąbinowaliście może na zwykłym halogenie za 9,99 zł z Biedronki ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam własne w halo-paku od 150W i tak zostało. Dodałem tylko kawałki odbłyśnika na bokach, ale chyba za bardzo skupiło się światło bo powinno się rozpraszać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

michal natalia jak masz dostep do technologii to ja na Twoim miejscu zaczal bym od pomiaru PAr takiego zarnika, zeby sie nie okazalo jak skonczysz swoj projekt, ze masz tylko fajna obudowe, a swiatlo jest bezuzyteczne dla korali.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm pomiaru PAR a jak też to można zmierzyć? :blink:

a c tego co widziałem to usa'ki w swoich lampach HID Aqua System używają odbłyśników o matowej powierzchni a nie błyszczącej.

Za jakiś czas i tak planuję zakup lampy led, więc po co mam kupować jakąś lampę HQL jak za jakiś czas nie będę mógł jej sprzedać bo jest że tak powiem mega prądożerna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Fakt że jeśli chodzi o akwarystykę morską to dopiero się przyglądam i liczę że kiedyś będę mógł zrobić sobie taki kawałek oceanu, ale ze światłem nad akwarium Xenonowym miałem do czynienia przez rok w akwarium 300 litrów z paletkami. Światła jest bardzo dużo tylko nie do końca ręczyłbym za przetwornica made in china, u mnie wiecznie były z nimi problemy. Roślinki pod tym oświetleniem dawały z siebie wszystko, a zastosowane miałem 6300 K.

Chciałbym jeżeli można podpowiedzieć osobom które chcą spróbować rozwiązanie zasilacza, które u mnie było idealne :), t.j. zasilacz z komputera AT, albo ATX.

Tanio pewnie, mocy nigdy nie braknie, tylko czasem trzeba zrobić małą przeróbkę aby nasz zasilacz ruszył, ale to zależy głównie od modelu w/w.

Pozdrawiam Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi