Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

czy po 1,5 roku wymiana to dobry pomysł?czy do 2 lat czekac,co sądzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobry pomysł moim zdaniem jest wtedy jak wskazanie na TDS rośnie, a dopóki jest 000 po RO/DI to wymiana IMHO jest zbędna bo dla mnie membrana to element który wymienia się jak się zużyje, a że bardzo łatwo się dowiedzieć czy dokonała żywota to moim zdaniem bez sensu wymieniać na zapas...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po 1,5 roku ? moja chodzi 3,5 roku i po ro 006 po di oczywiście 000 .Od początku po ro było 006 A czy aby nie warto zainwestować w TDS?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie membrana pracuje dopiero 7miesięcy, ale wyprodukowała już około 10tyś L wody RO. Od początku po membranie TDS wskazywał 000 po pierwszym litrze i tak jest do dziś. Myślę, że niektóre membrany przy mniejszych zbiornikach zrobią tyle w 5 albo i nawet więcej lat, wiec chyba jak pisał Spajdi, jak się zacznie coś dziać na mierniku to wtedy wymienić. Chyba, że nosi cię i COŚ byś zrobił a tu jak na złość NIC nie ma do zrobienia, to można i wymienić filtry, a co tam nie zaszkodzi. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wymienilem po 2 latach,membrana byla brazowa jak kupa.Obslugiwala tylko akwarium 190l.Wiec patrzenie tylko na wynik na TDSie to pomylka.Moze w innych regionach kraju woda jest lepszej jakosci i membrana wytrzyma dluzej,ale ja osobiscie radze obejzec membrane po ok 1-1,5 lata uzytkowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja wymienilem po 2 latach,membrana byla brazowa jak kupa.Obslugiwala tylko akwarium 190l.Wiec patrzenie tylko na wynik na TDSie to pomylka.Moze w innych regionach kraju woda jest lepszej jakosci i membrana wytrzyma dluzej,ale ja osobiscie radze obejzec membrane po ok 1-1,5 lata uzytkowania.

Tylko powiedz ile Ci pokazywał TDS ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prefiltry powinny wystarczyć na 800L. Wymieniając zauważcie na jakie wymieniacie... bo potrafią być grubsze (większa średnica) i cieńsze. Cienkie miałem w zestawie z osmozą, grubsze od Rafała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaro37 Myślę jednak, że sam wygląd zewnętrzny nie ma nic do sprawności, pewnie była zasyfiona z zewnątrz jak "kupa" nawet i po 2 miesiącach.

Dużo ludzi leje wodę z kranu do podmianek a RODI używa tylko na dolewki, nie ma co popadać w przesadę. Ale jak pisałem, ZAWSZE można wymienić, byle nie trafić na uszkodzoną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie spotkałem się jeszcze z metodą podmiany kranówą. Mógłbyś jakieś szczegóły podać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dudu Musisz więcej śledzić i czytać fora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
tak,tylko czy ten baniak na kranówie jeszcze istnieje?

Nie istnieje ,dlatego że zmieniałem miejsce zamieszkania i wiadomo,akwa też uległo zmianie na większe i na innym systemie, ale tamten zbiornik funkcjonował w latach 1999 do 2008 z tym że do 2007 wyłącznie na kranówce .Wszystko było ok. ale dla" miękkich" z twardych tylko euphilia rosła jak szalana .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z Warszawskiej wody to nawet herbata nie nadaje sie do picia,(przywoze do picia wode ze studni glebinowej),a co tu mowic lac ja do akwarium.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pilem przez lat 5 wodę z RZEKI. Fakt że rzeka czysta, ale bywały momenty, że nawet mielibyście obawy by się nawet zamoczyć.

Po mimo tego rzeka ta jest zaliczona do NAJCZYSTSZYCH rzek w NASZYM KRAJU.

Nie wiemy, na 100% ba, nawet nie staramy się o tą wiedzę, bo wszystko zdajemy na RODI i Sól bez NaCl.

Myślę, że wszystko jest potrzebne, tak samo jak nie wszystko odseparuje nam filtr RO.

Ja dwa tygodnie temu zrobiłem podmianę, 12% na KRANÓWCE (nie mówiłem tego głośnio-bałem się reakcji ) ale NIE MA ŻADNYCH efektów. Jest tak jak było, bez zmian, tak jakbym zrobił to na RODI.

Nie twierdzę, że wszędzie się da tak zrobić, ba nawet TDS może być taki to albo taki. Jednym się uda drugim nie, u mnie to dopiero pierwsza podmiana na kranówie, ale mam zamiar kontynuować, pojutrze druga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Forum, wiec każdy może wyrazić swoje zdanie, moim skromnym zdaniem to jeszcze nic, że po dwóch tygodniach nic nie zauważyłeś , masz duży litraż.

Czy się uda, czy nie, ja wiem czy warto Ci tak ryzykować ?

Zastanowiłbym się jeszcze czy robić te podmiany na kranówce dalej.

Żeby potem nie trzeba było się pół roku z tego wyciągać przy takim litrażu, jak zacznie badziewie na skale wyrastać to i podmianki duże nie pomogą.

Dla mnie taka metoda to równia pochyła, i jeszcze sps-y tam masz.

Ale Twoja wola.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomek ja bym nie ryzykował .:ok::good: ale ....... jak to mówią " twój cyrk twoje małpy " Jeden zbiornik na kranówce w Pile poszedł w powietrze :sad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I kilka na RODI też poszło w powietrze, i nie tylko w Pile.

Nie robię tego dla czystego eksperymentu, dolewka odparowanej wody to co innego, a co innego podmiana, przynajmniej ja tak uważam. Nikogo nie namawiam, nie przekonuje, ale popadanie w skrajności to jest to samo co robię i ja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi