Skocz do zawartości
hepatus1000

Test lampy led BTEX +

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich zwolenników jak i przeciwników lamp LED z RS .Licze się z tym że niektórzy prawdo podobnie mnie oplują i nie będą czytać więcej jakich kolwiek moich wypowiedzi na forum . Koledzy i Koleżanki takie Wasze Prawo i liczę się z tym . Tylko dlaczego ? No to do rzeczy .

Od poniedziałku tj od 01 lutego mam przyjemność za sprawą Przemka testować BTEX + w najnowszej wersji . Dostałem lampę wraz z programem na CD do testowania . Szkoda że jedna sztukę Mastera 90W. Wolałbym dwie 120W ale jak to mówią "darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda ". Myślę że Przemek po tym tekście nie każe mi natychmiast oddać lamp hehehe. Ku woli wyjaśnienia lampy w wersji 2 te w srebrnych obudowach miałem okazję oglądać w akcji wcześniej . Co do światła to zauważalne były małe mankamenty typu słaba zieleń , czerwień i było jak dla mnie za żółto . Brakowało diody UV . Obudowa też nie była najwyższych lotów , natomiast wentylatory i ich łomot wręcz dyskwalifikował na dzień dobry tę lampę . To tyle o poprzedniej wersji . Moim celem nie jest tu wzdychanie nad testowaną lampa typu oh i ah jaka ona piękna , jaka ona super lecz obiektywne przedstawienie swoich wrażeń . na pewno nie jest ten wątek dedykowany kwestii żywotności ledów bo tego nie jestem ani ja ani kto inny oprócz fachowców w tej dziedzinie w stanie określić. Dlatego darujmy sobie te polemikę , dość kłótni . Nowa lampa to zupełnie inna bajka .Na pewno na PLUS.

1. obudowa - kształt , kolor , jakość wykonania

2. Wentylatory wręcz nie słyszalne

3. Wyświetlacz na lampie bardzo czytelny i wskazujący obecne ustawienia i parametry

4. Możliwość regulacji barwy światła . Przy ustawieniu 100x100 jest dla mnie osobiście za niebiesko więc zwolennicy niebieskiego koloru będą zapewne zadowoleni.

5. Ilość światła większa aniżeli w poprzedniej wersji

6. Mozliwość ustawień rozjaśniania stopniowo lampy

7. To co udało mi się podglądnąć przez otwory w obudowie to znajduje się radiator .

8. Bardzo fajnie rozwiązana jeśli chodzi o mocowania linek do zawieszenia przy lampie .

Ogólnie jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Kolega który u mnie był a dodam że jest wymagającym i pedantycznym zrobił wielkie oczy . Stwierdził że poprzednia wersja którą widział to jest kopciuszek przy obecnym modelu i co najciekawsze powiedział że do dnia dzisiejszego miał wątpliwości co do ledów natomiast co do tej lampy nie ma najmniejszych uwag i zdecydował się na zakup w możliwie najszybszym dla niego terminie . O zachowaniu korali typu przyrosty itd. nie piszę bo po dwóch dniach testowania nie można nic powiedzieć. Temat przyrostów i kolorów był już wielokrotnie poruszany . Pozostaje jeszcze jeden aspekt . Dla niektórych co śmiem twierdzić najważniejszy cena . Dla mnie też nie mała przyznam ale nie ma rzeczy dobrych i tanich . Nie chce tu opisywać aspektu ekonomicznego ze względu na to aby nie być posądzonym o działalność marketingową bo i nie taki mój cel . Ci którzy tu piszą i czytają są to ludzie na tyle dorośli i z nie małym bagażem doświadczenia , że potrafią sami skalkulować koszt zakupu lampy w porównaniu choćby do kosztów z którymi się borykamy w kwestii zakupu nowych źródeł światła HQI , T5 . To chyba na tyle co mam do powiedzenia do tej pory o nowym produkcie RS . Jest wielu którzy takie lampy posiadają i niech piszą swoje uwagi na plus jak i minus jeśli takowe spostrzeżenia mają . Pozdrawiam wszystkich pozytywnie zakręconych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
O zachowaniu korali typu przyrosty itd. nie piszę bo po dwóch dniach testowania nie można nic powiedzieć.

Jest to forum akwarystyczne a nie dla reklamowe, więc odnoszę się do tego jednego zdania które dla nas akwarystów jest najistotniejsze.

Podsumowując, piszesz o niczym ważnym, w końcu nie trzeba czegoś używać żeby napisać, że jest ładne, a tylko robisz reklamę dla produktu który nie jest sprawdzony !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dany nie robie reklamy i nie zanosiłem sie nawet z takim zamiarem . :) Nie posiadam swoich BTXów i pewnie jeszcze długo nie będę ich miał . :) Powód jest prosty i oczywisty - kasa . Napisałem jako niezależny jaka jest różnica pomiędzy wersją poprzednią a obecną . Myślałem że kogoś to zainteresuje gdyż padaja pytania na temat lamp led czy to z e-rybki czy tez innych . Pozdrawiam Włodek .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytania owszem i padają, ale clue sprawy to nie wygląd i funkcjonalność oraz różnice pomiędzy złym a gorszym.

Chodzi tylko o czyste i najważniejsze fakty - jak rosną pod LED korale oraz super reklamowana żywotność, której nikt nie sprawdził. Ot co !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jest to forum akwarystyczne a nie dla reklamowe

To co, kolega złamał jakiś punkt regulaminu ? ja tu nie widzę żadnej reklamy, jak coś jest dobre to jest i tyle, jeśli masz coś przeciwko temu produktowi to argumenty przedstaw, np. kupiłeś i po tygodniu wypaliło ci korale.

Lampeczka super, wentylatorki prawie bezgłośne ( dla mnie odpada mimo wszystko ) Kolor światła super, korale wywaliły polipy jak do karmienia. Widziałem i podoba mi się i lampa i światło jakim świeci, szkoda, że Przemek nie przysłał do testu 2x120W pewnie dostałby nie lampy z powrotem a kasę za nie, ale to już jego błąd. :)

Ja nie po testuję, bo jednej nie ma nad czym testować, z resztą co tu testować, jako światełko do nowego baniaka chyba nie ma się tu nad czym zastanawiać, alternatywy nie widzę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomajk jeśli jesteś spostrzegawczy, tutaj na forum nie mamy zbytnio rozbudowanego regulaminu, więc sam sobie odpowiedz na pytanie które zadałeś.

Co do reszty Twojej wypowiedzi, proponuję skupić się na clue sprawy które jest opisane w poprzednich postach !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja pisałem na TEMAT lampy BP którą miałem okazję wczoraj zobaczyć w akcji a Ty ? naskoczyłeś na kolegę i co to jest, to Twoje clue sprawy ? do tego mam się odnieść ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a u kolegi ! Juz myslalem Tomku, ze Ci sie stado pytonow zaleglo nad zbiornikiem i bedziemy mieli lada moment ciekawe fotki spod ledow :) a tu d*pa... :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodi niestety w chwili obecnej gdyby nawet nie wiem jak bardzo chciał to niestety wykracza ten koszt poza mój obecny budżet. Niestety 6szt, w tym jeden MASTER i 5 SLAVE, łatwo policzyć :)

Przyznam jednak, że odniosłem wrażenie iż koralom to światło odpowiada. Włodkowi to i tak wszystko w akwarium rośnie jak na drożdżach, dość szybko będzie można się przekonać jaki wpływ będzie miała zmiana oświetlenia. Jednak zauważyłem, że najczęściej przy zmianie źródeł światła korale "przystosowują " się, przez kilka dni mają schowane polipy, no i lekka stagnacja występuje, a w przypadku LED jest jakby sytuacja wręcz odwrotna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Dany

Odnoszę nieodparte wrażenie, że kwestię produktów „sprawdzonych†stosujesz bardzo wybiórczo. Co roku jest kilka premier nowych produktów do akwarystyki morskiej, czy którykolwiek z nich jest „sprawdzonyâ€? Ot choćby nie dalej, jak rok temu weszła nowa sól TM Bio-Actif. Był nawet wątek na tym forum. Ludzie opisywali swoje spostrzeżenia już po pierwszym, drugim soleniu. Czy oni też robili reklamę „niesprawdzonemu†produktowi? W jaki sposób nowy produkt ma stać się sprawdzonym? Świetlówki T5 też były kiedyś „niesprawdzoneâ€. Teraz „sprawdzone†są, ale jak to się odbyło? Tylko i wyłącznie w ten sam sposób w jaki teraz sprawdza się lampy LED – nad naszymi akwariami. Bo jak inaczej? Sorry, ale nawet jeśli producent zrobi 3-letnie testy to ich efekt zawsze będzie perfekcyjny. Będziemy mieli same najlepsze na świecie odpieniacze, świetlówki, które wystarczy zmieniać co 20 000 godzin itd. Pozostaje wyrobić sobie własne zdanie. Ty masz swoje zdanie, jednak nie obraź się, jest ono niewiele warte, bo jak można ocenić produkt, którego się nie używało? Tak, jak napisał Tomajk, jeśli kupiłeś/pożyczyłeś/dostałeś taką lampę i zauważyłeś, że działa źle na korale, albo choćby działa inaczej niż się tego spodziewałeś to masz pełne prawo zmieszać producenta z gównem. A tak to zwykłe trollowanie. Masz negatywny stosunek do lamp z RS – OK. Ale skąd negatywny stosunek do ludzi, którzy te lampy kupili? Po co zarzucanie im robienia reklamy, kiedy zwyczajnie opisują swoje spostrzeżenia nt nowego sprzętu?

Rozumiem, każdy akwarysta ma prawo domagać się produktów przetestowanych, albo tak, jak życzy sobie tego Jarosław z jakimiś atestami. Bądźmy jednak konsekwentni. Jeśli wymagamy to od wszystkich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Snocho cieszę, że zrozumiałeś to co napisałem w przeciwieństwie do innych.

Poddałem analizie, swoje wypowiedzi, nie nazwałbym ich trolowaniem, co nawiasem mówiąc niezwykle nie dotknęło.

Ale wracając jak to w życiu bywa, jedni są zwolennikami czegoś inni nie, Ty pewnie uważasz, że produkty Tropic Marin są najlepsze, a inni mogą mieć inne zdanie!

Ja mam właśnie inne zdanie.

P.S. Gdyby ktoś miał problemy ze zrozumieniem, nie mam na myśli TM!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem typem człowieka, który odnosi choćby najmniejszą satysfakcję urażając kogoś swoimi wypowiedziami. Możesz być pewien, że nie chciałem, żebyś poczuł się dotknięty. Po prostu słowo, jakiego użyłem wydało mi się najodpowiedniejsze. Bo widzisz - mi np. nie podobają się świetlówki LED-owe, które sprzedaje ReefShop i które ostatnio pojawiły się na allegro. Uważam, że to słaby pomysł i jeszcze słabszy daje efekt. Jednak nie torpeduję producenta i użytkowników tego "wynalazku", bo sam nie odważyłem się na jego sprawdzenie. Widziałem tylko, jak działa, ale to moim zdaniem za mało, żeby moja opinia była wartościowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi